ÖZEL HABER

Tayfun Sağlam cinayetinde son dakika!

Abone Ol

Zonguldak Belediyesi tarafından yaptırılan altyapı kanalizasyon çalışmaları sırasında çöken kanalda hayatını kaybeden 25 yaşındaki Tayfun Sağlam’ın göz göre göre öldüğünü gösteren görüntüleri daha önce paylaşmıştık. 
Sağlam’ın ölümü sonrası müteahhit ve eski Zonguldak Belediye Meclis Üyesi İdris Şahin gözaltına alınarak mahkemeye çıkarıldıktan sonra serbest bırakılmış ifadesinde ise Zonguldak Belediyesi ile iş güvenliği hizmeti satın alınan firmayı suçlamıştı.
Bilirkişi raporuna göre ise İdris Şahin asli kusurlu, ölen Tayfun Sağlam ise tali kusurlu bulundu.

RAPOR NE DİYOR
Raporda;
Maktul Tayfun Sağlam'ın yaşamını yitirmesi olayı, 5510 sayılı yasanın 4. maddesi gereği sigortalı olduğu ve kazanın iş yerinde ve işveren tarafından yürütülen işin ifası sırasında olduğundan kaza olayı 5510 sayılı yasanın 13. maddesi hükmü mücibince ‘iş kazası’dır. Yukarıda değinilen yasa ve yönetmelik hükümlerince; 
Kazı alanında 1,5 metreden derin kanalizasyon hattı kazısı yapılmasına karşın, göçük riskini önlemek için iklim koşulları ve fazla yük kuvvetlerinin göz önüne alınmayarak kanal yan duvarlarında şey açılarının belirlenmediği ve kazıya şey verilmediği, İksa ve koruma kalkanı gibi statik hesabı yapılmış ilgili teknik verilerin dikkate alınarak değerlendirilmediği, diğer taraftan çalışma saatleri içerisindeki çalışmalar sırasında çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunmasının sağlanması için yeterli beceri ve uzmanlığa sahip sorumlunun görevlendirilmeden çalışmalara devam edilerek çalışmaların her aşamasında uzman kişi tarafından gözetlenip denetlenmesi ve uzman kişinin çalışanlar ile iş birliği içerisinde onlara gerekli güvenlik talimatlarını verilmesinin sağlanamadığı göz önüne alındığında üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekte yetersiz kalan işveren/işveren vekili İdris Şahin'in kaza olayının meydana gelmesinde Asli kusurlu olduğu” ifadesi dikkat çekiyor.

ÖLEN İŞÇİ İÇİN NELER YAZILDI?
Söz konusu raporda iş kazası sırasında yaşama veda eden Tayfun Sağlam için; “Kendisine verilen eğitimler doğrultusunda çalışma yapmayarak, zaman içerisinde oluşabilecek gevşemelerin tespiti için sıklıkla ve titizlikle yan duvarların kontrolünü yapmayarak tehlikeli bölgede çalışma yaptığı göz önüne alındığında, yaptığı çalışma sırasında gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek dikkatsiz ve tedbirsiz davranması nedeniyle kaza olayının meydana gelmesinde maktül Tayfun Sağlam’ın tali kusurlu olduğu” ifadesine yer verildi.

SORUMLULUK BELEDİYEYE AİTTİR
İdris Şahin ise daha önceki ifadesinde şunları söylemişti.
“Orada şirketimizin sorumlu çalışanları vardı. Olay anında şirketimizden 1 tane saha sorumlusu harita teknikeri, 1 tane operatör, 1 tane şoför ve 3 tane işçi çalışanımız bulunuyorlarmış. Bu yaptığımız iş devlet ve belediye işidir. 
Dolayısı ile bizim şirketimizin çalışanlarından hariç belediyenin bir tane çevre mühendisi ve 1 tane inşaat mühendisi sürekli olarak çalışma saatlerinde çalışma sahasında bulunmaktalar. 
Ancak burada sorumluluk belediyeye aittir. 
MÜHENDİSLER İŞİ DURDURMAMIŞ
Bizim şirketimizin mühendisler üzerinde bir yetkisi yoktur. Belediye’den gelen mühendislerin görevi bizim çalışmamızı denetlemektir. Zaten çalışma alanında eksik bir şey olduğu zaman mühendisler hemen çalışmaya müdahale etmektedirler. Hatta bu müdahalenin kapsamı iş durdurmayı da kapsamaktadır. 
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI YOKTU
Bildiğim kadarıyla olay yerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulunmamaktaymış. Ancak biz ilgili şirket ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görevlendirilmesi için gerekli anlaşmaları ve gerekli ödemeleri de yapmış bulunmaktaydık. Ancak iş sağlığı ve güvenliği uzmanları her çalışma günü çalışma sahasında bulunmuyorlardı. Bunun bizim şirketimizin çalışma usulü ile bir ilgisi yoktur. Bunun iş sağlığı ve güvenliği uzmanını görevlendiren diğer şirketin çalışma usulü ile ilgisi vardır”