Aman Dikkat! Yanlış Kullanıldığında Cildinize Zarar Verebilecek 7 Cilt Bakım Ürünü

Her ne yaparsanız yapın, kararında yapın. Eskiler boşuna “Azı karar, çoğu zarar” dememişler. Bazen sağlığımızla ya da güzelliğimizle alakalı konularda tabiri caizse vur deyince öldürürüz. Bir ilaç bir hastalığa iyi geliyorsa daha çok içip daha çabuk iyileşmeyi bekleyenler, bir cilt bakım uygulaması daha çabuk sonuç versin diye haddinden fazla uygulayanlar yok değil.

Kırışıklık İçin Hangi Sabun İyi Gelir? Kırışıklık İçin Hangi Sabun İyi Gelir?

Bir hikâye anlatılagelir; Antik Mısır’da insanlar güzelliklerine çok önem verirler, güzellik uğruna akla hayale gelmeyen uygulamalar yaparlarmış. Hatta iş öyle yerlere gitmiş ki, sırf güzel gözüksün diye bakır pasından macun yapıp gözlerinin üzerine sürerlermiş. Birçok sağlık sorununa yol açtığı halde, insanlar güzellik takıntılarından ödün vermezlermiş. Aslında günümüzde de durum çok farklı değil. Bazen güzelliğimiz için zamandan, paradan ya da sağlığımızdan vazgeçebiliyoruz. Peki, her zaman doğru mu yapıyoruz?

Cildinize Zarar Verebilecek Uygulamalar

↘‼ Peeling Yaparken Aşırıya Kaçmak

Peeling, cildimize dinlenme fırsatı tanıdıktan sonra, çok sert olmayan ürünler kullanılarak yapıldığı takdirde cildimize iyi gelen, siyah noktalarla kir ve yağı cildimizden uzaklaştıran bir uygulamadır. Peeling sonrası eğer cildimize zaman tanımadan tekrar peeling yapmaya kalkarsak, fayda beklerken zarar görmemiz kaçınılmazdır. Cildimizin üst tabakasını yerinden soyacak kadar sert davranmak, beklenmeyen etkiler doğurabilir. Cildimiz kuru kaldığını hissederek haddinden fazla yağ üretir ve bu da akne, siyah nokta gibi sorunlara yol açabilir.

↘‼ Yanlış Akne Tedavileri

Akneli cilde uygulanan yanlış bir cilt bakım ürünü, bazı durumlarda cildin kurumasına ve tahriş olmasına yol açar. Cildiniz alerjik reaksiyon gösterebilir. Egzama gibi rahatsızlıklar dahi yaşanabilir. Örneğin sivilceyi kurutmak için üzerine diş macunu sürmek bu yanlışlardan en bilinenidir. Cildinize en uygun olan cilt bakım ürünü kullanılmalıdır. Kendi kendinize alerji testi yapabilirsiniz. Kullanılacak olan ürün, kulak altında, boyunda bir yere küçük bir miktar sürülüp bir müddet beklenir ve alerjik reaksiyon gözlemlenir. Eğer cildiniz tepki göstermiyorsa o ürünü rahatlıkla kullanabilirsiniz.

↘‼ Şifalı Taşlar İle Yüz Masajı Yaparken Aşırıya Kaçmak

Şifalı taşlar ile (Yeşim taşı, gua sha taşı vb.) yüze masaj yapmak kan dolaşımını artırır, cildi yatıştırır ve gençleştirir. Ancak ölçüyü kaçırırsanız, söz gelimi etkisini artırmak için çok bastırarak yaparsanız kılcal damar kanamalarına sebep olabilirsiniz. Bu da cildinizde morluklara yol açabilir. Kısacası şifalı taşlarla yapılan masajın yol açtığı zararlara cilt bakım ürünleri zararları değil, yanlış kullanım sonucu oluşan zararlar diyebiliriz.

↘‼ Kuru Fırçalama

At kılı fırçalar, kimi insanlar tarafından cilt üzerine kuru olarak uygulanıyor. Faydalı olduğu su götürmez bir gerçek. Özellikle selülit veya portakal kabuğu görünümü gibi deformasyonları düzeltmekte kullanılıyor. Çok sert bir şekilde uygulanırsa ciltte tahrişlere ve kılcal damar kanamalarına yol açabilir, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Ayrıca sedef, egzama gibi hastalıklarınız varsa at kılı fırça sizin kırmızı çizginiz olmalı.

↘‼ Alkollü Islak Mendillerle Yüz Temizliği Yapmak

Alkollü ıslak mendil kullanımı, “cilt bakımında yapılan hatalar” diye on tane liste yapılsa, hepsine girebilecek kadar büyük bir hatadır. Nedenine gelecek olursak, alkol iyi bir yağ çözücüdür ve uçucu bir maddedir. Yüzünüze sildiğiniz zaman yağı çözer, mendil alabildiği artıkları alır ve alamadıkları cildinizde kalmaya devam eder. Yüzünüze dokunduğunuz zaman matlık hissi hoşunuza gidebilir ve yüzünüzün temizlendiğini düşünebilirsiniz. Gerçekse bambaşkadır. Cildinizde kalan şey artık sizin vücudunuzun ürettiği, sizin olan sebum değildir. Formu bozulmuş ve artık atık haline gelmiş zararlı bir maddedir. Gözenekleri tıkayabilir, siyah noktalara sebep olabilir.

↘‼ Kimyasal Peeling Yaparken Aşırıya Kaçmak

Kimyasal peeling, “Kaş yaparken göz çıkarmak” deyimini karşılayabilecek bir riske sahiptir. Eğer doğru cilt bakım ürünleri ile yapılırsa güzel sonuçlar verebilir. Burada da dozu kaçırırsanız, cildinizin nem dengesini altüst eder; soyulan üst deri kendisini tamir etmeye çalışırken dış etkilere açık hale gelir. Sonrasında iltihaplanabilir, aşırı yağ üretip cilt dokunuzu bozabilir.

↘‼ Siyah Nokta Bantları

Siyah noktalarımızı temizlemek için burnumuza yapıştırdığımız bantlar, bazen istenmeyen sonuçlara yol açabilirler. Siyah noktalardan kurtulacağız derken cildimiz için gerekli olan sebumu da temizler ve boş kalan cilt gözeneklerimiz kirlerle dolmaya daha müsait hale gelir. Bu da sonrasında daha çok siyah nokta olarak karşımıza çıkar. Ayrıca uzun kullanımda gözenekleri genişleterek ciltte olumsuz görüntülere sebebiyet verebilir.

Editör: TE Bilişim