Hayat bir başkadır; muhteşem doğası, sıcakkanlı ve koca yürekli insanlarıyla binlerce yıl çok sayıda medeniyete beşiklik etmiş Anadolu topraklarında.

Konya ovası kadar uçsuz bucaksız sevdalar yaşanır bu gök kubbe altında.

Ekinler biçilir, harmanlar dövülür.

Al al kına yakılır genç kızların ellerine.

Halaylar çekilir, davullar dövülür köy meydanlarında.

Koyunlar otlar, kuzular meler yemyeşil yaylalarında.

Atlar doludizgin dörtnala koşar Harran Ovası’nda.

Şafak sökmeden hamsiler avlanır Karadeniz’in masmavi sularında.

Bu vatan toprakları cömerttir, feyizlidir.

Saz ve söz ustaları boy verir kuzeyden güneye, doğudan batıya tüm Anadolu’da.

Bu ustalardan biri de Türk Halk Müziğimizin çınarlarından İhsan Öztürk’tür.

Usta sanatçımız, Türk Halk Müziği repertuarımıza besteci, kaynak kişi ve derleyici olarak 200 civarında eser kazandırmıştır.

Eserlerinden bazıları şunlardır: “Ayrılık Hasreti Kâr Etti Cana, Bedir (Üğrünü üğrünü Gelir Dereden), Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden, Bir Kararda Durmayalım, (Gel Gidelim Dosta Gönül), Dağlar Geçit Vermez Irak Yollarım, Deli Gönül Yine Ah u zâr Oldu, Gam Elinden Benim Zülfü Siyahım, Hac'eli Obası'nı Engin mi Sandın, Şu Diyar-ı Gurbet Elde, Şu Fırat'ın Suyu Akar Serindir, Yürü Yalan Dünya Senden Usandım”

Öztürk, HBV Üniversitesi Devlet Konservatuvarında repertuar, ses ve çalgı eğitimi dersleri vermenin yanı sıra MEB bağlı olarak faaliyet gösteren İhsan Öztürk Müzik Merkezi'nde de nota, bağlama ve ses eğitim dersleri vermektedir.

Türkülerden aldım haberi

İhsan Hocamızın adını 10 yıl evvel bir kendi adını taşıyan bir internet sitesinde görmüştüm.

“…Memleket ahvalini onlardan sor. /Kitaplarda değil, türkülerde ara Yemen'i. /Öleni, kalanı, gidip gelmeyeni... /Ben türkülerden aldım haberi.” der Bedri Rahmi Eyüboğlu

 Ben de Türkiye’nin Türkü Abidesi Urfalı sanatçı Mukim Tahir’in vefat haberini ve hüzünlü hayat hikâyesini ilk kez türkülerin yaşayan ustası İhsan Öztürk’ten öğrenmişti.

Bir araştırmam sırasında, türkülerin yaşayan ustası İhsan Hocamızın sayfasında Araştırmacı Abuzer Akbıyık’tan aktardığı sanatçı Mukim Tahir’in hayat hikâyesi yer alıyordu.

Yazının sonunda ise 1945 yılında Zonguldak Yenice’ye demiryolunda çalışmaya gelen Mukim Tahir’in tam olarak nerede vefat ettiğine bilinmediği, bu durumdan sanat camiası ve Urfalıların büyük üzüntü duyduğu ifade ediliyordu.

Yörenin insanı olarak bu gizemli konuyu da aydınlatmayı kendimize görev addedip aşk ve şevkle 10 yıl evvel çalışmalara başlamıştık.

2020 yılında tamamlayıp yayınladığımız uzun soluklu araştırmamıza vesile olan İhsan Öztürk Hoca ile tanışmak içimde ukde kalmıştı.

TRT ekranlarından aşina olduğumuz hocamızla İhsan Öztürk Müzik Merkezi’nde nihayet görüşmek nasip oldu.

Âşık Veysel diyarında boy veren bir sanatçı

 Büyük Usta Âşık Veysel gibi hocamız da Sivas Şarkışla topraklarında neşvünema bulmuş bir sanatçıdır.

Ankara Büyük Tiyatro’da Âşık Veysel gösterimini izledikten bir hafta sonrasında İhsan Öztürk’le bir araya gelmek benim için güzel bir sürprizdi. İhsan Hoca ile görüşmemizde Mukim Tahir’e dair yaptığım çalışmaları anlattım. Bilgi, belge ve dokümanları aktardım. Kendisinin konuya dair sorularını cevaplandırdım.

Ortaya koyduğum çalışmalar ve bu çalışmaların ulusal düzeydeki KARDELEN ve ŞURKAV dergilerinde yayınlanarak kayıt altına alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İhsan Öztürk, Türkiye’nin büyük sanatçısı Mukim Tahir’in tam olarak nerede vefat ettiği konusunun aydınlığa kavuşmuş olmasından dolayı teşekkür etti.

“Türkülerimizi yaygınlaştırmalıyız”

Türk Halk Müziğinin geleceğine dair görüşlerini de açıklayan İhsan Hoca, “Halk Müziğimizin geleceğinden çok umutluyum. Gerek konservatuvarlarda, gerekse dernek ve resmi kurumlarda, çok yetenekli gençlerimiz bayrağı kapmak için sıra bekliyorlar. Çok nitelikli ve sayıları giderek artan bir dinleyici kitlemiz var. Bu durumdan ve entelektüel kesimin de Türk Halk Müziğimize olan ilgisinde oldukça memnunum. Değerli THM Sanatçısı Mehmet Özbek’in ifade ettiği ‘Biz kendi türkülerimizi söylemezsek başkası gelir kendi türkülerini söyletir.’ sözünden hareketle türkülerimizi yaygınlaştırmalıyız. Kültürümüze sahip çıkmalıyız” dedi.

 Türk Halk Müziğinin usta sanatçısı İhsan Öztürk son olarak, merhum sanatçı Mukim Tahir’in manevi varlığını koynunda misafir eden Zonguldak yöresine, bilhassa da Karabük ve ilçesi Yenice’ye selamlarını iletti.

Zaman su gibi akıp geçerken, İhsan Öztürk Müzik Merkezi’nin salonunu öğrenciler çoktan doldurmaya başlamıştı.

Türk Halk Müziğine sayışız eserler ve sayısız sanatçılar kazandırmış, kazandırmaya da devam eden sanatçımıza hüsnü kabulleri için teşekkür ederek vedalaştık.