TTK raporunun TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’na verilmesi ile komisyon üyelerinden bazıları, diğer barutçu Taşkın Coşkun'un ifadesine dayanılarak dikkatli ve özenli patlatma yapmadığı ileri sürülen ve kazada yaşamını yitiren barutçu Öner Yıldız'ın suçlanmasına tepki gösterdi.

Barutçu olarak maden ocağında çalışan Öner Yıldız'ın sorumlu tutulması hakkında Z HABER’e konuşan Ak Parti Zonguldak Milletvekili, Maden Mühendisi ve Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu üyesi Polat Türkmen “Biz soruşturma değil araştırma komisyonuyuz” dedi.

Türkmen madenci Öner Yıldız’ın suçlandığı rapor ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Biz kurumlardan, bilirkişilerden kaza neden olmuş ihmal var mı nedeni nedir diye rapor istiyoruz. Bu rapor TTK’nın hazırladığı bir rapor kazanın nedeni olarak barutçu Öner Yıldız’ın ihmali var demişler, bilirkişi raporu kurumun ihmal var demiş, her kurum farklı bir neden sunmuş. Biz bütün raporları inceliyoruz. Araştırıyoruz ki kaza neden meydana gelmiş bir daha kaza olmaması için giderilmesi gereken eksikler neler? Biz bunlara bakıyoruz.

İHMALLER ZİNCİRİ SÖZ KONUSU!
Biz mahkeme değiliz ki o suçlu bu masum diyelim. Öner Yıldız için suçlamayı komisyon yapmaz. Kurum kazanın nedeni olarak bunu söylemiş. İhmal olmazsa, hata olmazsa kaza olmaz. Ama işçinin hatasıdır, ama amirin hatasıdır, ama kurumun hatasıdır. Bir ihmaller zinciri söz konusu ki böyle bir kaza meydana geldi.

Raporları komisyonda tartışıyoruz. O bunu dedi bu şunu dedi şeklinde açıklama yapmak doğru olmaz. Bu masum bu suçlu demek de bizim işimiz değil. Biz eksikleri tespit edelim, hataları görelim ona göre yeni bir maden yasası düzenlemesi verelim diye çalışıyoruz.

MADENCİ Mİ SUÇLU TTK MI?
Kurum raporları bilirkişi raporları savcılık soruşturmaları sonrasında nerede hata yaptık nerede eksiğimiz var görelim ona göre yeni düzenleme yapalım ki bir daha bu kazalar yaşanmasın.. Bizim komisyon üyeleri olarak yapmamız gereken bu.

Suçlu madencidir, kurumdur amirdir demek mahkemenin işi. Bir kurumun raporuna göre madenci suçlu TTK suçlu şu suçlu demek doğru değil” dedi.