Z Haber Analiz…

Zonguldak’ta gün geçmiyor ki birisi kanserden ölmesin
Özellikle genç yaşta kansere yakalananlarda görülen artış endişelendiriyor.
Son olarak Kozlu 19 Mayıs Mahallesi sakinlerinden Ziya Gök’ün Kozlu Belediyesi hukuk işlerinde çalışan kızı Emine Gök 29 yaşında kansere yenik düştü.
*
Zonguldak’ta kanser sürekli olarak halkın gündeminde iken kanser ttanısı ve edavisiyle ilgili ciddi problemler mevcut.
 Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurulan Çocuk Onkoloji Servisi’ne her gün yeni çocuklar geliyor. 
Çocukların gülüşleri tek tek solarken perişen durumda olan aileler onlara umut olmaya çalışıyor. 
Zonguldak’ta kentin asıl meselelerini konuşamayanlar suni ve siyasi polemiklerle vakit harcıyor.
*

 

Şimdi sorular.
Bir - Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi  Tıp fakültesi ve diğer sağlık kurumları acilen bir kurul oluşturup kanser vakalarını düzenli mercek altına almayı düşüyor mu?

İki - Kanserden ölen gençlerin sayısı artarken bu güne kadar neden düzenli bir istatiski çalışma yapılmadı? Yapıldıysa yaşlarına göre neden bir veri açıklanmadı.

Üç- Kanser vakalarında son 20 sene içerisinde ölenlerin sayısı ve kanser çeşitlerine göre oranı kaçtır?

Dört - Zonguldak’ta artan kanser oranları üzerine yapılan çalışma ve çağrıları kimler dikkate almadı, kimler yok saydı? Her alanda her mekanda bu konuda yeterli bilgilendirmeler neden yapılmıyor?

Beş – Kanser sayısında ilçelerin dağılımı nasıl? Kansere yakalananların ve ailelerinin en önemli beklentileri nelerdir? Bu konuda ilgili kurumlarca rutin meme kanseri  tarama çalışmalarının ötesinde başka hangi tedbirler alınabilir?

Z Haber, Vali Erdoğan Bektaş, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, İl Sağlık Müdürü Dr. Ertuğrul Güner ve igili kurumları bu konuda çok acil, planlı ve sürekliliği olacak bir çalışma yapmaya davet ediyor.

Editör: TE Bilişim