Zonguldak ve Bartın civarındaki sahillerde bulunan, dünyada nesli tükenmekte olan ve bu sebeple koruma altına alınan Kum Zambağı, sahillerimizdeki tahribat ve kirlilikten dolayı yok olma tehdidi ile karşı karşıya.

Kum Zambağı, Tarım ve Orman Bakanlığınca 2016 yılında yapılan çalışmalar kapsamında Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alındı. Gelin görün ki nadir olarak rastladığımız Kum Zambağı’nın kalan son örnekleri de kirlilik ve plansız yapılaşma, özellikle sahillerdeki hastane atıkları ve çöp yığınları, diğer taraftan Filyos Limanı Projesi kapsamında bölgede bulunan inşaat molozları ve bitki örtüsü tahribatından ötürü tehlikede.

Biz Zonguldak olarak bu bitkinin varlığını ne kadar biliyoruz?

Bunu korumak için ne yapıyoruz?

Ne zamana kadar doğamızda ve çevremizde yapılan bu tahribata göz yumacağız?

Bu saatten sonra yapılanların önüne ancak farkındalık sayesinde geçebiliriz. Denizlere dökülen çöpleri engelleyemedik. Şırıngalar, serumlar hala sahillerimizi işgal ediyor. Ne gibi önlemler alınıyor? İlerleyen dönemlerde nasıl önlemler alınacak? Tüm bu sorular cevapsız kalmaya devam etmekte. Acı olan şu ki, günümüz şartlarını değerlendirdiğimiz zaman bizden geriye kirli bir Zonguldak kalacak, doğanın bu güzel mirasını öyle mahvedeceğiz ki artık gelecek nesillere yalnızca bir şehir dolusu “çöp” kalacak.

Dünyada bir tane Zonguldak, bir tane altı kara üstü bu kadar yeşil bir şehir var. Gelin hep beraber bu gidişata bir dur diyelim ve Kum Zambağı başta olmak üzere, geleceğimizi kurtaralım.

Sağlık, sevgi ve güzellikle…