İnanış Gazetesi'nden Çetin Özdemir'in gündeme getirdiği 'Porsuk ağacı yerine Madenci Yakışır' başlıklı köşe yazısı üzerine Zonguldak Nostalji sayfası maden işçisinin kurtardığı küçük kızla olan bir resmini porsuk ağacının bulunduğu yere montajladı.
Özdemir'in yazısı şöyle:
Merkez üssü Kahramanmaraş ve ilçeleri olan yüzyılın felaketi olarak bilinen deprem felaketi, 11 vilayette binlerce can aldı, binlerce insanın yaralanmasına neden olurken, binlerce bina enkaz haline geldi.
Büyük bir yıkıma ve can kayıplarına neden olan deprem felaketinde, Türkiye’nin her bölgesinden ve dünyanın pek çok ülkesinden insanları kurtarma için depremden etkilenen bölgelere adeta akın vardı.
Depremde enkaz altlarından insanları kurtarma için herkes yardıma koştu. AFAD, Kızılay, Türkiye Taşkömürleri Kurumu madenciler, yerli ve yabancı çok sayıda arama kurtarma ekipleri adeta seferber olurken, depremzedeler için barınma ve yiyecek temi için 7’den 70’e herkes kenetlendi, yardıma koştular.
MADENCİ DEPREM BÖLGELERİNE KOŞTU
Deprem felaketinin yaşandığı ilk dakikalarda tüm hazırlıklarını yapan madenciler, kazmasını, küreğini, domuzdamı-tahkimat kuracağı ağaçları hazırladı. Kimi vardiyasından çıkmış evine gidip dinlenecekti, kimisi de yerin yüzlerce metre altında ocağa inip kömür kazacaklardı. Deprem felaketini duyan yüzlerce madenci yerin altında kömür kazmak yerine deprem bölgelerine giderek enkazlardan insanları kurtarmak için çalıştılar.
BİRÇOK GAZETE VE TV’DE HABER OLMUŞTU
Depremde yıkılan binaların altlarına domuzdamı-tahkimat sistemi kurarak yüzlerce cankurtaran madenciler, bazı arama-kurtarma ekiplerine adeta ders verir gibi üstün bir kurtarma çalışması da yaparak Türkiye’nin ve dünyanın birçok gazete ile TV’lerin de haberlerine konu olmuştu.
PORSUK AĞACI YERİNE MADENCİ OLMALI
Deprem bölgelerine dağılan TTK’da çalışan 3 bin 811 tahlisiye ve yerin altında kömür kazan madencilerin deprem bölgelerinde yaptıkları çalışmalar her kesim tarafından takdirle karşılandı.
Şimdi Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’a öneriyoruz;
Zonguldak Valilik binasının caddeye bakan yüzünde, 21 Haziran 2019’da dönemin Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş tarafından yaptırılan Gümeli Porsuk ağacını sembolize eden fotoğrafın yerine deprem bölgelerinde enkazlarda insan kurtaran madenciyi anlatan bir fotoğrafın yer alması daha mantıklı ve madenciye yakışan ve anlamlı olacağı kuşkusuz.
Diyeceksiniz ki; madenciyi anlatan bir figür Madenci Anıtı var. O ayrı, o yer altında kömür kazan madenciyi anlatıyor. Talebimiz; madencinin sadece yerin altında kömür kazan bir işçi değil, deprem ve doğal afetlerde de cankurtaran, insanlara umut olan insanlara sevgi ve şefkatle yaklaşan bir yaklaşımı da göstermesi bakımından anlamlı olacağını düşünüyoruz.
Gümeli Porsuk ağacının bu fotoğrafı kentin başka bir yerine de asılabilir ama Valilik binası gibi kentin en önemli binasının dış cephesinde bir madencinin enkazdan çocuk veya başka bir canlıyı kurtarma fotoğrafının yer alması sizce de daha anlamlı olmaz mı?