ÖZEL HABER - Koruyucu Maske İmalatı yapan MFA’nın ortaklarından Murat Uzun Zonguldak’ta yaşanan panik ortamıyla ve maske kullanımıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya üzerinden yayın yapan Uzun; “taşıyıcı olmadan virüs olmaz” derken yanlış maske kullanımının yaratacağı olumsuzlukları da sıraladı.
Uzun, vatandaşlardan gelen çok sayıda telefon ve mesajlar nedeniyle vatandaşları bilgilendirici açıklama yapmak istediğini söyledi. Uzun, açıklamasında şunları söyledi;
“Özellikle kentimizde İranlı şoförlerin hastanede müşahede altına alınması neticesinde koronavirüse karşı şehrimizde bir panik havası oluştuğunu gözlemliyoruz. Bununla ilgili kritik birkaç değerlendirme yapmak istiyorum. Özellikle 80 yaş ve üzeri kronik hastalıkları olan kişilerde solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyir eden hastalıklara netice olan koronavirüsle ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devletinde ilan edilmiş tek bir vaka yok. Dolayısıyla taşıyıcı olmadan virüs olmaz, Çok büyük bir panik havası oluşturulması toplumumuzun psikolojisi açısından son derece hatalı ve yanlış Şu anda her şüpheli bir vakaya  Zonguldak’ta olduğu gibi en üst düzeyden müdahale yapılıyor. Şu anda vatandaşlarımızın, sizlerin maske, eldiven, koruyucu kıyafet gibi yoğun çabaları hatta çok fahiş fiyatlarla maske alma gayretleri internetten inanın şu an için gereksiz. Şunu bilmeniz lazım. Taşıyıcı olmadan virüs olmaz.  Öğrencilerimize, öğretmenlerimizin çantanıza maske koyun dediğini görüyoruz.”
“ŞU AN İÇİN KORKULACAK BİR DURUM YOK”
Öğretmenlerin dahi çocuklara çantalarında maske bulundurmaları konusunda uyarılarda bulunduğunu duyduklarını anlatan Uzun, “Biz maske üreticisiyiz. Ben maske kullanmıyorum. MFA’da hiç kimse maske kullanmıyor. Şu anda Zonguldak’ta maske kullanmayı gerektirecek bir durum söz konusu değil. Şu an böyle bir şeyle gerek yok. Maske konusunda tedarik bulamadığınızda ise özellikle tıbbi maskeler, hastanelerde alışkın olduğumuz maskeler için en az onlar kadar etki edecek kağıt mendillerdir. Maska bulamazsanız çok kritik yerlerde en azından bu kağıt mendilleri kullanın ama esas önemli bir husus da şu ki filtreli ürünler yanı daha teknik olan ürünler bir anlamda silah gibidir. Cephedeki askerin nasıl silaha ihtiyacı varsa bizim üretmiş olduğumuz filtreli maskeler sağlık çalışanlarının kamu görevlilerinin kullanması gereken maskelerdir. Bunları da bilinçli kullanması gerekir. Eğer astım hastasıysa, kalp hastasıysa bu maskeler onların kronik hastalıklarını tetikler ve ölümüne dahi sebep olabilir. Yapmamız gereken şey hasta ve tehlikeli bir şey varsa oradan uzak duracaksın. Çok kalabalık yerlere girmeyin. Mümkün mertebe günlük hayatınıza devam edin. Etrafınızda hasta biri olmadıktan sonra zaten böyle bir risk yok. Zonguldak ta da şu an ilan edilmiş bir vaka yok. Bu İranlı şoförlerin durumu tahliller neticesinde netleşince zaten gereken yapılır. Benim ricam özellikle çocukları korkutmayın ve panik havasına sokmayın. Onların psikolojilerinde kalıcı hasarlara yol açabilirsiniz.”
Uzun, kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade ederek, “Kamuoyunu bilgilendireceğiz. Biz Sağlık Bakanlığı ile devamlı temas halindeyiz. Kamunun ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sokakta yürürken maske takmanızı gerektirecek hiçbir sebep yok. Bundan önce nasıl vuruyorsanız şu an için aynı şekilde yürüyebilirsiniz. Bu şekilde bilgilendirmeyi doğru buluyorum.” diye konuştu.

(Özel Haber)

Editör: TE Bilişim