Zonguldak Tarih sayfası editörü Hayati Yılmaz, Zonguldak-Ereğli arasında kurulu olan Sücüllü Köyü’nü kaleme aldı. Yılmaz; “Başlarda orman köyü olarak kurulmuş olan köy, Armutçuk da (Kandilli) maden ocaklarının açılması ile madenci ailelerin yaşadığı yer haline gelmiş” dedi.

Küçükvar; "Erdemli Belediyecilik edebiyatı ve ücretli taşımacılıkla 65 yaşüstlere darbe vuruluyor” Küçükvar; "Erdemli Belediyecilik edebiyatı ve ücretli taşımacılıkla 65 yaşüstlere darbe vuruluyor”
İŞTE O YAZI:
“SÜCÜLLÜ
Zonguldak ile Ereğli arasında, Kandilli yakınlarında kurulu bir köydür.
Zonguldak Merkez’e 25 km uzaklıkta, bağlı bulunduğu Ereğli ilçesine ise 26 km uzaklıktadır.
Başlarda orman köyü olarak kurulmuş olan köy, Armutçuk da (Kandilli) maden ocaklarının açılması ile madenci ailelerin yaşadığı yer haline gelmiş.
Eski Osmanlı haritasında Niran dağları olarak bilinen (Esentepe) bir tepelikte kurulmuştur.
Sücüllü eski Osmanlı sözlüğüne göre; içine sıvı konulan kap olmasına rağmen "Sücü" kelimesi ise şarap anlamına geliyor. Bölgenin halk ağzı süt kelimesinin "süç" olarak söylenmesini de dikkate almak gerek. Zonguldak ağzı ile pekala sütçü yerine "süççü" olarak telaffuz edilebilir. Böylelikle Sücüllü süt üretilen yer hatta içine süt konulan kap anlamı da çıkartılabilir.  Ama bu sucu anlamına gelmeyeceğini düşünüyorum. Zira köy tepelik bir arazide olduğu için suyun bu köyün aşağılarında olduğu anlaşılıyor.
Ülkemizde Sücüllü adında; Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı bir köy ile İstanbul’da bir sokak adı bulunmaktadır. Isparta’nın üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olmasından dolayı da Sücüllü kelimesinin "Süci" kökünün şarap olabileceği çağrışımı yapmaktadır.
Ünlü gezgin Strabon`un M.Ö I. yüzyılın ikinci yarısında, Ereğli’den Bartın’a geçişinde bu köyden geçtiği anlaşılmaktadır. Zira bu köy yakınlarında olan yeri şöyle tarif etmiştir.
 Poseideion`dan (Alacaağzı) sonraki yerleşim yeri Tyndaridai`dır (Kireçlik). Burası çok yakın  mesafededir. Armutçuk ile Kireçlik arasında bir mesafeye denk geliyor ve muhtemelen Strabon`un işaret ettiği yer  Tyndaridai'da Kireçlik`tir.
Tyndareos,yine Yunan Mitolojisi`ne ait bir kişi.
Bu kişi(dişi) Ereğli Kenti`nin antik ismi Herakleia'ya ismini veren Herkül ile ilişkilendirilir.
Strabon, Tyndaridai`dan sadece 15 Stadia (Antik Ölçüme göre 2700 adım) giderek Nymphaion`a ulaştığını yazar. Yine mesafe ölçümüne baktığımda ne tesadüf ki 1 Km uzaklıkta Çavuşağzı Sahili olduğunu görürsünüz.
O dönemde insanlar deniz kıyılarına yerleşiyordu. Zira denizden ancak ulaşım ve geçim sağlanıyordu. Bu yüzden de özelikle “koy” niteliğindeki sahiller çok önemli yerleşim yerleri idi. Yalnız buraya kadar olan sahiller genelde yarım koy niteliğinde ama yine de denizcilik için uygun yerlerdir.
Nymphaion olduğuna göre; burada aslında kutsadıkları bir anıtın da olması gerekirdi. Çünkü Mitolojiye göre kutsadıkları anıtlara verdikleri isim Nymphaion`du.
Yine antik yazılı kaynaklarda burada yaşayan halka Caucones (Kaokonlar) halkının yaşadığı topraklar olarak bahsedilir.  Caucones halkı, Herakleia'da yaşanan şiddetli savaş ve yağmalar sonrasında bu bölgeden kaçarak Filyos vadisine geçmiştir.
24 Nisan 1978 tarihinde Saat 13;15'de TTK Armutçuk Müessesesinde (Kireçlik) maden ocağında, yerin 170 metre derinlikte meydana gelen grizu patlamasında 17 kişi hayatını kaybetti,  bir kişi yaralı olarak kurtuldu. Ölen işçilerin köyleri Cemaller, Ballıca, Bayat, Sücüllü köylerindendi.
1985 yılında nüfus sayımında 130 kişi olan nüfus 2021 yılında 434 kişi olarak gözükmektedir. Köyün nüfusu önemli ölçüde 1991 ile 2000 yıllarında hızla düşüş sağlamış bu tarihten sonra da azalarak bugünkü kişi sayısına gerilemiştir.
Sücüllü yakınlarındaki ormanlar koruma altındadır ve tabiat parkı olarak geçer.
Ayrıca Yalı Bölgesi olarak bilinen Sücüllü, Bayat, Ballıca, Üçköy takımları arasında uzun yıllara dayanan bir futbol turnuvası düzenlenmektedir. Bu turnuvada 2018 yılında Sücüllülü gençler birinci olmuştur.”

‎şunu diyen bir yazı '‎Zonguldak Köyleri Yilmaz Yılmaz Hayati シジテ و Hey Sücüllü Zonguldak Ereğli Sücüllü‎'‎ görseli olabilir

Editör: Şeyma Kaya