Bir
Geçtiğimiz günlerde kurulan endüstri bölgesi içinde yapılması planlanan yatırımlarla ilgili kamuoyunun endişelerini dile getirmiş ve Ak Parti Milletvekili Ahmet Çolakoğlu’na bölgenin öz evladı olduğu için şüpheleri giderme çağrısında bulunmuştuk.
Ahmet Bey ile bir de telefon görüşmemiz oldu.
Ancak çok net bir ifade kullanmadı.
*
İki
Filyos’ta genel anlamda bir sanayileşme karşıtlığı için çok geç kalınmış olsa da alanın sınırlı tutulması ve en önemlisi de bölgenin Dilovası olmaması için yapılacak çok şey olduğunun altını çizmiştik.
*
Üç
TEMA Temsilcisi Berran Aydan’ın, Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk’ün açıklamalarını da daha önce paylaştık.
Geçmişte Filyos Sazköy’de termik santral için yapılan ve tepkiler nedeniyle yarım kalan ÇED toplantılarını hatırlatmıştık.
*
Dört
Bazı resmi planlamalarda bölgede demir çelik fabrikası, termik santral ve çimento fabrikası gibi doğrudan kirli sanayileşmenin önünü açan maddeler yazılı olduğu için bu endişeyi hep taşıyoruz.
Filyos Endüstri Bölgesinin tüm planlamasının Tosyalı Holding’e verilmesi sonrasında her ne kadar bazı eleştiriler olsa da Fuat Tosyalı’nın “Burada ana bir demir çelik endüstrisine ihtiyaç yok. Burada uç ürünlere gelinen ve bacasız bir sanayi oluşması lazım. Beyaz eşyaya, otomobil endüstrisine çelik üreten ana ham maddesini çevredeki çelik üreticilerden alıp bir temiz endüstri oluşturmamız lazım. Bunun örneğini birçok yerde ortaya koyduk” demişti.

*

Beş
“Burada kirli sanayi olmayacak” vurgusu da şüpheciliğimizi gidermeye yetmemişti.
Çünkü Zonguldak bu güne kadar hep aldatıldığı için,  haklı olarak görmeden inanmamayı tercih ediyor.
*
Altı
Sonuç olarak kamuoyunu doğru bilgilendirme adına Tosyalı Holding’e ulaştık.
Birkaç bilgi paylaşmak gerekirse;
Birincisi Fuat Bey’in talimatı kesin ve geçerli.
Hatta Tosyalı’nın Filyos’ta hayata geçirmeyi düşündüğü tesislerden biri de bu hassasiyet nedeniyle Osmaniye’ye kaydırılmış durumda. Onun yerine yine istihdam odaklı bir başka fabrika kurulacak.
*
Yedi
Sahada kömüre dayalı hiçbir sanayileşme olmayacak. 
Çalışacak tesislerin tamamı doğalgaz ve güneş enerjisi odaklı olacak. Santral veya çimento fabrikası yapılmayacak. Bu yönde gelen talepler oldu ancak reddedildi.
*
Yedi buçuk
Zonguldak ölçeğinde yaşanan endişeler ve açıklamalara karşın tüm projeler için TEMA yönetiminin görüşü alınıyor, bilgilendirme yapılıyor. “TEMA’nın ‘hayır’ dediği hiçbir yatırıma burada izin vermeyeceğiz” sözleri çok sevindirici.

*

Sekiz
Filyos’ta yatırım yapmak isteyen pek çok firma olsa da Tosyalı Holding’in beyaz eşya ekipmanları üzerine kuracağı fabrikanın yanında henüz netleşmemekle birlikte bir cam fabrikası kurulması için görüşmeler devam ediyor. İstihdam ve katma değer odaklı olmayan firmalar ile uzun ömürlü planlamaları yapılmamış firmalara baştan teşekkür ediliyor.
*
Dokuz
Parseller belirlenmiş, enerji ve doğalgaz alt yapısı yılbaşına kadar tamamlanacak sahada yeni yılın ilk aylarında fabrika inşaatları başlayacak.
Türkiye Petrolleri Karadeniz’den gelecek doğalgaz istasyonlarını yapabilmek için sahanın bir kısmıyla yakından ilgileniyor.
Limana kadar demiryolu ağının yapılması için çalışmalar başlamış durumda.
Saha sanayileşme açısından küçük kabul edildiği için her metrekaresi çok değerli.
Bu yüzden bölgenin hassasiyetleri açısından en doğru yatırımcı bulununcaya kadar bazı alanlar gerekirse bekletilecek.
*
On
Tosyalı Holding Filyos A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Yücel’in talimatı ile inşaat sürecindeki tüm satın almalarda ilk öncelik Çaycuma’nın. Çaycuma’da bulunamıyorsa tercih Zonguldak firmalarından yana. Zorunlu kalınmadıkça gerek malzeme gerekse personel önceliğinin Çaycuma ve Zonguldak’a verilmesi piyasayı ciddi anlamda hareketlendirmiş durumda.
Filyos’ta otellerde yer yok.
Yer bulamayanlar Çaycuma ve Zonguldak’taki otellerin kapısını çalıyor.
*
On bir
Belki uzun oldu ama bunları anlatmam gerekiyordu.
Gelişmelerin en doğru şekilde anlatılması adına paylaşmak gerekiyordu. Daha önce yazdıklarımız ve şüphelerin ardından verilen bu bilgilerin de kamuoyu adına takipçisi olacağız.
Son bir detay Zonguldak merkez ile Filyos’un tünellerle bağlanma projesi çok önemli. 
Bölgemiz için hayırlı uğurlu olsun.