Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde Nöroloji Bölümü'nde Uzman Doktor olarak görev yapan aynı zamanda Zonguldak Tabip Odası Başkanlığı’nı da yürüten Şenol Yavuz’un emekli olmasının ardından Tabip Odası seçime gidiyor.
Tabip Odası Başkanlığı için adaylığını açıklayan Doç. Dr. Metin Pehlivan Z HABER’den Umut Gündoğan’ın sorularını yanıtladı.

9 Ağustos 2021 tarihinden itibaren Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji alanında hizmet vere Doç Dr. Metin Pehlivan’ın yanıtları şu şekilde:

Ters yöne girmişti! Cezası ağır oldu! Ters yöne girmişti! Cezası ağır oldu!

-Metin Pehlivan kimdir?
Sözlerime başlamadan önce sağlıkta şiddet nedeniyle yitirdiğimiz bütün meslektaşlarımızı anmak istiyorum. Ailelerine ve tüm camiamıza baş sağlığı diliyor, anılarını sonsuza yaşatacağımızı ifade etmek istiyorum.

Ben 1986 yılında İzmir’de doğdum. İlk orta ve lise öğrenimimi tamamladıktan sonra 2004 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine girdim. 2010 yılında mezun olup Şanlıurfa’da zorunlu hizmete başladım. 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesine İç Hastalıkları Anabilim dalında İç hastalıkları ihtisasına başladım. 2016 yılında ihtisasımı bitirdim ve Kastamonu’nun Cide İlçesinde zorunlu hizmetimi yapmaya başladım. 2017 yılında yandal uzmanlık sınavını kazanarak Cerrahpaşa Tıp fakültesinde hematoloji yandal ihtisası yapmaya başladım. 2018 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul tıp fakültesi tıbbi onkoloji bilim dalına geçiş yaptım ve 2021 yılında tıbbi onkoloji uzmanı oldum. 2021 yılı Ağustos ayından itibaren Zonguldak Atatürk devlet hastanesinde tıbbi onkoloji uzmanı olarak çalışıyorum. Yaklaşık 1 ay önce de Tıbbi onkoloji alanında doçent unvanı aldım.

-Zonguldak’ta uzun süre onkolog hekim eksikleri yaşandığı bir dönemde göreve başladınız. Zonguldak’a ilk geldiğinizde neler gördünüz, neler hissettiniz, bugün neler düşünüyorsunuz?
Zonguldak mavisiyle yeşiliyle Türkiye’nin en güzel kentlerinden biri. Yıllarca emeğin başkenti olarak anılmış; Türkiye’nin lokomotifi olmuş bir şehir. Bu şehre geldiğim ilk günden beri hiç yabancılık çekmedim. İlk geldiğim dönemde tek onkoloji uzmanı olarak çalıştığım için oldukça yoğun çalışıyordum. Şu an 3 kişi olduğumuz için yoğunluk biraz azaldı. Burada yaşamaktan çok memnunum.

-Sizi Zonguldak Tabip Odası Başkan adaylığına iten etkenler nedir? Neden aday oldunuz?
Benim adaylığım kişisel bir beklenti veya ego sonucu gelişmiş bir adaylık kesinlikle değildir. Odamızın yönetim şekline getirdiğim eleştirilerin meslektaşlarımda yaygın bir kabul görmesi sonucu sürecin getirdiği, arkasında bir anlayış birliğinin olduğu bir adaylıktır. Odamızın istediğimiz kadar aktif olmadığını düşünüyoruz. Daha aktif, daha dinamik, hem sağlık gündemine hem de toplumsal sorunlara daha duyarlı bir oda yönetimi oluşturmak istiyoruz.

-Aday yönetim listesinde kimler olacak?
Yönetim listemizde benim dışımda Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hüseyin Bayrak, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sadık Utku Kefeli, Diyaliz Sorumlu Hekimi Dr. Murat Koç, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Özdamar olacak.

-Türkiye’de Tabip Odaları ile siyaset arasında da zaman zaman polemikler yaşanıyor. Sizin tam olarak yol haritanız nedir?
Herkesin elbet bir siyasi görüşü vardır. Bu çok doğal ama meslek odaları yönetimlerine gelen insanların siyasi kimliklerini oda yöneticiliği kimliklerinin önüne koymaları bazen bu tip sorunlara yol açabiliyor. Bizim temel düşüncemiz meslektaşlarımızın haklarını en üst perdeden savunmak ve vatandaşlarımızın nitelikli sağlık hizmetine erişim hakkını savunmak. Bahsettiğiniz tarzda bir problem yaşayacağımızı düşünmüyorum.

-Tabip Odası neden önemli?
Türk tabipleri birliği 1953 yılında halk sağlığını korumak, geliştirmek ve herkesin kolay ulaşabileceği kaliteli ve uygun maliyetli sağlık hizmeti için çalışmak, meslek ahlakını en iyi şekilde korumak, tıp eğitiminin her alanında söz söylemek, hekimlik mesleğinin çıkarını her platformda dile getirmek, mesleğin, üyelerinin maddi, manevi haklarını korumak için kurulmuş Türkiye’nin en önemli meslek örgütlerinden biri. TTB üyesi olmak hem büyük bir sorumluluk hem de büyük bir onurdur. Bazı arkadaşlarımız son dönemde kendilerince haklı nedenler ile meslek örgütümüzle arasına mesafe koymuş olabilir. Saygıyla karşılıyoruz ama geri çekilmek kimseye bir şey kazandırmaz. Önemli olan daha fazla sahip çıkarak meslek örgütümüzü büyütmektir.

-Sizin başkan seçilmeniz durumunda hedef projeleriniz arasında neler var?
Heraklitos’un dediği gibi değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, Zonguldak tabip odası da değişmek zorundadır. Değişim meslek örgütümüz için tercih değil zorunluluk haline gelmiştir. Uzun süredir devam eden yönetim anlayışının devam etmesinin ne hekimlere ne de Zonguldak halkına bir faydasının olmayacağını düşünüyoruz.

Zonguldak tabip odasının 317 üyesi vardır. Bu sayı oldukça düşük bir sayıdır. Biz yönetimi aldığımızda Zonguldak’taki bütün aile sağlığı merkezlerini ve hastaneleri ziyaret edip üyelik seferberliği başlatacağız. Odamıza üye olmamış bir hekim kalsın istemiyoruz. Üye sayımız ne kadar fazla olursa odamız o kadar güçlü olacaktır.

Sağlıkta şiddet maalesef meslektaşlarımızın günlük hayatlarının bir parçası haline gelmiştir. Seçimi kazandığımızda şiddet, hakaret, tehdit gibi durumlarla karşılaşan meslektaşlarımıza hemen oda olarak hukuki destek sağlayacak hekimleri kesinlikle yalnız bırakmayacağız. Arkadaşlarımız Zonguldak tabip odasının yanlarında olduğunu her zaman hissedecekler.

2021 ve 2022 yıllarında yoğun hekim eylemleri olmuş, odamız ise bu eylemlere güçlü bir katılım sağlamamıştır. Ayrıca 2021 yılında Ankara’da merkezi olarak TTB’nin çağrısıyla eylem yapılmıştır. Bu eyleme de odamız katılım göstermemiştir. Bunun yanında ilimizde yapılan 1 Mayıs kutlamalarına da odamız katılmamıştır. Bizim yöneteceğimiz odada bu eylemlere en güçlü şekilde katılacağız.

İlimizin bir bölümünde hava kirliliği olduğu sık sık haber yapılmaktadır. Ayrıca Ereğli’de 13 Eylül 2023’de maden ocağında göçük olmuş 1 maden işçisi ölmüştür. Halk sağlığını ve işçi sağlığını ilgilendiren bütün konulara oda olarak müdahil olacağız. Vatandaşlarımızın nitelikli sağlık hizmetine erişim hakkını savunacağız.

Odamızın Zonguldak’taki diğer meslek örgütleri ile ilişkileri oldukça zayıftır. Seçildiğimizde Zonguldak’taki diğer meslek örgütleri ve sendikalar ile ilişkilerimizi tesis edecek, onlarla ortak çalışmalar yapacak, onlarla dayanışma içinde olacağız.

Kısacası aktif, katılımcı, dinamik, hem sağlık gündemine hem de toplumsal sorunlara müdahale eden bir tabip odası oluşturmak istiyoruz. Odamız ‘’emeğin başkentine’’ yakışır, bütün Türkiye’de örnek olarak gösterilen bir meslek örgütü olacak. Bunu yapacak hem irademiz hem insan kaynağımız hem de bilgi birikimimiz fazlasıyla var.

Bizler seçim kampanyasını kişilere indirgemeden ilkeler üzerinden etik bir seçim kampanyası yürüttük. Düşüncelerimizi hekim arkadaşlarımıza anlattık ve büyük ilgiyle karşılaştık. Hekimler toplumun vicdanıdır. Ben meslektaşlarımın sağduyusuna güveniyorum. Pazar günü odamızın bütün üyelerini seçime katılmaya ve listemizde yer alan bütün hekimlere oy vermeye davet ediyorum.
 

Editör: U. G.