Cumhuriyet’in ilk yıllarında Anadolu’nun eşsiz coğrafyasında uzayıp giden Demiryolları, taşımacılığın da ötesine geçerek her anlamda kalkınmanın lokomotifi oldu.
Zonguldak’a kadar uzanan demiryolu hattı, beraberinde çok sayıdaki sanayi tesislerinin kurulmasını da sağladı.
Demiryollarının Anadolu coğrafyasına taşıdığı sosyo-ekonomik ve kültürel zenginliklerinden biri de Demirspor kulüpleri oldu.
Demiryolu çalışanlarının düzenli bir şekilde spor yapabilmesi, yetenekli ve spor yapmaya istekli gençleri spor yapabilecekleri sağlıklı ortamlara kavuşturmak üzere ilk Demirspor kulübü 1930 yılında Eskişehir’de kuruldu.
Eskişehir’in ardından demiryolcuların yoğun olarak görev yaptığı merkezlerde Demiryolcular tarafından Demirspor kulüpleri kuruldu. Sporun demir kanatları dalga dalga vatan sathına yayıldı.
Demiryolcuların Eskişehir’de yaktıkları Demirspor meşalesi Ankara-Zonguldak demiryolu hattı üzerinde de karşılık buldu.
Irmak, Çankırı ve Karabük’ün yanı sıra Çatalağzı’nda da Demiryolcular tarafından 1942 Çatalağzı Demirspor Kulübü kuruldu. İlk başkanlığını da Devlet Demiryolları Depo Müdürü Adil Oflas yaptı.
Çatalağzı Demirspor, Demiryollarının ve Demiryolcuların vatan sathında spora verdikleri değerin Zonguldak’taki iz düşümüdür.
Ekseriyeti Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulmuş çok sayıdaki Demirspor kulübü halen faaliyetini sürdürüyor. Bunlardan Adana Demirspor ve Ankara Demirspor efsaneleşmiş demiryolu spor kulüpleridir.
Neye niye, neye kısmet?
Ülkemizin bu güzide kulüpleriyle ilgili elimizde o kadar veri var ki bunları yazmaya ne yerimiz yeter, ne de zamanımız.
Ancak bu araştırma sırasında yaşadığım ilginç bir anıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Karabüklü üstadım Hür Kalyoncu'nun da ifade ettiği gibi biz tarih araştırmacıların kaderidir; Bir konuyu araştırırken karşınıza öyle bilgiler çıkar ki, başka bir konuya savrulmak zorunda kalırsınız.
On yıl önce “Türkiye’de Demirspor Kulüpleri” konulu araştırmamız sırasında 1971 yılına ait bir dergide, Ereğli(Karadeniz) Demirspor Kürek takımından söz edilmekte ve takımı Atilla Atlıhan’ın çalıştırdığı belirtilmekteydi.
Demiryolcuların Kdz. Ereğli’de de Demirspor’u kurmaları ve başarılı bir Kürek Takımı oluşturmaları benim oldukça dikkatimi çekmişti.
Uzun araştırmalarımdan sonra Demiryollarının Kdz. Ereğli’de Demirspor kulübü ve Kürek Takımı kurmadığı bilgisine ulaştığıma hayli üzülsem de sevineceğim başka bir konu çıkmıştı ortaya!
Kürek Takımının çalıştırıcısı Atilla Atlıhan’a ulaşmıştım.
O tarihte Bursa’da yaşamını sürdüren Atlıhan, 1968 yılında Erdemir’de çalışırken bir grup arkadaşıyla fabrikanın imkânlarından istifade ederek kürek takımını kurduklarını ifade etmişti.
Atlıhan bize bunları anlatırken, aslında o güne kadar her hangi bir yerde kaydı olmayan Batı Karadeniz’deki ilk kürek takımının kuruluşunu da kayda geçirmiş oluyordu. Atilla Atlıhan ile gerçekleştirdiğimiz tarihi röportajımız, 13 Mart 2014 tarihinde Ereğli’nin Sesi’nde yayınlanmıştı.(1)
Atlıhan’ın ifadesinden de anladık ki, Erdemir Kürek Takımı dergide sehven Ereğli Demirspor olarak yazılmış.
Ereğli’de bulduğu yetenekli geçleri takıma kazandırıp başarıdan başarıya koşan Erdemir Kürek Takımının kurucusu ve çalıştırıcısı Atilla Atlıhan maalesef iki yıl önce aramızdan ayrıldı. (2)
Onunla da kalmadı, “Amacımız sağlıklı nesiller yetiştirmektir.” diyen Karabük Demirspor’un efsane başkanı Hasan Şahin de kısa bir süre önce hayata veda etti.(3)
Vefatlarıyla bizleri derinden üzen her iki spor adamına Allah’tan rahmet diliyorum. Hizmetleri için minnet ve şükranlarımı sunuyorum.
KAYNAKÇA
1-https://www.ereglininsesi.com.tr/sampiyon-kurekci-vefa-bekliyor-4959-eregli/
2-https://www.ereglininsesi.com.tr/spor-adami-atlihanin-ardindan-19408-eregli/
3-https://www.zhaber.com.tr/hasan-sahin-hayatini-kaybetti/amp