Her yıl eğitim, bilim, kültür alanında verilen ZOKEV ödülleri, 2023 yılında bilim dalında Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, eğitim alanında Hürriyet Yıldız, kültür alanındaysa Şafak Tortu’ya verildi.

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından her yıl bilim, kültür ve eğitim dalında verilen ödüller belli oldu. Vakıftan yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı ödülleri, bilim dalında Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak’a, eğitim alanında Hürriyet Yıldız’a, kültür alanındaysa Şafak Tortu’ya verildi. Ödül töreni 29 Şubat Perşembe günü, saat 18.00’de Maden Mühendisleri Odası Lokali’nde yapılacak. Bir müzik dinletisi ve Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun’un açılış konuşmasından sonra ödüller sahiplerine takdim edilecek.

ZOKEV’den yapılan açıklamada ödül gerekçeleri şöyle açıklandı:

ZOKEV 2023 BİLİM ÖDÜLÜ - Prof. Dr. GÜLDENİZ KARADENİZ ÇAKMAK

Lisans eğitimi yılları dışında hemen hemen tüm yaşamını Zonguldak’ta geçirdi. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı; uzmanlık, doçentlik ve profesörlük unvanlarını Zonguldak’ta aldı. Denilebilir ki tüm yaşamını Zonguldak’a ve mesleğine adadı. Mesleğini yalnızca akademik bir görev olmanın ötesinde, daha çok toplumsal sorumluluklarını yerine getirebileceği bir misyon olarak gördü.  Özellikle meme kanseri konusunda kitaplar yayımladı. Ulusal ve uluslararası tıp dünyasında yayımladığı çok sayıda bildiri ve makalenin dışında, bu konuda yaptığı farkındalık çalışmalarıyla da öne çıktı. “Meme kanserinden korkmuyorum, erken tanı hayat kurtarır!“ sloganıyla başta BEÜ olmak üzere konferans ve seminerlerde konuşmalar yaptı. Bu konuda farkındalık yaratmak ve katılımcıları bilgilendirmek üzere gezi ve doğa yürüyüşleri düzenledi. Sayın Prof Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, mesleğine ve yaşadığı kente kattığı değer nedeniyle ZOKEV 2023 Bilim Ödülüne layık görüldü.

ZOKEV 2023 EĞİTİM ÖDÜLÜ - HÜRRİYET YILDIZ

Uzun ve başarılı öğretmenlik yıllarından sonra da eğitimden kopmadı. Filyos’ta adını Hürriyet Kültür Merkezi koyduğu mütevazı mekanda, özellikle çocuklara ve gençlere yönelik eğitsel-sanatsal çalışmalarla eğitimin yalnızca okulla sınırlı olmayacağını somut olarak ortaya koydu. Eğitim ve öğrenme ediminin en önemli yollarından birinin de oyun ve eğlence olduğunu gösterdi. Sayın Hürriyet Yıldız örnek yaşamı ve çocuklara yönelik özverili eğitsel çalışmaları nedeniyle ZOKEV 2023 Eğitim Ödülü’ne layık görüldü.

Polisin sarhoş kızlarla imtihanı! Polisin sarhoş kızlarla imtihanı!

ZOKEV 2023 KÜLTÜR ÖDÜLÜ - ŞAFAK TORTU

Gençlik yıllarından itibaren uğraş haline getirdiği karikatür ve fotoğraf sanatı alanlarında artık ustalık dönemini yaşayan Şafak Tortu, uzun yıllar boyunca ortaya koyduğu sanatsal çalışmalarıyla adından ulusal ve uluslararası alanda söz ettirmeye başardı. Eğitiminin bir parçası olan teknik bilgi ve becerisini yarattığı sanat ürünlerinde de tüm zenginliğiyle yansıtmasını bildi. 70’li yılların başlarında kıvrak çizgileri ve akıl dolu esprileriyle dönemin en önemli karikatür dergileri olan Akbaba ve Gırgır’ın önemli çizerlerinden biri oldu. Sonraki yıllarda yöneldiği grafik mizah anlayışıyla da yine bu sanatın eşsiz örneklerini ortaya koydu. 90’lı yıllardan sonra ağırlıklı olarak çalışmalar ürettiği fotoğraf alanında da büyük başarılar kazandı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası yarışmada ödüller kazandı, birçok yarışmada seçici kurul üyesi olarak görev yaptı. Sayın Şafak Tortu, son yarım yüzyıldır kent kültürüne kazandırdığı verimler nedeniyle ZOKEV 2023 Kültür Ödülü’ne layık görüldü.

Editör: Tuğçe Atalar