Zonguldak’ta bayram namazı ile birlikte Ramazan Bayramı başladı. Zonguldak, ilçe, belde ve köylerinde vatandaşları camilere akın ederken bazı köylerde geleneksel bayramlaşmalar nedeniyle uzun kuyruklar oluştu. Zonguldak'ta bayram sabahı silah atma geleneği bu yıl da sürdü. Şehrin dört bir tarafından silah sesleri yükseldi.

Bayramın başlaması nedeniyle atılan toplara mahalle  aralarından yükselen silah sesleri de eşlik etti. Geçmişte kalmasına rağmen bu geleneği devam ettiren vatandaşların ateşlediği silahların sesi özellikle şehre yabancı olan vatandaşları tedirgin etti.

CEZASI VAR

Silahlarını ardı ardına ateşleyenler hakkında tespit edilmesi durumda cezai işlem yapıyor. Ancak bu geleneğin farkında olan pek çok vatandaş ise şikayet etme yoluna gitmiyor.

BİR KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Zonguldak’ta yine  2015 yılı Kurban Bayramı'nda Taşbaca Mahallesi'nde kurbanın kesilmesini bekleyen 64 yaşındaki Temel Civelek, bayramın gelişini kutlamak için hava ateş açan kimliği belirsiz magandanın tabancasından çıkan kurşunun sırtına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Yapılan tüm soruşturmalara karşın kurşunun nereden geldiği ve kimin silahından çıktığı bulunamamıştı.

GELENEK ŞEHİR YAŞAMI İLE ÖRTÜŞMÜYOR

Bayramlarda silah atmak eski bir geleneği. Köylerde vatandaşların namaz sonrası silahlarını ateşleyerek sevincini kutlamak ve duyurmak için yaptıkları ve çoğu Karadeniz kırsalında yaşanan bir durum. Ancak yıllar içinde yaşanan şehirleşme ile birlikte bu gelenek beraberinde riskleri de arttırmış durumda. Eski alışkanlıklarından ısrarla vazgeçmeyenler se ister istemez aile ve çevrelerindekilerin hayatını riske atıyor.

Özel idarede yolsuzluk operasyonunda yeni gelişme! Özel idarede yolsuzluk operasyonunda yeni gelişme!

Editör: U. G.