Kadın ve çocukların eşinden, babasından, abisinden her hangi birinden gördüğü şiddet, taciz veya şiddete maruz kalma durumlarında KADES uygulaması üzerinden çağrıda bulunabiliyor. Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğünün yayınladığı açıklamaya göre Zonguldak’ta 2022 yılında 1150 vatandaş, 2022 yılında ise 240 vatandaş ihbarda bulundu. İl Emniyet Müdürlüğünün yayınladığı açıklama şu şekilde;

"Kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş olan ücretsiz resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan bu mobil uygulama vatandaşlarımızca cep telefonlarına yüklenebilmekte olup acil durumlarda bir tuşla ihbarda bulunulabilmelerini sağlamaktadır. KADES UYGULAMASI KAYIT, İHBAR ve MÜDAHALE AŞAMALARI;

Kayıt Aşaması:

1) Akıllı telefonlar üzerinden IOS ve Android marketlerden “Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES)” indirilir.

2) Ad-Soyadı, TC Kimlik No, Doğum Yılı, Telefon Numarası bilgileri ile uygulama giriş yapılır.

3)” Kullanıcı Sözleşmesi” okunup kabul edildikten sonra sisteme kayıt olunur.

4) Uygulamayı yükleyenin kadın olduğu MERNİS Veri Tabanındaki nüfus bilgilerinden teyit edildikten sonra telefonuna SMS doğrulama kodu gönderilir.

5) SMS olarak gönderilen doğrulama kodu sisteme girildikten sonra uygulama aktif hale gelir.

İhbar Aşaması:

Acil bir durum ile karşı karşıya kalındığında konum bilgisi açıldıktan sonra uygulama ekranında bulunan “KADES KADIN DESTEK” butonuna dokunularak ihbar gerçekleştirilir. İhbarın teyidi, ekrana “EVET” veya “HAYIR” cevabı ile doğrulanması istenilir. “HAYIR” cevabı gönderildiyse ihbar talebinin iptal edildiği telefona uyarı mesajı olarak gönderilir.

 “EVET” cevabı gönderildiyse ihbarın başarıyla alındığı, konumuna ekip gönderileceği ve ihbarcının konumu, telefona uyarı mesajı olarak gönderilir.

Kadının telefonuna giden uyarı mesajı, eş zamanlı olarak 112 Acil Çağrı Merkezindeki görevli personelin takip ettiği ekrana ihbar olarak yansır. İhbarı ekranında gören görevli personel, kadının bulunduğu konuma en yakın ekibin şevkini sağlar.

Müdahale Aşaması:

En yakın ekip olaya müdahale ederek mağdur kadın ile birlikte tarafları Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliğine intikal ettirir.

Gerekli işlemler yapılmak üzere Cumhuriyet Savcısı bilgilendirilir, alınan talimat doğrultusunda genel hükümlere göre iş ve işlemlere başlanılır.

KADES UYGULAMASI İNDİRME SAYISI:

Ülkemizde güncel olarak (2.873.509), Zonguldak ilimizde ise (18.099) indirilme sayısı bulunmaktadır.

2022-2023 YILINDA KADES ÜZERİNDEN ZONGULDAK İLİMİZDE YAPILAN İHBAR SAYILARI

Zonguldak İlimizde; 2022 yılında; (1150) asıllı, 2023 yılında ise günümüze kadar (240) asıllı ihbar yapılmış, olay yerine sevk edilen en yakın polis ekibiyle gerekli müdahale yapılarak vatandaşlarımızın yardımına koşulmuştur."

Resmi Gazete'de yayımlandı! Lokanta ve kafelere KDV düzenlemesi! Resmi Gazete'de yayımlandı! Lokanta ve kafelere KDV düzenlemesi!

 

Editör: Melisa Sapaz