Baharın gelmesi ile birlikte Türkiye’nin pek çok yerinde vatandaşlar kuzu göbeği mantarı arıyor. Gayri resmi bilgilere göre bu güne kadar bulunan en büyük kuzu göbeği mantarı Sinop Boyabat’ta bulundu. Erdoğan Dilki isimli vatandaş tarafından bulunan mantarın ağırlığı ise 1 kilo 200 gram geldi.

Bir kilo 200 gram geldi Türkiye'de rekor kırdı! (1)
2023’ün ilk aylarında hava şartlarına bağlı olarak artış gösteren kuzu göbeği mantarı aile bütçesine de katkı sağlıyor.
Yaş ve kurutularak tüketilen mantarın 2023 Nisan ayı fiyatları ise 400 ila 600 lira arasında.
Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan kuzugöbeği mantarı ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir tür olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de de üretimi başlayan kuzugöbeği mantarı faydaları ve fiyatı da merak konusu oldu. Peki, kuzugöbeği mantarı en çok nerede bulunur, kaç para? İşte kuzugöbeği mantarı faydaları hakkında bilgiler.
Kilosu 400 – 600 TL civarında olan kuzugöbeği mantarı, fiyatı nedeniyle de merak uyandırdı. İşte, kuzugöbeği mantarı faydaları ve hakkında bilinmeyenler.

Bir kilo 200 gram geldi Türkiye'de rekor kırdı! (5)

KUZU GÖBEĞİ MANTARI’NIN ÖZELLİKLERİ
Kuzugöbeği, Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır.
Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler. Zonguldak, Bolu, Kastamonu başta yurdun pek çok noktasında yetişir.

Bir kilo 200 gram geldi Türkiye'de rekor kırdı! (2)

SAHTE MANTARA DİKKAT
Sahte kuzu göbeği mantarı gibi zehirli türlerle karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunmalıdır. Bu nedenlerden dolayı özelliklerinin iyi anlaşılması için mutlaka iyi bilen birine danışmakta fayda var.

Bir kilo 200 gram geldi Türkiye'de rekor kırdı! (3)

KUZU GÖBEĞİ MANTARININ FAYDALARI
Kuzugöbeği mantarı faydaları nelerdir? 
Vücudunuzu serbest radikallerden korumada iyi olan birçok antioksidan içerir. Bu serbest radikaller genellikle kalp hastalıkları, Parkinson hastalığı, Tip 1 ve Tip 2 Diyabetin nedenidir.
Kuzugöbeği mantarı, antioksidanlar, vücudunuzdaki reaktif oksijen türleri olarak adlandırılan zararlı moleküllerin çıkarılmasına yardımcı olur.
Kalbe katkıda bulunan yüksek miktarda potasyum, vitamin ve bakır içerir.
Tüm yenilebilir mantarlar arasında en yüksek miktarda D Vitamini içerdiği bilinmektedir.
Karaciğer vücuttaki tüm toksinlerin atılmasından sorumludur ve sağlığımız için çok önemli bir rol oynar.

Bir kilo 200 gram geldi Türkiye'de rekor kırdı! (4)

D VİTAMİNİ ZENGİNİ
Günlük D vitamini ihtiyacınızın yüzde 34'ünü 100 gramdan veya bir fincan kuzugöbeği mantarından, özellikle D-2 Vitamininden biraz daha az alabilirsiniz.

YEMEĞİNİ YAPMAK İSTEYELER KUZU GÖBEĞİ MANTARI 
Kuzugöbeği mantarı sebzelerle sote edilerek tüketilebileceği gibi aynı zamanda et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışır. Kuzugöbeği mantarı pişirileceği zaman genellikle dilimlenmez ve bütün olarak pişirilir. Ayrıca pizza tariflerinde de kuzugöbeği mantarına yer verebilirsiniz.