CHP'nin içindeki Ak Partili! Kartal o ismi ifşa etti! CHP'nin içindeki Ak Partili! Kartal o ismi ifşa etti!
Zonguldak Nostalji sayfası editörü Yüksel Yıldırım, Kdz. Ereğli’de bulunan Çeştepe’nin dünyanın en güvenli köyü olduğunu yazdı. Yıldırım; “Çeştepe Sokak’ta yaşayan 50’yi aşkın kişi evlerinde güven içinde yaşadıklarını, herhangi asayiş olayının meydana gelmediğini söylüyorlar” dedi.
Yıldırım’ın yazısı şu şekilde:
“DÜNYANIN EN GÜVENLİ KÖYÜ: ÇEŞTEPE
Zonguldak-Ereğli üç Tepsi ile bilinir: Çeştepe, Göztepe, Kaletepe…
Bu tepelerden Çeştepe;
1948’de Karadeniz Bölge Komutanlığı’nın Ereğli’ye konuşlandırılmasının ardından askeri sınırlar içerisinde kalan Kırmaca Mahallesi halkının uyumu dolayısıyla yerinde kalmasına ve askeri bölge içinde yaşamlarını sürdürmelerine karar verilmiştir.
Bölge halkı sakinleri askeri bölge içinde nizamiyeden her yıl yenilenen kartlarıyla giriş yapıyorlar.
Kırmaca Mahallesi’nin askeri sınırlar içinde kalan 12 haneli sokağında yaşayanlar, evlerine misafir edecek kişileri nizamiye bildiriyorlar. Nizamiyedeki görevliler, sokağa giren misafirlerin kimlikleri ile araçları varsa ruhsatlarını alarak içeri girmesine izin veriyorlar. Sokağa giriş ve çıkış sadece askeri nizamiyeden sağlanıyor.
Çeştepe Sokak’ta yaşayan 50’yi aşkın kişi evlerinde güven içinde yaşadıklarını, herhangi asayiş olayının meydana gelmediğini söylüyorlar…
Nizamiye girişindeki kontrol nedeniyle misafirlerinin bazen zorluklar yaşayabildiğini anlatan halk “Bu bizim hayatımızı biraz kısıtlasa da alıştık. Acil durum olduğunda ilk yardımı askeriyeden görüyoruz. Geçenlerde yaşadığımız yangında ilk müdahaleyi askerler yaptı. Bu şekilde avantajları var. Sokağımızda ne kavga, ne hırsızlık, ne de başka bir asayiş olayı meydana geliyor” dedi…
Çeştepe (Keşif Tepesi)
Kuzeydoğu ve güneybatı yönünde kıyıya dik inen yamaçlarla engebeli bir yapıya sahip olan ilçe coğrafyasında yerleşim yerinin kuzeydoğusunda yer alan Çeştepe, Karadeniz’e doğru uzanıp alçalarak Baba Burnu’nu; Baba Burnu da, yarım ay biçiminde Kdz.Ereğli koyunu oluşturur.
Yükselti (Çeştepe), çıkıntı (Baba Burnu), doğal liman (Kdz.Ereğli Koyu) gibi yüzey biçimlerini içeren bu yerel coğrafya, antikçağda Karadeniz’e yol alma yürekliliğini gösterip; yelken basan denizcilerin demir attığı ilk sığınak, yurt edinmek isteyen ktistesler ve kolonistler (göçmen) ile pazar (pazar yeri) arayan bezirganların gözdesi olmuştur.
Yörenin yerleşim birimi olarak seçilmesindeki etmenlerden biri olan bu yerel coğrafya ve bu coğrafya üzerindeki Çeştepe, sadece yaklaşık iki yüz metrelik doğal bir yükselti değil; kentle ilgili mitolojik kökenli anlatımlar ile yaşanan tarihsel olayların önemli tanıkları olan “Çeştepe Tümülüsü/Acherusian Tümülüsü” ve “Çeştepe Deniz Feneri Kulesi” gibi anıtsal yapılara mekan olmuş bir adrestir.
Yrd.Doç.Dr Tayfun Akkaya, “Herakleia Pontike (Karadeniz Ereğli’sinin) Tarihi Gelişimi ve Eski Eserleri” adlı yapıtında Çeştepe’yi “Ereğli’nin Akheron Vadisi ve Çeştepesi, mitolojideki önemleriyle antik kente gizemli bir hava vermiştir” sözleriyle belirtmiştir. (Raif Tokel -Yerel tarih araştırmacısı)”

Editör: Şeyma Kaya