Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanmasına İyi Gelecek Öneriler

Mide yanması hepimizin günlük hayatta yanlış beslenme sonucu karşılaştığı bir durumdur. Bu yazımızda size mide yanmasına iyi gelecek öneriler vermeye çalışacağız. Düzensiz beslenme sonucu ortaya çıkabilen mide yanması günlük yaşam kalitemizi oldukça kötü yönde etkilemektedir. İşlerimizi, derslerimizi ve hatta insan ilişkilerimizi önemli ölçüde kalitesizleştirmektedir.

Mide Yanmasının Sebepleri

Mide yanmasına iyi gelecek öneriler listesine geçmeden önce mide yanmasının sebeplerini bulmak önemlidir. Bu sebepleri kendimizde tespit etmek ve kendimize ona göre tedavi uygulamak gerekir. Mide yanması genelde yemek yedikten sonra başlar ve uzun süre geçmez. Bu durum dışında sabah uyandığınızda da mide yanmasıyla güne başlamak oldukça can sıkıcıdır. Uyandıktan sonra kahvaltı yapmamak mide yanmasına sebep olabilir.

Uyandıktan sonra kahvaltıda yediğimiz şeyler gün içindeki mide yanmalarınızın asıl sebebi olabilir. Sabahları kahvaltıda hamur işi, yağlı yiyecekler, sadece şekerli bir şeyler, sadece yağlı kavrulmuş kuruyemiş, dondurma, sadece sosis salam gibi şarküteri ürünleri yenmemelidir. Bu gibi yiyecekleri gün içinde midenizin yanmasına sebep olur. Bu yiyecekler yenilmeye devam edilirse midenizde daha da önemli sorunlara yol açabilir. Mide yanmalarınız çok sık tekrar ediyorsa ya da çok uzun sürüyor ve geçirmekte zorlanıyorsanız bir doktora danışmanız gerekmektedir.

Mide Yanması Oluşumu

Mide yanması ya da halk arasında bilinen adıyla mide ekşimesi, yemek borusunda oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genelde yanma hissiyle ortaya çıkar ve ağrıya neden olur. Yemek borusu yemeklerin midenize iletilmesini sağlar. Yemek borunuzla midenizi birleşim noktasında özel kaslar vardır. Bu kaslar yemek borusundan midenize gelen sıvıların tekrar yemek borunuza taşmasını ya da yukarı doğru yürümesini engeller. Bu kasın adı alt özofagus sfinkteri’dir. Bu kas sayesinde yemek borusundan midenize gelen yiyecek ve içecekler midenizde kalır. Ve sindirim süreciniz başlar.

Sindirimin merkezi mide olduğu için buraya gelen çeşitli asitler vardır. Fakat aynı zamanda iç midenizde, midenizi bu asitten koruyan ve hücrelerden oluşan özel bir çeper vardır. Böylece mideniz bu asitlerin oluşturduğu zararla iltihaplanmaz ve korunur. Eğer özofagus sfinkteri görevini yerine getiremez ve bu sıvılar yemek borunuza akarsa mide yanması dediğimi şey ortaya çıkar. Çünkü yemek borusunda iç midemizde olan hücrelerden oluşan koruyucu bir çeper yoktur.

Yani oraya yanlış giden sıvılar mide yanmasına neden olabileceği gibi sonraki aşamalarda iltihaplanmalara ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Bunlar gastrit, reflü gibi hastalıklardır. Fakat mide yanması çok korkulacak bir şey değildir. Hatta mide yanmasına iyi gelecek öneriler listesi ile çok kolay sonlandırılabilir. Günlük hayatınızda ortaya çıkan mide ekşimesi reçetesiz satılan ilaçlar engellenebilir ve sonlandırılabilir. Eğer mide yanmanız başladıktan sonra uzun süre geçmemişse ve yaptığınız düzenli beslenme, sağlıklı beslenme rutinlerinize rağmen günlerce sürüyorsa o zaman doktora başvurulması gerekmektedir ve tıbbi bir müdahale yapılması gerekebilir.

Kışın Cilt Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler! Kışın Cilt Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Mide Yanması Neden Olur

Mide yanması, gastro özofageal reflü hastalığının bir semptomudur. Bahsettiğimizin kası iyi çalışamaması sorunu, yemek borusuna midedeki asitlerin ne yazık ki kaçması sonucuyla oluşur. Öksürük, göğüste yanma gözlenebilir ve sizlerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Sarımsak ve soğan gibi şeylerin tüketilmesi, yağlı şeylerin tüketilmesi, baharatlı şeylerin tüketilmesi semptomları artırabilir. Bu semptomları önlemek için mide yanmasına iyi gelecek öneriler vereceğiz.

Gastrit, bahsettiğimiz midenin iç kısmında bulunan, hücrelerden oluşan ve mideyi koruyan hücrelerde bozulmalardan kaynaklanmasıdır. Bu bozulmalar yüzünden midede iltihaplanmalar görülebilir. Ve zamanla bu iltihaplanmalar ciddi yaralara dönüşebilir. Gastrit önemli bir hastalıktır. Gastrit midede şişkinlik yapar ve hatta hazımsızlığa neden olur. Yani bu da bireyin günlük yaşamını ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Gastrit ilerlese ülsere dönüşebilir. Ülser ise ilerlediği takdirde kansere yol açabilecek bir hastalıktır.

Midenizde asidik bir ortam vardır. Helicobacter pylori bir bakteri çeşididir ve midenizdeki asitlerin içinde yaşayabilir. Bu bakteri bir şekilde midenize yerleşirse orda yaşar. Bu bakteri sizde iştah kaybı, kilo kaybı, mide bulantısı gibi semptomlarla varlığını belli eder. Fakat helicobacter pylori çoğunlukla semptomsuz bir şekilde varlığını sürdürebilir. Bu da midenizde yanmaya, ekşimeye neden olur. 

Günlük hayatımızda oluşan sağlık sorunları için çeşitli ilaçlar kullanmaktayız. Bunlar da midemizde yanmaya yol açar. Onun dışında belirli tipte yiyeceklere toleransı olan insanlarda da mide yanması gözlenebilir. Glütenle beslenmemeleri gereken çöl yak hastaları bu grupta yer alır. Laktoza toleransı olan insanlar da süt ve süt ürünleri tükettiklerinde bu sorunlarla karşılaşabilir.

Mide Yanmasına İyi Gelecek Öneriler

Mide yanmasına iyi gelecek öneriler oldukça fazladır. Mide yanmanızı geçirmek için yaşayış biçiminizi de değiştirmeniz gerekebilir. Beslenme şeklinizi değiştirmenin yanı sıra bunlardan farklı davranışlarınızı da değiştirmeniz gerekebilir. Örneğin; midenizi ve çevrenizi sıkacak rahatsız ve çok dar kıyafetler tercih etmemeniz gerekmektedir. Bu tarz kıyafetler, mesela pantolonlar midenizi oldukça rahatsız edecek ve hatta nefes almanızı bile zorlaştıracaktır. Bunun dışında uyurken yastığınızı yükseltebilirsiniz.

Eğer reflünüz varsa uyurken bedeninizin üst kısmının yukarda olması sizlerin daha iyi bir uyku deneyimi yaşamasına yardımcı olabilir. Bu yüzden mide yanmasını önlemek veya etkisini azaltmak için uyurken yüksek veya birden fazla yastık tercih edebilirsiniz. Ayrıca midenizdeki yanmayı engellemek, gün içinde yediğiniz şeyleri sindirebilmesi için midenize süre tanımanız gerekir. Bu yüzden yatmadan birkaç saat öncesinden başlanarak yemek yemeye son verilmelidir.

Mide yanmasına iyi gelecek öneriler yaşam tarzınızı değiştirmenin yanı sıra yediğiniz şeyleri değiştirmeyi veya bırakmayı da içerir. Sigara ve alkol kullanımının bırakılması bunların başında yer alır. Eğer sigara ve alkol kullanıyorsanız midenizde oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek için bunları bırakmalısınız.

Tek seferde fazla yemek yediğinizde ise mide rahatsızlığınıza katkı sağlamış olursunuz. Midenizde oluşabilecek yanmaları önlemek için az ama sık sık yemek yemelisiniz. Öğünlerinizi ayarlamalı ve sıklığını kontrol etmelisiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi çeşitli hastalıklar için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar yer yer mide mukozasına zarar verebilir. Bunları önlemek için ilaçları alırken eczacınıza ya da doktorunuza durumu belirtmeniz gerekir. Siz durumu belirttikten sonra muadil bir ilaç verilmesi gerekebilir.

Mide yanmasına iyi gelecek öneriler listesinin başında ise mideye zarar verecek gıdalardan kaçınmak yer alıyor. Öncelikle bu durumu önlemek için yemeklerinizde daha az yağ tercih etmelisiniz. Günlük hayatınızda da yağlı şeylerden özellikle yağlı ve hamurlu şeyler yemekten kaçınmalısınız. Mesela simit yemek veya kızartma yemek midenizi olumsuz etkiler. Bunun dışında çikolata ve şekerli gıdalar hem vücudunuzun genel sağlığını hem de midenizin sağlığını olumsuz etkiler. Soğan sarımsak gibi gıdalar da midenizin yanma konusunda sorun yaşamasına neden olabilir veya bu konulardaki hassasiyeti artırabilir.

Mide yanmasına iyi gelecek öneriler listesini hayatınıza uyarladıktan sonra hala mide ekşimesi, yanması problemi yaşıyorsanız doktorunuz orada herhangi bir yara ya da bakteri oluşup oluşmadığını tespit etmek için endoskopi ile midenizden örnek doku alıp inceleyerek sorunu tespit etmeye çalışacaktır. Çünkü mide yanması bir hastalık değildir aksine bir hastalığın semptomudur.

Editör: TE Bilişim