Bir şehir, Covid-19 illetine yenik düşen önemli bir değerine yas tutuyor, gözyaşı döküyor.

Maalesef Covid-19 can almaya, bizi sevdiklerimizden, yakınlarımızdan, değerlerimizden ayırmaya devam ediyor.

Karabük Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal da bu illete yenik düşerek aramızdan ayrılan değerlerimizden birisi.

Bir dönem milletvekilliği görevinden bulunsa da onun üzerine oturan, halkın layık gördüğü paye  “Burhanettin Hoca”  adıydı.

Akademisyenlikten şehirle bütünleşen idareciliğine kadar uzanan, maalesef ki erken vedasıyla sonlanan sıra dışı bir hayat öyküsü var Konya Ereğlili Burhanettin Hoca’nın.

Hoca’nın ilk akademik hayatı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde başlar. Buradan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ne geçer.

Karaelmas diyarındaki akademik hayatı sırasındaki Safranbolu Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Rektör Yardımcılığı görevleri idarecilik kariyerinde önemli tecrübe kazandırır.

Gönüllerde taht kuran rektör

Genç ve idealist bir idareci olarak, Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü görevi sırasında okula sağladığı katkıların ötesine geçen turizm ve dünya miras kenti Safranbolu’da şehirle bütünleşen dostane ilişkileriyle halkın gönlünü fethetmeyi başarır.

2007 yılında kurulan Karabük Üniversitesi’nin kurucu rektörlüğüne Burhanettin Hoca’nın atanması, Üniversitenin ve Karabük’ün kaderini değiştirecek en önemli adım olmuştur.

Ülkemizdeki yükseköğretim kurumları içinde en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alabilecek bir üniversite inşa etmek onun en büyük hedefiydi.

Bu hedefe ulaşmak için şehrin idarecilerinden, sanayicilerine kadar çalmadık kapı bırakmaz. Toplumun tüm kesimleriyle kurduğu sıcak ve dostane ilişkilerle ardı ardına fakülte ve yüksekokulları kurulmasının mimarlığını üstlendi.

Fiziki yapıların yanı sıra öğrencilerin mezun olduklarında istihdam sıkıntısı yaşamayacağı Raylı Sistemler Mühendisliği, Tıp Mühendisliği, Aktüel ve Risk Yönetimi, Ulaştırma Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği gibi birçok bölümü ilk defa üniversitesine kazandırdı.

Dünyanın ilk ve tek ay yıldızlı 25 bin kişilik stadını Üniversiteye kazandıran Burhanettin Hoca, eğitim kalitesi ve öğrencilere sunduğu sosyal ve kültürel imkânlarla üniversiteyi kısa sürede en çok tercih edilen üniversiteler arasında sıralamada ilk sıralara taşıdı. 

Karabük Üniversitesi kısa sürede Türkiye’nin öne çıkan üniversiteleri arasında yerini aldı.

Çeliğin başkentinden üniversite şehrine

Burhanettin Hoca’nın ikinci dönem rektörlük görevinden ayrıldığı 2015 yılı aynı zamanda Karabük Üniversitesinin kuruluşunun da 8. yılıydı. Kuruluşunun henüz 8. yılında öğrenci sayısı yaklaşık 50 bin sayısına ulaşarak inanılması güç bir rekora imza attı.

100 bin ölçeğindeki Karabük şehri için nüfusun yarısına ulaşan bir öğrenci sayısına sahip olmak, demir çelik şehri Karabük’ü adeta bir üniversite şehrine dönüştürdü. Bu da şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel her alanda gelişmesi demekti.

Üniversite çevresinde yeni yeni mahalleler, öğrenci evleri kuruldu. Öğrencilere yönelik cafeler, yeme-içme, spor ve eğlence mekânları oluşturuldu. Bütün bunlar aynı zamanda ek istihdam ve ekonomik anlamda kazanç demekti.

Şehirle, demir çelik ve demir yolu sektörüyle bütünleşen, yüzünü şehirden hiç ayırmayan Karabük Üniversitesi,  şehrin kalkınmasında amiral gemisi oldu.

Hani Zonguldak’ta tıkanıklığın önünü açmak için sık sık dile getirilen “Karabük Modeli” var ya, işte bu modelin harcında, Burhanettin Hoca’nın mimarlığında yücelen Karabük Üniversitesi vardır.

Bir dönem milletvekilliği görevi yaptıktan sonra doğuşuna ve büyümesine büyük emek verdiği Karabük Üniversitesi’ne dönen Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Covid-19 nedeniyle tedavi gördüğü Ankara’da hayata gözlerini yumdu.

Büyük bir vefa örneği olarak, adı kurduğu üniversitenin ay yıldızlı stadyumunda, salonlarında yaşatılan, üniversite-şehir işbirliğinin en güzel örneğini veren Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın ruhu şad, mekânı cennet olsun.