Takdir etmek ve edilmek
çok keyifli bir duygu...
İnsanı motive eden, kırbaçlayan
daha çok olmaya çalıştıran nefis bir duygu.
***
Benim yaş grubumun çoğu takdiri sadece karnede gördü.
Takdir ederlerse şımaracağımıza inan ailemiz; hele de büyükler yanında başımızı okşamazdılar bile.
En azından ata erkil Gürcü ailemde böyle büyüdük.
Belki bu açlıktan,
Belki de mesleğimden
ben çok takdir ederim
***
Zonguldak’a ilk geldiğimde en büyük eksiğim süt ve süt ürünleri olmuştu.
Anacığımın ellerinden büyümüştük süt ve süt ürünleri ile.
Çalışmaya başlayınca da çiğ süt bulmak, onu ev yoğurdu yapmak,
yeni şehir, yeni hayat çok zordu benim için.
Ama damak alışmıştı bir kere tatmin olmuyordu.
Hiç bir yoğurdu beğenmiyordum.
Bir arkadaşım yerel bir marka olan Çaycuma Süt’ten bahsetti.
O zamanların en meşhur şarküterisi...
Avcılar Market'ten aldım
1 kg Çaycuma Süt yoğurdunu.
Muthişti, anne yoğurduna yakındı.
Diğer hazır yoğurtlara hiç benzemiyordu tadı.
Birebir olmasa da aradığımı bulmuştum.
Hemen sarıldım kağıda kaleme takdir etmeliydim
bu evsel tattaki fabrika yoğurdunu.
Güzel bir dille saygı ve sevgilerimle başarınızın devamını dilerim
dilek ve temennimle...
Yıl 1991,
Arkadaşlarım çok güldü bu davranışıma,
Geri mesaj gelmeyişi de onayladı onları, bak kaale bile almadılar edasıyla...
Olsun ben memnundum yaptığımdan, doğru olan buydu.
Mutlaka birilerine ulaşmıştı.
Gel zaman git zaman
Yıl 2018
şartlar tersine döndü Ayşegül Arat Papila,
süt ürünleri üretimine girişti.
Ve ilk olarak bölgenin duayen üreticisinin kapısı çalındı.
Hüsnü Sami Alpan’nın...
Geçmiş ve anılar başarı hikayelerinn ardından
Ben bu küçük iletişimimden bahsettim.
Hüsnü beyin gözleri doldu, arkasındaki kasayı açtı,
dosyayı çıkarttı ve içinde benim mektubum…
Geleceğe fokuslanmıştım resmen
Sami Bey;
-Ama bu Ayşegül Arat dedi;
Ve hep birlikte gülümseyerek daldık gittik.
Belirli bir süre hiç kimse konuşmadı.
Ben önce mektubu almaya kalkıştım,
-Bir dakka. dedi Sami Bey.
-Bu mektup artık benim sizin değil,
hatta torunlarımın…
***
Gazetelere manşet oldu bu konu o yıllar.
Bugün ev yoğurdu Çiftçiali varsa temeli Ayşegül Arat’tan.
Şimdiki çocuklarını en sağlıklı gıda ile beslemek isteyen,
Fermante annelere,
En doğal en katkısız,
ekşiyen bozulan küflenen,
Takdir edilesi...