Günlerdir ülke gündeminde de yer bulan Ereğli Endüstri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir engelli çocuğumuza yönelik gerçekleştirilen şiddet kanımızı dondurdu. Çocuk için ayrı zor ailesi için ise apayrı…

Herkesin dilinde bir “Akran Zorbalığı” ...

Herkes sadece sonuçlarını konuşuyor...

Onu da ülke gündemi değişene kadar.

Bazen aralara eğitim, medeniyet ifadeleri sıkışıyor. Sonrasında da bu ifadelerden bahsedenlerin videoyu çektiği sanılan çocuğa şiddet uygulandığına dair yapılan haberlere  “oh olsunlarını, az bile dövmüşlerini, ilahi adalet” naralarını duyuyoruz. Ama evet eğitim önemli. Şiddetin örtük bir şekilde kendine yer bulduğu bedenler için, en çok da kavgayı, zorbalığı meşrulaştıran zihinler için önemli.

Sanıyoruz ki bu sadece çocuklarla ilgili. Sadece okullarda oluyor. Hayır efendim bu tam olarak yetişkinlerle ilgili. Çocuklar bu işin ya faili ya da mağduru .

Peki ya azmettiriciler? Kimse onları konuşmuyor. Herkes suçu birine yıkmanın peşinde. Kimse ‘Bu çocuklar şiddeti nerden öğreniyor, zorbalığa, kavgaya neden heves ediyor?’ diye sormuyor.

Çok değil bundan haftalar önce Mersin’de 12 yaşındaki bir çocuk okul tuvaletinde arkadaşı tarafından bıçaklanarak cinayete kurban gitti. Hemen ardından Erzurum’da ortaokula giden bir grup kız öğrenci bir başka kız öğrenciyi metruk bir binada öldüresiye dövdü.

Ki bunlar sadece bildiklerimiz...

Ki bunlar sadece fiziksel şiddetin örnekleri…

Duygusal zorbalığı yine kimse konuşmuyor.

Bakın sadece ölüm diyorum bir de bunun intihar boyutu var ki ona hiç girmiyorum.

Sevgili anne - babalar şiddet öğrenilen bir davranıştır. Duyduklarınızdan, gördüklerinizden tanık olduklarınızdan beslenir. Çocuklarınızı iyi izleyin. Davranışlarını iyi gözlemleyin. Onların ihtiyaçlarına kulak verin. Gelişimlerine destek olun. Araştırmalar gösteriyor ki ilgisiz ebeveynlerin çocukları, istismara daha açıktır.

Çünkü bu çocuklar sevgiye açtır. Her çocuk sevilmek ve fark edilmek ister. Bu ihtiyaçlar ebeveynler tarafından giderilmediği taktirde ya kendilerine her ilgi gösterene inanıp onların maddi manevi sömürülerinin kurbanı olurlar ya da içlerindeki sevgisizliğin nefrete dönüşümüyle şiddeti uygulayan…