EPDK’nın termik santrallerde yerli kömürden elde edilecek kömürden elde edilecek elektrik fiyatları işçin getirdiği kısıtlama nedeniyle Zonguldak’ın üreticileri dertli.
Z HABER’in gündeme getirdiği  ve yaklaşık bir aydır gündemde olmasına karşın hiçbir ilerleme sağlanamayan düzenleme konusunda hem kömür üreticileri hem de çalışanlar tepkili.
Daha önce yapılan açıklamalardan tatmin olmayan kömür üreticileri ve maden ocaklarında çalışanlar; “Milletvekillerimiz bizi oyalıyor” görüşünde.

İŞÇİLERE ÜCRETSİZ İZİN
Ankara’da yapılan ziyaret ve bilgilendirmeler sonrası hem yüksek rödevans bedelleri hem de santrallerin düşük fiyattan kömür alması nedeniyle çaresiz kalan rödevans saha sahiplerinden bazıları üretimi durdurdu. Stok sahaları dolan maden ocaklarında işletme güvenliği ve su baskınlarını önleme amaçlı işçiler bulunduruluyor.
Sorun kısa sürede çözülmez veya yeni bir düzenleme yapılmaz ise bazı işletmeler tamamen üretimi durdurmayı düşünüyor.

NEREDESİN POLAT ABİ?
Rödevanslı saha sahipleri ve çalışanlar Ak Parti Milletvekillerinden çözüm için daha fazla performans beklerken hayal kırıklığı yaşıyor. Tepkilerin merkezinde olan isim ise rödevanslı sahaların en fazla bulunduğu Kilimli’den Milletvekili seçilen maden mühendisi Polat Türkmen. Türkmen’in sürekli sorunu ve talepleri geçiştirdiğini düşünen işletme sahipleri ve çalışanlar; “Lafa gelince Polat abi ama ağabeyliğini göremiyoruz” yorumunda bulundu. Ak Parti Milletvekili Hamdi Uçar ve Ahmet Çolakoğlu’nun sorunun çözümü için daha fazla devreye girmesini isteyen işletme sahipleri; “Herşey lafta kalıyor. Bu durumu, etkilerini ve sonuçlarını Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a anlatsalar sorun zaten çözülür. Bir ayrımcılı istemiyoruz. Ancak Zonguldak’ta kömürün üretim maliyetleri ve satış maliyetleri karşılaştırıldığında zaten gerçek anlaşılacak” diye konuştular.

METİN DEMİR NE DEDİ?

Konu ile ilgili Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir Z HABER’e özel açıklamalarda bulunarak sorunun tek bir çözümü olduğunu ifade etti.
Demir, daha önce rödevans bedelleri ile ilgili görüşmelerden olumlu dönüş aldıklarını ancak bu krizin çok daha büyük bir krize neden olacağını belirterek;
“Yerli kömür statüsünde Zonguldak’ın ayrı tutulması gerekiyor. Konya’da Soma’da açık havzada üretim maliyetleri çok düşük. Ancak Zonguldak’tan çıkarılan taş kömürü bu maliyetlerin çok üzerinde. Yerli kömür kullanan termik santraller oradan ucuza kömür temini sağlayabilir. Bu limitlerle Zonguldak’tan kömür alımı duracaktır. Bu da ocakların kapanması ve binlerce kişinin işsiz kalması demek. Milletvekillerimiz ile konuyu görüştük. Enerji Bakanımız ve EPDK ile görüşme sağlayacaklar. Zonguldak’ı bu düzenlemeden ayrı tutmamız gerekiyor. Tek çözümü bu.” dedi

Editör: TE Bilişim