Zonguldak’ta kanser hastaları ve yakınlarının sıkıntıları devam ederken Atatürk Devlet Hastanesi’nde göreve başlayan Medikal Onkoloji Uzmanı Metin Pehlivan tam zamanlı performansı ve enerjisi ile dikkat çekiyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’deki görev yapan Onkolog Uzmanı Prof Dr. Hüseyin Engin ve Atatürk Devlet Hastanesi’nde çalışan Onkolog Sema Türker’in aşırı yoğunluk ve benzer gerekçelerle Zonguldak’tan ayrılmaları büyük sıkıntıya neden olmuştu.

BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde aylardır kemoterapi alamayan hastalar ilaç yazdırmak için bile farklı şehirlere gitmek zorunda kalmıştı.

Ağustos 2021 başında Atatürk Devlet Hastanesi’nde göreve başlayan Metin Pehlivan, hastaların tedavilerinin aksamaması için elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışarak performansı ile şaşırtıyor.

SORUN BİTMEDİ
Metin Pehlivan’ın özverili çabası çok sayıda hastayı rahatlattı ancak sorun bitmedi. Atatürk Devlet Hastanesi’nde aynı zamanda kemoterapi alınabilmesi için beş koltuk bulunuyor. Üç seans olarak 15 kişinin kemoterapi alabildiği hastanede tüm şartlar zorlanarak 25- 30 kişinin tedavi alabilmesi sağlanıyor. Diğer yandan BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan serviste 30 kişiye aynı zamanda kemoterapi uygulanabilecek imkan varken onkolog olmadığı için servis kapalı tutuluyor.

İŞBİRLİĞİ ZOR DEĞİL
Sistemin biraz olsun rahatlaması için Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Atatürk Devlet Hastanesi’nin iş birliği yapması gerekiyor. Daha önce Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde Hüseyin Engin’in yazdığı tedavi sonrası hastalar Atatürk Devlet Hastanesi’nde kemoterapi alabiliyordu. Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolog bulunmasa da şimdi bu uygulamanın tam tersini yapmak mümkün. Metin Pehlivan’ın hazırlayacağı tedavi protokolünün bir başka hastanede uygulanması mümkün ancak Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki bir başka sorun ilaç ve ödenek krizi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A İLETEMEDİLER
Z HABER Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zonguldak ziyareti öncesi sorunun ciddiyetinin mutlaka Erdoğan’a iletilmesi çağrısı yapmış, Ak Parti Milletvekilleri ise özetle; “Sağlık Bakanımız sorunu zaten biliyor. Bakanımızın zaten çözeceği sorunu Cumhurbaşkanımıza iletmenin doğru olacağını düşünmüyoruz” demişlerdi.

SORUN ÇÖZÜLMEZSE ÇOK HOCA GİDECEK
Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde giderek artan ekonomik sorunlar nedeniyle mevcut hekimlerin gitmesi, gitmek istemesi, gitmeye zorlanması, tedavi araç gereç ve ekipmanların yeterli oranda ve zamanında tedarik edilememesi, yeni atanan hekimlerin gelmek istememesi bu şehrin en önemli sorunlarından biri olmasına karşın çözüm yolunda net adımlar hala atılabilmiş değil.

Bünyesinde alanında çok başarılı hekimler barındıran Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi sahipsiz bırakıldığı ve yönetimsel hatalardan kurtulamadığı sürece kilit vurmaya mecbur bırakılıyor.

SON ÇAĞRI
Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde barındırdığı başarılı hekimler ve hastanın doktora erişim kolaylığı açısında pek çok üniversite hastanesinin çok ötesinde imkanlara sahip.

Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı’na devri önerileri de doğru değil.

Aslen Zonguldaklı olan, 16 yıldır Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Hüseyin Engin’in ve diğer pek çok başarılı hekimin istemeye istemeye gitmek zorunda kalmasının temelinde ise bu nedenler var. Zonguldak’tan giden profesörlerin bugün Ankara, İstanbul, Bodrum’da bulunan çok daha büyük hastanelerde çalıştıklarını görüyoruz. Zonguldak’ta görev yaparken benzer hastanelerden çok iyi teklifler aldıkları halde gitmemek için direnen hekimlerimizin olduğunu biliyoruz. Vali Mustafa Tutulmaz, BEÜ Rektörü Mustafa Çufalı, Milletvekilleri Polat Türkmen, Ünal Demirtaş, Ahmet Çolakoğlu, Deniz Yavuzyılmaz ve Hamdi Uçar ile tüm belediye başkanları, TSO başkanları, Kent Konseyleri ve halkımızı duyarlı olmaya sorunlara, çözüme ve Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Editör: TE Bilişim