Firma yetkilileri yaşanan sıkıntıları Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever’in tutumuna bağlarken konuyla ilgili Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından inceleme kararı verildiği öğrenildi.

Gümüşhane'nin Yeşilyurt Köyü'nde HGM Madencilik tarafından sürdürülen altın arama faaliyetlerine köy halkının su kaynaklarına yönelik endişeleri nedeniyle ara verilmişti. Yaklaşık 6 aylık aradan sonra geçtiğimiz hafta içerisinde firma yetkilileri ve Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever’in görüşmesi sonrası sorun çözüme kavuşmuş, aylar sonra soğuk ve karlı iklim koşullarına karşın başlatılan çalışmalarda ilk karotlar alınmıştı.

Yeşilyurt köylülerinin Cumartesi günü sondaj sahasına giden yolu kapatmasıyla yeni bir boyut kazanan sorun, MAPEG tarafından incelemeye tabi tutulurken HGM Madencilik yetkilileri yaşanan sorunların merkezinde kurumların görevini yapmamalarının olduğunu iddia etti.

Konuyla ilgili Gümüşkoza’ya açıklamalarda bulunan HGM Madencilik yetkilisi Ahmet Tekin, “Yasal olarak tüm izinleri mevcut olan maden sahamızda 9 aydır çalışmamız, hukuki hiçbir dayanak olmadan engellenmektedir” dedi.  

Maden sahasında yapılan ilk sondaj çalışmalarında bir önceki Vali Kamuran Taşbilek’in görevde olduğunu kaydeden Ahmet Tekin, “Daha önceki vali çalışmamıza izin verirken şuan ki durum Gümüşhane’ye gelecek yatırım ve yatırımcının engellenmesi şeklindedir” diye konuştu.

Ayı yavrularına Zonguldaklı köylüler sahip çıktı! Ayı yavrularına Zonguldaklı köylüler sahip çıktı!

Köyden bazı isimlerin kendilerine karşı zor kullandıklarını iddia eden Tekin, “ TCK 223 kapsamında ulaşım araçlarının alıkonulması, TCK 109/1 madde kapsamında hürriyeti tehdit, TCK 113/1-b kapsamında kamu hizmetlerinden yararlanılmasına engel olunması ve en nihayetinde TCK 106/2-c birden fazla kişi ile tehdit suçlarını işlemişlerdir. İşlemeye de devam etmektedirler” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuya müdahale etme çağrısında bulunan Tekin, “Bir hafta önce uzlaşmaya vardığımız halde bugün tekrardan işimize engel olmaya çalışılıyor. Sondaj esnasındaki su ihtiyacımızı karşılayan Şerif Bayraktar’ın su vermesi de engellenmiştir. Konuyla ilgili jandarma ekiplerini çağırdık gerekli tutanağı tutacağız. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldı” diye konuştu.

Öte yandan firmanın su ihtiyacını karşılayan Şerif Bayraktar ise Gümüşkoza’ya yaptığı açıklamada, su verememesinin sebebini açıklayarak, “Köylüler MAPEG’in Salı günü sahada inceleme başlatacağını söylediler ve Salı gününe kadar su vermememi istediler. Ben de maden firmasına aynı şeyi söyledim. Salı gününe kadar kendilerine farklı bir yerden su temin etmeleri gerektiğini söyledim” şeklinde konuştu.

Maden işletmesinin engellenmesini doğru bulmadığını dile getiren Bayraktar, “Köylüler usulsüz iş yapıyor. Maden firması gerekli izinleri almış. Köylülerin tamamı olmasa da birçoğu hata yapıyor. Ekonomiye katkı sağlayacak bir işi önlüyorlar” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Gümüşhane Valiliğinden açıklama yapılması bekleniyor.

Editör: U. G.