Türkiye’nin en pahalı illeri arasında yer alan Zonguldak Bartın ve Karabük’te konut fiyatlarındaki artış hızı da rekor kırıyor. Zonguldak Bartın ve Karabük Haziranda da artış rekorunu kaptırmadı. Bu bölgede konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 134,7 oldu.

Merkez Bankası’nın 2023 Haziran verilerine göre, ülke genelinde konut fiyatları yıllık bazda yüzde 95,9 arttı. 100 metrekarelik bir evin ülke genelindeki ortalama fiyatı 2 milyon 459 bin 800 oldu.

BİR ÖNCEKKİ AYA GÖRE DEĞİŞİM YOK
Buna karşın Türkiye genelinde en yüksek yıllık değişim gösteren iller mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında Zonguldak, Karabük, Bartın’ı içeren bölge oldu. Nisanda fiyat endeksindeki artışın yıllık yüzde 147 olduğu bu üç ilde artış mayısta yüzde 134,5'e gerilemişti.

Haziranda da bu üç ilin içinde olduğu bölge artış rekorunu kaptırmadı. Bu bölgede konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 134,7 oldu.

ARTIŞ HIZINDA SERT DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Konut fiyatlarındaki artış hızı 2021 ve 2022 yıllarında gittikçe ivmelenmişti. Konut fiyatları; inşaat maliyetlerindeki artış, yabancıların konut alımları, negatif reel faizler ve TL’deki değer kaybı gibi gelişmeler sebebiyle sert yükselmişti.

Ancak endeksteki artış hızı, geçen yılın eylül ayında gördüğü zirvenin ardından ivme kaybetmeye başladı. Fiyat artış hızı son 10 aydır yavaşlarken haziranda bu oran yüzde 100’ün altına inerek 1,5 yıl sonra tekrar çift haneyi gördü.

Uzmanlar konut fiyatları düşmese de piyasadaki artış hızının ivme kaybedeceğini öngörüyordu.

ANKARA’DA YÜZDE 106, İZMİRDE İSE YÜZDE 100
Ülke genelinde konut fiyatlarının artış hızı yüzde 100 seviyesinin altına inse de bölgesel bazda incelendiğinde kimi bölgelerdeki sert artışların devam ettiği ortaya çıktı.

ZBEÜ Hastanesi Expomed Eurasia'da ZBEÜ Hastanesi Expomed Eurasia'da

Üç büyük şehirden Ankara’daki konut fiyat artış hızı haziranda yüzde 106 oldu. Bu oran İzmir’de yüzde 100 olarak gerçekleşti. İstanbul’da ise bu oran yüzde 85,1 oldu.

Buna rağmen haziran ayında İstanbul’daki ortalama konut fiyatı Ankara’daki ortalama konut fiyatının 1,3 katından fazla oldu.

DOĞU KARADENİZ VE DOĞU ANADOLU’DA NE OLDU?
Öte yandan haziranda Doğu Anadolu ve Trakya bölgesindeki konut fiyat artışları da dikkat çekti. Temmuz'da yıllık yüzde 127,5 artışla Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır’ı içine alan bölge dikkat çekti.

Trakya bölgesinde de konut fiyatları sert artmaya devam etti. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’ı içine alan bölgede yıllık fiyat artışı yüzde 117,7 oldu. Öte yandan Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun güneyindeki şehirlerdeki konut fiyat artışları da bu dönemde dikkat çekti.

Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon’u kapsayan bölgede konut fiyatları bir yılda yüzde 112,3 arttı. Van, Bitlis, Hakkari, Muş bölgesinde ise yıllık fiyat artışı yüzde 113,53 oldu.

KREDİLER DURDU SATIŞLAR DİP YAPTI
Diğer yandan banka kredilerine getirilen sınırlama ve yüksek faiz oranları nedeniyle özellikle ikinci el konut satışı hızla düştü. Merkez Bankası’nın alacağı yeni kararı bekleyen vatandaşların en az bir yıl daha kredi bulma şansının olmayacağı öngörülüyor.

Editör: Kağan İslamoğlu