Türkiye’de son yıllarda para kazanmanın yollarından biri de türüf mantarı. Siyah elmas olarak adlandırılan trüf mantarının kilosu  2 bin- 4 bin euro’dan alıcı buluyor.
Trüf mantarının karşı olduğunu düşünen vatandaşlar ise özel eğitimli köpekler ve arama konusunda eğitimler alıyor. 
Yaklaşık 200 çeşidi bulunan trüp mantarı Sinop – Bolu arasındaki şehirlerde daha fazla bulunmaya başlandı.
Trüf mantarı tespit edilen alanlar ise başvuru yapılması durumunda koruma altına alınıyor.


AVRUPA’DAN TRÜF MANTARINA BÜYÜK İLGİ
Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü. Özellikle meşe ağaçlarının kök kısımlarında kendine yetişme imkanı bulan trüf mantarı, kendine has özel bir kokusu olan ektomikoriza cinsi olarak bilinen bir tür.

TRÜF MANTARI İÇİN ÖZEL KÖPEKLER YETİŞİYOR
Dünyanın farklı yerlerinde yetiştirilen yaklaşık 200 çeşit trüf mantarı olsa da en değerlileri kara elmas olarak da anılan siyah trüf mantarı. Trüf mantarını dünyanın en pahalı mantarı haline getiren nedir derseniz, yetiştirme koşullarının bir hayli hassas olması ilk sebep diyebiliriz. Zira kendisi yetişme aşamasında oldukça hassas bir doğal dengeye ihtiyaç duyuyor. Ortamın nemlilik seviyesi, hatta mantarın yetişme döneminde hangi zamanlarda yağmur yağdığının dahi lezzetini etkilediği söyleniyor. Bitmiyor, tamamen toprağın altında yetişen bir mantar olduğu için onu ne zaman toplayabileceğinizi de iyi bilmeniz gerekiyor. Sırf bu sebeple yetiştirilen ve mantarın kokusunu alarak yer gösteren yardımcı köpekler dahi var.

TRÜF MANTARI NASIL VE NEREDE YETİŞTİRİLİR?
Trüf mantarı yetiştirmek isteyenler için önemli uyarı:
Trüf mantarı yetiştiriciliği ne yazık ki kolay değil. Bu özel mantar türü, yetiştirme koşullarına çok dikkat edilmesi gereken hassas bir tür. Dolayısıyla trüf mantarı yetiştirmek isteyenlerin öncesinde çok detaylı bilgiler edinmesi ve bu bilgileri uygulayabileceği uygun iklim koşullarını bulması önemli. Trüf mantarı yetiştirmek isteyenlerin genel olarak şu konularda çok dikkatli olması gerekiyor:
Trüf mantarını tohumdan elde etmek isteyenler mutlaka verimli ve doğru tohumları aldığından emin olmalı. Trüf mantarı çok değerli bir mantar olduğu için bu konuda ne yazık ki birçok sahte ürün bulunuyor. Bu sebeple mutlaka güvenilir adreslerden tohumları elde ettiğinizden emin olmalısınız. Fideden yetiştirmek isterseniz yine güvenilir kişilerin meşe ağaçlarına aşıladıkları fideleri değerlendirebilirsiniz.

7-8 AYLIK GELİŞİM SÜRECİ VAR
Trüf mantarının ekimini yapmak için aşılamanın çok önemli olduğunu unutmamalı, bu konuda Ziraat Mühendislerinden ve işinin uzmanı yetiştiricilerden destek almalısınız.
Aşılama sonrası çimlenmenin oluşması için 4 ila 6 hafta kadar tohumları steril bir ortamda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ardından ise yaklaşık 7-8 aylık bir gelişim süreci beklenir. Bu süreçte de yine uzmanlardan destek almanız gerekir.
Uzun bekleyişin ardından elde ettiğiniz fidelerin dikiminde toprağı yaklaşık 20-30 santimetre kadar kazmanız yeterli olacaktır. 

TRÜF MANTARI İÇİN MEŞE AĞAÇLARININ ALTLARINI SEÇMELİSİNİZ
Fidenin alt kısmında da yağmur suyunun tutulması için birkaç santimetre çapında bir çanak açmalısınız.
Ekimden hemen sonra can suyu vermeyi ihmal etmemelisiniz. Yaklaşık 2,5-3 litre kadar can suyu verebilirsiniz.
Ekim tamamladıktan sonra ise toprağı her zaman nemli olacak sıklıkta sulama yapmaya devam etmelisiniz.
Ekim için seçeceğiniz alanın mümkünse Akdeniz iklimine sahip olduğuna özen göstermeli, verim alabilmek için meşe ağacının altlarını seçmelisiniz. Eğer meşe ağacı yoksa zeytin ya da fındık ağaçlarının da köklerine yakın olacak şekilde ekim yapabilirsiniz.

TRÜF MANTARI İÇİN KİREÇLİ TOPRAKLAR DAHA İYİ
Trüf mantarını ekeceğiniz toprağı seçerken pH’ının 7,1 ila 8,85 arasında olmasına özen göstermeniz gerektiğini, mümkünse kireçli toprakları tercih etmeli, toprağın organik maddeler bakımından zengin olmasına da dikkat etmelisiniz. Kil, kum ve alüvyon bakımından zengin topraklar da trüf mantarı için idealdir.
Ekim için çok şiddetli yağışların, rüzgarın, soğuğun ya da sıcağın olmadığı sonbahar ya da ilkbahar ayları tercih etmelisiniz.

TRÜF MANTARI NASIL KULLANIILIR 
TRÜF MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?

Trüf mantarı kendine has özel bir kokusu ve tadı bulunan hassas bir mantar türü olduğundan hasat edildikten sonra 5 gün içerisinde tüketilmesi öneriliyor. "Trüf mantarı nasıl saklanır?" derseniz trüf mantarını aldıktan sonra hava ve gün ışığı olmayacak şekilde cam kap ve kavanozlarda saklamanız doğru alacaktır diyebiliriz. Farklı bir yöntemle saklamak isterseniz trüf mantarını cam bir kavanoza aktardıktan sonra üzerine tamamını kaplayacak miktarda bolca zeytinyağı ilave edebilir ve yine havayla doğrudan temasını engelleyerek saklayabilirsiniz. Bu şekilde sakladığınızda ilave ettiğiniz zeytinyağına da trüf mantarının aroması geçecektir. Bu yağı da yine yemek yaparken rahatlıkla kullanabilir ve yemeklerinize trüf mantarının aromasını taşıyabilirsiniz.

TRÜF MANTARI İLE YEMEK YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?
Trüf mantarı aroması güçlü bir mantar türü olduğundan yemeklerde az miktarlarda kullanılabilir. Onu kullanmanın en pratik yolu yaptığınız makarnaların, et yemeklerinin, hamburgerlerin ya da risotta gibi lezzetlerin üzerine çiğ halde rendelemek olacaktır. Yalnız dikkat, rendelerken aşırıya kaçmayın, az miktarda rendelemeniz yeterli olacaktır. Çok fazla rendelerseniz yemeğinizin çok keskin bir aroması olabilir, aman dikkat.

TRÜF MANTARINI MAKARNALARINIZDA DENEYEBİLİRSİNİZ
Eğer elinizde siyah trüf mantarı varsa bu mantarı da dilerseniz mangalda pişirerek ya da fırınlayarak pişirebilirsiniz. Siyah trüf mantarı pişirildiğinde fazla su salmayan daha sert bir yapıda olduğundan kolayca pişirebilirsiniz ancak tadı, ilk kez deneyenler için fazla aromatik ve keskin olabilir. Bu sebeple öncesinde trüf mantarını denemek için yaptığınız bir makarnanın ya da et yemeğinin üzerine rendelemeniz daha iyi olacaktır, aklınızda bulunsun.

TRÜF MANTARININ KİLOSU 4 BİN EURO’YA KADAR ÇIKIYOR
Türkiye’de trüf mantarı fiyatı açısından net bir şey söylemek mümkün değil. Mantarın her biri için fiyat özellikleri farklıdır. Mantarının fiyatı her ülkede değişiklik gösterir. Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Bazı bölgelerde pek bilinmediği  için çok daha düşük fiyatlara bulunabiliyor.

TRÜF MANTARI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Trüf mantarı, 200’ün üzerinde çeşide sahiptir. Ancak dünyada bilinen ve alınıp satılarak ekonomik değeri yüksek olan ve dünya mutfaklarında kullanılan 3 türü vardır. Bu türler şunlardır:
Kışlık siyah trüf  (Tuber melanosporum) : Sadece Güney Avrupa’da yetişen bir türdür.
Yazlık siyah trüf (Tuber aestivum): Tüm Avrupa ülkelerinde bulunan türdür. Özellikle Türkiye’de en çok buluna çeşididir.
Beyaz trüf (Tuber magnatum): Sarımsağı andıran hoş bir tadı vardır. İçlerinde en aromatik olan ve fiyatı en yüksek olandır.


TRÜF MANTARI YETİŞTİRMEK İSTEYENLER İÇİN DİKKAT
Ülkemizde; Akdeniz iklimi yaşanan kıyı bölgelerinde başta olmak üzere, birçok kireçli toprak içeren yörede farklı türde trüf mantarı yetişmektedir. Meşe, ıhlamur, çam, fındık gibi ağaçların köküne bağlı simbiyotik olarak, toprağın 5-20 cm. derinliğinde doğal olarak yetişmektedir. Sağanak yağışlar uygun ölçüde nem sağladığından trüf mantarı yetiştiriliği için ideal iken, yağışsız geçen yaz ayları ise kurumaya sebebiyet verdiği için uygun değildir. Trüf mantarı yetiştiriciliği  için en önemli 3 temel öğe:
Toprak yapısı,
İklim,
Yıllık yağış miktarıdır .
Eğer kendinize ait bir bahçede yetiştirmek istiyorsanız dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar:
Mutlaka bir trüf türünün doğal olarak yetiştiği yer seçilmelidir.
Dikim yeri için en az beş yıl boş kalan ağaç olmayan yerler tercih edilmelidir. 
Derin toprak işlenmeli, yabancı bitkiler yok edilmelidir.
Trüf mantarının toplanması da özel bir ustalık gerektirmektedir. Toprak altında yetiştiği için toplamada daha çok koku alma becerilerinden dolayı özel eğitimli köpek ve domuzlar kullanılmaktadır. Gurme ve şefler tarafından aranan bir mantar olan trüf mantarı, en yoğun tadını tazeyken sunar. Oldukça pahalı olduğu için bu besinden maksimum lezzet alabilmek için ;toplandıktan sonraki 5 gün içinde tüketimi gerekir. Saklama yöntemi bir kavanozda, buzdolabında olmalı ve su ile temas ettirilmemelidir. Günlük yaşamda trüf mantarı tüketimi, omletin üzerine rendelenerek veya salatalarda, et yemeklerinde olabildiği gibi; yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de tercih edilmektedir.