Kdz. Ereğli Bölücek Mahallesi'nde bir fabrikaya şehir dışından gelen atık malzemenin çevreye yaydığı koku nedeniyle vatandaşlar fabrika önünde toplanarak duruma tepki gösterdi.

Eylem yapan vatandaşlara destek veren çevreci kimliğiyle bilinen aktivist Çetin Yılmaz konu ile ilgili açıklama yaparak Kokunun nedeninin zehirli kimyasal atıklar olduğunu ifade etti. Atıkların geldiği noktaya geri gönderildiğini belirten Yılmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Kdz. Ereğli Bölücek’te ,Bu akşam Muhtemel bir  çevre felaketi ,Yöre halkı, Belediye ekiplerince engellendi.

Bölücek  Mahallesinde, ORETEC MİNERAL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.’ Tesislerinden çevreye kokular yayıldı. Bölge Halkı Zabıt ve Jandarmayı aradı. Bölgeye Kdz. Ereğli Belediye Başkan yardımcısı Gökhan Günay’da geldi. Belediye Başkan yardımcısı Gözetiminde Jandarma ve il çevre Müdürlüğü  yetkilileri  Fabrika içine girdiler. Fabrikaya ağır koku yayan bir kamyon Metal döküldüğü ve üzerine  tehlikelidir yazan variller bulunduğu tespit edildi.  Metal ve Varillerden Numuneler alındı. Çevre ve şehircilik il müdürlüğünce tahlile götürüldü.,

ORETEC MİNERAL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 02.01.2023 tarihinde Çevre bakanlığına tesislerde tehlikeli ve tehlikeli atık işlemek için ‘ÇED’ başvurusu yapmıştı. 2018 Yılında   Bakanlık  süreyle geçerli olan ÇED oluru vermişti. Ereğli belediyesi 2018 Yılında beş yıl süre geçerli olan  çalışama ruhsatı vermişti. Şirketin ÇED ve çalışama ruhsatı 2023 Ocak ayında bitmişti.

Yeni ÇED başvurusu yaptığı günlerde Bölücek Mahallesinde tepkiler yükselmişti. Bu tepkiler sonrası Firma yetkilisi Çevre Gönüllülerine bir açıklama göndererek tehlikeli atık ve cüruf işlemekten vaz geçtiklerini sektör değiştirdiklerini , fabirkanın yerini başka bir yere taşıyacaklarını belirtmişti.

Dökmeci isyan etti! Korkutamazsınız! Dökmeci isyan etti! Korkutamazsınız!

Bölgede yaşanan Sel felaketi sonrası aynı açıklamayı yenilemişti. ÇED ve ruhsatı olmayan bir şirketin tehlikeli atık getirerek yerleşim yerlerine yığması bir felakettir. Kdz. Ereğli Belediyesinin duyarlılık göstererek durma müdahale etmesi bölgemiz ve çevre sorunları adına sevindirci olmuştur. Belediye başkan yardımcısı ,Sayın Gökhan Günay ,zabıta ekibine,  Güvenlik güçlerinin Duyarlılığı yöre halkı ve bizleri olması gereken gibi mutlu etti. FABRİKAYA  YIĞILAN ATIKLAR , KAMYONLARA ŞU AN YÜKLENEREK GELDİĞİ YERE GERİ GÖNDERİLEMK İÇİN HAZIRLANIYOR..

 ZONGULDAK ili KARADENİZEREĞLİ, ORETEC MİNERAL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ÇED BİLGİLERİ

ZONGULDAK ili KARADENİZEREĞLİ, ilçesi Bölücek Mahallesi 2 No’lu Sanayi Cad. No:164 F26c05a3d pafta, 108 ada, 286 parsel - F26c05a4 pafta 108 ada, 117 parsel - F26c05 pafta 108 ada, 118 parsel - F26c05d1b pafta 108 ada, 119 parsel - F26c05d1b pafta 108 ada, 120 parsel ? F26C05A4C pafta 108 ada 123 Parsel (19.099,91 m2 ) mevkiindeki ORETEC MİNERAL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Pik Külçe (Demir Ve Demir Dışı, Çelik Döküm) Ve Alüminyum Külçe Döküm projesi ile ilgili olarak ZONGULDAK Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur

Editör: U. G.