Ciltten Saç Bakımına; Güzellik ve Bakımla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Küçük yaşlardan itibaren her bireyin ortak kaygısı, güzellik ve özellikle cilt bakımları konusunda bilgi sahibi olmaktır. Güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar tam da bu bakımlarla tanıştığımız dönemlerde ortaya çıkar.

Bu bilgiler genel olarak toplum tarafından da yanlış öğrenilen ve çevreye de zaman içinde yanlış yayılan bilgilerdir. Cilt bakımlarında, kadınların olduğu kadar erkeklerin de oldukça dikkatli olduğu görülür. Bu nedenle verilen genel geçer cilt bakım tavsiyeler, yaş ve cinsiyet fark etmeden tüm bireyleri olumsuz yönde etkiler. Güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda sizler için şu araştırma sonuçlarını ortaya çıkardık.

1. Yüzünüzü Sık Sık Yıkarsanız Sivilcelerinizi Giderebilirsiniz

Sivilceler, hormonlar kaynaklı pek çok nedenden oluşabileceği gibi çevresel, genetik, kullanılan ürünlere bağlı ve daha fazla sebepten dolayı oluşabilir. Güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda bilinen en büyük yanlış, özellikle sivilceli cilde sahip insanlar için en sık verilen tavsiye; yüzünüzü sık sık yıkarsanız sivilcelerinizi giderebilirsiniz olur.

Bu durum, aslında tamamıyla yanlış bir yol sayılmaz fakat yüzünüzü yıkadığınız sıklık ve kullandığınız ürünler oldukça önemlidir. Sivilce üreten ciltler için uzmanlar da dahil olmak üzere genel olarak günde 2 defa düzenli bir yıkama şekli önerilir. Bunun haricinde, verilen tavsiyeler ve yanlış bilgiler ile günde çok daha fazla yapılan cilt temizleme örnekleri cildin pH değerini bozar. Cilt, pH değeri üzerinden kendi tabakasını korur ve iyileşme gösterir. Fazla kimyasal uygulamak ve cildin üst tabakasında bulunan koruyucu yağ katmanının cilt üzerinde kalmasına izin vermeden günde birkaç defa cilt temizliği yapmak sivilceleri artırır. Bunun yanında farklı cilt sorunlarına yol açabilir.

2. Yağlı Ciltler İçin Nemlendirici Kullanmamanız Gerekir

Yağlı ciltler, diğer tüm cilt yapılarına bakarak en çok problem yaşanan cilt tipleri olur. Güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar kategorisinde en çok yapılan hatalar arasında yağlı ciltler için nemlendirici kullanmamak yer alır.

Cilt, bünyesinde pek çok faydalı ya da zamanla oluşan zararlı etkeni birlikte barındırır. Yağlı ciltlerde gözüken yağ dokusu ise aslında tüm cilt tiplerinde var olan koruyucu sebum tabakasıdır. Tüm ciltlerde olan bu tabaka, farklı sebeplerden dolayı yağlı cilt diye adlandırılan cilt tipinde daha fazla yüzeye çıkar. Fakat oluşan bu yağ birikintileri kesinlikle nem değildir. Bir cildin nemli olup olmaması ise cildin yağ düzeyi ile ilişkili bir durum değildir.

Ciltte bulunan nem, su olarak adlandırılabilir ve cildin kendini tazeleyip iyileştirebilmesine yardımcı olur. Fakat yağlı ciltlerde görülen fazla sebum, kesinlikle nem değildir. Hatta bu cilt tiplerinde, ciltteki nem dengesi sağlanarak sebum salgılama düzeyi de düşürülebilir. Yağlı ciltlerin nemlendirici kullanmaması kanısı da bu nedenle yanlıştır. Yağsız ve temiz içerikler ile üretilen nemlendiricilerden faydalanılabilir.

3. Güneş Ürünleri Yalnızca Yaz Mevsimlerinde Kullanılır

Güneş ürünleri, güneşin zararlı etkilerinden korunabilmek adına önemli bir adımdır. Özellikle güneş kremlerinin sadece yaz aylarında kullanılacağı bilgisi güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar arasındadır.

Hangi mevsimde olursak olalım güneş bir yere kaybolmadığı için güneşin etkileri de daima yüksek derecede olmasa da devam eder. Cildi korumak için her mevsim güneş kremi kullanmak da bu noktada önem taşır. Güneş, sadece yaz aylarında değil diğer mevsimlerde de etkilerini sürdürür. Bu nedenle güneş kreminin sadece yaz aylarında kullanılması gerektiği bilgisi tamamen yanlıştır.

4. Daha Sağlıklı Saçlara Sahip Olmak İçin Sık Sık Yıkanmalı

Saç derisi, tıpkı cilt tabakasının diğer kısımları gibi değerlendirebileceğimiz hatta daha hassas olan bir kısımdır. Bu kadar hassas olması ile birlikte güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda oldukça büyük problemeler yaşanır.

Daha sağlıklı saçlara sahip olabilmek adına bilinen en yanlış bakım şekli saçları çok sık yıkamaktır. Saç derisinde, saçların saç derisine tutunmasını sağlayan saç kökleri bulunur. Bu saç kökleri, belirli sebum değeri ve cilt nemine göre yeterince sağlıklı hale gelir. Bunun yanında saç derisinde bulunan diğer faydalı yağlar da saçların güçlü olmasını sağlar.

Saç derisinde yağ konusundan bahsedince kulağa biraz tuhaf gelebilir fakat kontrol altında tutulduğu sürece saçlar için oldukça faydalıdır. Daha sağlıklı saçlara sahip olmak adına saçlar sıkça yıkandığı takdirde saç derisinde bulunan bu sebum, nem ve faydalı yağlar kaybolacaktır. Bu durum da öncelikle saç dökülmesi olarak kendisini belli ederek ilerleyen zamanda farklı saç derisi problemlerine yol açabilir. Güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar başlığı altında saç ve saç derisi sağlığı için en uygun saç yıkama aralığı 2 ya da 3 günde bir olarak önerilir.

5. Saçlara Daima Saç Bakım Maskesi Uygulanmalıdır

Tamamen yanlış bir bilgi olmasa da uygulama aralıklarına dikkat edilmediği sürece yanlış olabilecek bir yoldur. Saçlar, besinlerini vücuttan karşılar fakat dış etmenlere karşı korunabilmek adına farklı saç maskeleri ve saç bakım ürünleri kullanılabilir. Güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında saçlara daima saç maskesi yapılmasının bulunması ise bu maskelerin yapılış sıklığı ve saç tipine göre kullanılan maskeler önem taşır.

Saç bakımı adına her duş esnasında saç kreminin kullanılabilir olduğu uzmanlar tarafından onaylanmış olmasına rağmen 5-7 yıkamada bir krem kullanmadan saçların dinlenmesine izin verilmesi gerektiği bilinir. Aynı şekilde kullanılan saç bakım maskeleri de yoğun ve yüklü bir bakım içermesi açısından yalnızca maske içeriğine göre haftada 1 ya da 2 defa kullanılması gerekir. Daha fazla kullanım olduğu takdirde saçlardan istenilen verim alınmaz ve negatif etkilere yol açılabilir.

6. Parfümler Cilde Uygulanmaz

Aslında pek çok kişide görülebilecek alerjen etkilere yol açan parfüm uygulamaları, güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Genel olarak parfümün cilt üzerine değil yalnızca kıyafetler üzerine uygulanması gerektiği bilinir. Fakat bu konu, parfüm kokusunun kalıcılığı ve insanlarda bıraktığı etkisi konusunda eksik kalacak bir uygulama yöntemidir.

Parfümler, cilt için özel olarak üretilen hoş kokulu yapay esanslardır. Bu esansların kullanılmasındaki temel amaç, cilt kokusu ile bütünleşerek doğal ve hoş bir koku yayılmasını sağlamaktır. Bu nedenle parfüm, belirli cilt noktalarına uygulanarak kullanıldığı takdirde amacına erişebilir. Kullanılması gereken bu noktalar ise el bilek içleri, ense kısmı, kulak arkaları, kol dirseklerinin iç kısımları gibi hassas olmayan fakat kokuyu hapsedebilecek bölgelerdir. Yalnız cilde uygulayacağınız parfümlerin içerikleri ve alerjen olmadıkları konusunda da bilgi sahibi olmanız ve buna göre seçim yapmanız gerekir.

7. Sıcak Suyla Duş Alarak Daha Sağlıklı Bir Cilt Elde Etmek

Uzmanların da bildiği üzere sıcak su ile duş almak, kan akışı başta olmak üzere pek çok vücut fonksiyonunun anlık olarak bozulmasına neden olur. Güzellik ve bakımla ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında yer alan bu durum aynı zamanda cilt için de oldukça önemli bir konudur. Sıcak su, vücut fonksiyonları açısından önerilmediği gibi aynı zamanda cilt üzerinde bıraktığı etkiler nedeniyle de önerilmez. Daima çok sıcak su ile duş almak cilt kuruluğuna neden açar. Bunun yanında, cilt için gerekli olan faydalı yağlar ve nem dengesini bozarak çeşitli cilt problemleri yaşanmasına yol açar.

Editör: TE Bilişim