Zonguldak Ereğli TSO Başkanı Aslan Keleş Z HABER Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz’ün sorularını yanıtladı. Geçmişte 8 binlere varan çalışan sayısı 400’e kadar düşen tersaneler bölgesiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Keleş, TSO yönetimi olarak birliktelik içinde ve ortak akıl bilinciyle çalışarak sorunların çözümüne katkı sağladıklarını söyledi.

ÇALIŞAN SAYISI BİN 300’E ÇIKTI
Ereğli Meydanında yapılan röportajda soruları yanıtlayan Keleş çok merak edilen tersanelerin geleceğiyle ilgili umutlandıran açıklamalar yaptı.
Göreve geldikleri dönemden bu güne bazı şeylerin değişmeye başladığını belirten Keleş şöyle konuştu;
“Öncelikle durum tespiti yapmak gerekiyor. Bunu nasıl yapacağımızı konuşuyoruz. Durum tespiti yaptıktan sonra bir araya geliyoruz. Süratli bir şekilde karar verip süratli bir şekilde aksiyon alıyoruz. Tabii ki de soruların hepsini bir günde çözebilmek mümkün değil. Bu işleri yapmak için zamana, birlikteliğe ve siyasi kanatların desteğini ihtiyaç var. 
Biliyorsunuz Ereğli bir sanayi kenti. Kurulu demir çelik sanayileri ile tersaneleri ile bir sanayi kenti. Tersanelerimiz kurulduğu günden bugüne kadar mülkiyetle alakalı bir sorunu vardı. Devlete karşı taahhütlerini yerine getirmiş iki tane tersanemizin bazı haklarını geçen sene aldık ve tersane sahibimize verdik. Bu neye sebebiyet verecek? Bu tersanelerimizin ekonomik olarak yapmış oldukları yatırımlarını bir resmiyetedir. Resmi belgesidir.  İnsanlar 50-60 milyon dolar para harcamışlar Tersanelerini yapmak için. Fakat bunların kendilerine ait olduğunu gösteren bir tapuları yoktu. Artık mallarının sahibi oldular. Artık mallarını satabilirler. Yeni iş almak için teminat verebilirler. Her türlü anlamda kullanabilirler. Bu anlamda da iki tersanemiz devlete karşı taaddütlerini yerine getirmişlerdir. Tersanelerimizden biri bir dünya markası. 800-900 kişiye istihdam sağlıyorlar. Bölgede toplam istihdam rakamı bin 200 – bin 300 kişi civarındadır. Biz göreve geldiğimiz zamanlarda ise 400 civarındaydı. Bunda bizim katkımız vardır veya yoktur. Biz sonuçta işlerin doğru gitmesi bakımında doğru işler yaptık. Bugün bin 200-bin 300 kişi çalışanımız var. İnşallah yeni tersanelerimizde yeni istihdamlara ulaşırız. Diğer tersanelerimizi kanun kapsamına geçirebilirsek bu sayı 2 bin kişiyi bulacak. Eski 5 bin -6 bin sayılarını bulamayacak ama bildiğim işler var. Tersanecilerimizin takip ettiği işler var. Buradaki projeksiyon çok daha farklı bir açıya gelecek. Burada bir istihdam olacak ama kimseye de umut vermek istemiyorum. Yani amacım hayal satmak değil. Yapabileceklerimle süreci anlatıyorum. Projelerimi anlatıyorum. Bu problemler aslında bir-iki senelik problemler değil bu yaklaşık 2009 yılından beri olan bir şey. Üzerinden 12 sene geçmiş. 12 senedir biz görevde değiliz. Biz geldiğimiz günden itibaren neler yapmamız konusunda doğru strateji ile bir şeyler yapmaya çalışıyoruz”

TERSANELERE BAŞKA FİRMALAR GELECEK Mİ?

Keleş, bölgeye Yalova bağlantılı yeni firmaların gelip gelmeyeceği yönündeki soruya karşılık olarak; “Şu anda iki tersanemiz dışında başka hiçbir tersanenin devir hakkı yok. Çünkü Devlet bunlara denizi vermiş başka bir şey verilmemiş. Deniz dolgusuyla bu alanlar oluşmuş. Ama herhangi bir şekilde ittifak hakları olmadığı için ne tersanelerine ortak alabiliyorlar ne de satabiliyorlar. Bankaya ipotek verip kredi kullanamıyorlar.
Şu anda bu işi halletmemiz gerekiyor. Bunlar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Sizinle ilgili olan sorunu siz ortaya koyarsanız bu sorun çözülür. Bugün baktığınız zaman bir çok işletme kapalı. Bizim burada üyelerimiz için yapabileceğimiz çok bir şey yok aslında. Ama biz burada çözüm odaklıyız. Çözebileceğimize yüzde 80-90 inanabiliyorum. Ve bunları da çözüyoruz” yanıtını verdi.


ERDEMİR İLE SICAK İLŞKİLER
Keleş, saç tüccarlarının ve nakliyecilerin sorunlarını ERDEMİR ile birlikte çözdüklerini belirterek; “Bir tarafta Türkiye’nin en büyük kurulu demir çelik tesisi ilçemizde. Kapasitesi artıyor. Üretim olanakları artıyor. Baktığınız zaman ilçeyle ilgili problemler var mı elbette vardır. Kendi üzerime düşen konuyla ilgili konuştuğumuzda almış olduğumuz mesafe bizim sanayimizin, endüstrimizin yan sanayimizin ERDEMİR’e iş yapması arttı. 
Demir çelik ve sac tüccarımızın dünü ile bugünü aynı değil. Ereğli de bitme noktasına gelen nakliye sektörü vardı. Artık buradaki sanayimizin yükünü taşıyan bir organizasyonumuz var. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Artık gelmiş olduğumuz noktada karayollarının ağır tonaj işleri geride kaldı. Arkadaşlarımız para kazanmaya başladılar. Evlerine ekmek götürebiliyorlar” diye konuştu.


GÜZEL İŞLERİN ARKASINDA TSO YÖNETİMİ VAR
TSO yönetimi olarak üye sayısını arttırdıklarını ve başarılı işlerin arkasında uyum içinde çalışan yönetim ile meclis yönetiminin önemli faktör olduğunu belirten Keleş şöyle devam etti;
“Limanlarımıza tarım ve tarım ürünleri için izin almıştık. Bunun için geçen Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıktı. Bazı işlerde var ki bedava olan işler. Bunlar için hiç bir maliyet gerekmiyor, yatırım gerekmiyor. Bütün bunları izin ile müsaade ile halledebiliyorsunuz. Oradan baktığınız zaman herkes farklı konumlandırıyor ama oda rica makamı. Lobisiyle, güçlü netvörkü ile sorunları birlikte çözebilmek mümkün.
Bunları en üst mercilere aktarıp çözüm bulabilme derdimize bir derman arama noktasındayız. Bunları nasıl yapıyoruz? Öncelikle üyemizden aldığımız güç. 2 bin 600 yerimiz var. Üye sayımız da göreve geldiğimiz den beri artmış durumda. Çok iyi bir meclisimiz var. Birbiriyle çok uyumlu ve çok iyi çalışan bir yönetimimiz var. Bu şekilde yapıyoruz, birlikte yapıyoruz. Hiçbir şeyi ben yaptım demiyoruz. Diyemeyiz de”

Editör: TE Bilişim