06.12.2022 Salı günü Ak Parti Zonguldak İl Başkanı sayın Muammer Avcı başkanlığında 50 kişilik bir heyetle Filyos Doğalgaz Çalışmalarını yerinde görmek amacıyla TPAO yetkilerinin izni ile Filyos Doğalgaz çalışma sahasını ziyaret ettik. 2023 yılı başlarından itibaren ülke ekonomisine can katacak muhteşem çalışmaları yerinde gördük.

Öncelikle aziz milletimize böyle bir nimet bahşettiği için yüce Allah’a sonsuz hamdü senalar olsun. Ona ne kadar şükretsek azdır.

Şu anda ülkemizde doğalgazın %99’u dışarıdan ithal edilmektedir. Bu anlamda Zonguldak Deniz sahasında keşfedilen doğalgaz ülkemiz için son derece önemlidir.

Filyos Vadi Projesindeki Doğalgaz tesisi ülkemizin ilk doğalgaz tesisi olma özelliği taşımaktadır.

Şu anda karadan 174 km. açıkta 12 km.lik bir hatta denizin 2200 metre derinliğinde bir doğalgaz üssü kurma çalışması yapılmaktadır.

Deniz altına kurulmakta olan bu devasa enerji üssünde yer alan modüler parçaların en küçüğü kuyubaşı vanası diye adlandırılmakta ve 10 tane olan bu kuyubaşı vanalarının bir tanesinin ağırlığı 65 ton ağırlığında olmaktadır.

Kuyubaşı vanalarının deniz tabanındaki yerleşimi ise büyük bir itina ile devam etmekte, bunun için de tam 65 gemi çalışmaktadır. Bunların en büyükleri Fatih, Kanuni ve Yavuz isimli gemilerimizdir.

Karadan 174 km. mesafedeki kuyulara 3 hat çekilmektedir. Bunlar;

1. Gazın taşındığı hat

2. Gazın içinde bulunan suyun donmasını önleyen antifiriz görevi yapan Glikol Enjeksiyon hattı

3. Fiberoptik kabloların taşınması için çekilen hat

Karadaki çalışmalar ise 1 Milyon 2 yüz Bin metrekarelik bir alan üzerinde, 3 ayrı blokta çalışılmaktadır.

İlk bloktaki iş tamamlanmış vaziyettedir. Burada öncelikle elverişsiz olan zeminler gerekli fore kazık çakma ve beton dökme işlemleri yapılarak elverişli hale getirilmiştir.

Karada gazın içindeki değişik maddelerin (kum, kil vs.) ayrıştırma işlemlerini yapacak Rafineri kurma çalışmaları da devam etmektedir.

Botaş, Rafineride işlenen bu gazı 210 km. uzaklıktaki Sakarya’da bulunan ana termale bağlayacak olup şu an itibariyle bunun 36,5 km’si tamamlanmış durumdadır.

Gelinen noktada önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde günde 10 milyon metreküp doğalgaz salımı planlanmaktadır.

İnşaallah bir kaç yıl içinde ülke genelinde yıllık konutlar için kullanılan doğalgazın %75'i Zonguldak tesislerimizden sağlanmış olacaktır.

Çalışan Sayısı hakkında bilgi vermek gerekirse şu anda bu muazzam projede 5500 karada, 2000 denizde olmak suretiyle toplam 7500 kişi çalışmaktadır.

Milli duygularla hareket eden TPAO yetkilisi ve çalışanlarının kendinden emin ve kararlı çalışmaları göğsümüzü kabartmakta ve böyle vatan evlatları var oldukça daha nice keşiflerin bizi beklediğine dair ümit ve beklentilerimiz tavan yapmaktadır.

Bu vesile ile “Her arayan bulamaz. Ama bulanlar arayanlardır” diyerek verdiği talimatla ülkemize tam da ihtiyacımız olduğu bir zamanda böyle muazzam bir cevher kazandıran Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yeni Türkiye Yüzyılı hedefi ile Filyos’tan ülkemizin müreffeh geleceğini ilmek ilmek yürekleriyle dokuyan genel müdüründen işçisine TPAO bünyesinde çalışan herkese, emeğin ve enerjinin başkenti Zonguldak’tan teşekkürlerimi, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Allah (cc) devletimize zeval vermesin.

Güzel günler yakın inşaallah!