Zonguldak Belediyesi önünde taksi ve dolmuş şoförleri Başkan Tahsin Erdem’e seslenerek eylem yaptı. Ancak şoför esnafının ısrarlı çağrısına rağmen Tahsin Erdem görüşme talebini reddedip belediye binası önüne inmedi.

Şoförler uzun süren çağrılarını sonlandırarak Şoförler Odası önünde toplanıp yeni bir eylem planı hazırlama kararı aldı.

Şoförler Odası Başkanı Köksal Bahar ve durak başkanlarının görüşmesi sonrası şoför esnafı kontak kapatma eylemi yapılacağını duyurdu.

Zonguldak’ta tüm dolmuş ve taksi şoförlerinin sesleri duyulana kadar hizmet vermeyeceği ifade edildi.

Şoförler Odası Başkanı Bahar Zonguldak Belediyesi önünde eylem sonrası şu açıklamayı yapmıştı:

"Sayın Başkanımıza, “Aşağı in de esnafa derdini anlat. Bu sıkıntıyla ilgili ne gibi bir çözümün ya da önerin var?” diye sorduk. Kendisi, “2025 yılında bizi idare etsinler. Fidan seçimlerinde zam yapmamayı taahhüt ediyoruz” dedi. Ben de kendisine şunu söyledim: “Aşağı in, esnafa bunu anlat.” Ancak esnafın derdini anlatmamak, çözüm üretmez. Seçim zamanı herkesin ayağına gidiliyor, oy isteniyor ve birçok vaat veriliyor. Ama burada gelip esnafın sorunlarına çözüm üretilmedi. Üç ay önce yüzde 901 oranında bir zam yapıldı. O gün şartlarında bu zammı mahkemeye taşırdık. Çünkü Türkiye’nin hiçbir yerinde bu denli fahiş bir zam söz konusu olamaz. Ancak sıkıntılarını anlayışla karşılamak adına bu durumu görmezden geldik.

Hükümete çağrı! "2000 işçi emekli oluyor, TTK’ya acil işçi alın!" Hükümete çağrı! "2000 işçi emekli oluyor, TTK’ya acil işçi alın!"

Gelinen noktada, üç ay sonra yüzde 50 oranında bir zam yapılınca artık iş çığırından çıktı. Neden mi? Çünkü esnaf zaten dolmuş hatlarında mahallelere çalışıyor. Zonguldak, sanayi şehri değil; iş gücü olmayan birçok insanımız var. Emeklilerin yoğunlukta olduğu bir şehir burası. Biz bu zammı dolmuş ücretlerine yansıttığımızda vatandaşın göstereceği tepki düşünülmüyor mu? Zaten bu memlekette bir denetimsizlik var. Bir sanayiye gidip lastik değiştiriyorsunuz, iki bin TL. Lokantada bir tabak yemek yiyorsunuz, iki yüz TL. Markete gidiyorsunuz, her gün bir çalışan fiyat etiketlerini değiştiriyor. Böyle bir ortamda altı ay içinde bu kadar yüksek zam yapılırken esnaftan anlayış bekleniyor.

Zonguldak’ta bazı hatlarımız var ki günde sadece bir ya da iki sefer çalışıyor. Emeklilerin yoğun olduğu bir şehirde, esnaf öğrenci tarifesiyle çalışmak zorunda kalıyor. Bu kadar yüksek zammı yapıp esnafın bunu kendi ücretine yansıtmamasını beklemek gerçekçi değil. Çünkü bu maliyetleri karşılamaları mümkün değil.

Servis güzergahı için 17 bin 500 TL alıyorsunuz. Araba alım satımında ise 30-40 bin TL para ödüyorsunuz. Bu paralar kolay ödenecek meblağlar değil. Zaten esnafın imkânı olsa eski arabasını değiştirirdi ama bu mümkün değil. Sayın Başkanımızdan beklentimiz, gelip bu sorunları bizimle paylaşmasıydı. Anlatır, biz de uygun görürsek kabul ederdik. Ancak gelip bize alınan kararları açıklamadılar.

Son alınan karar nedir? Şu anda odamızda toplanacağız ve nasıl bir eylem kararı alacağımızı görüşeceğiz. Mahkemeye başvurmayı düşünüyor musunuz? Evet, mahkemeye başvuracağız. İlk yapılan yüzde 9’luk zam için mahkemeye gitmemiştik, iyi niyet çerçevesinde hareket ettik. Ama bu durumun hata olduğunu anladık.

Başkanlık olarak görevimizi yerine getiriyoruz. Halk otobüsleri çalışması doğrudur ama bu zamlar devam ederse bir uzlaşma sağlayana kadar odamızda alınacak kararlar doğrultusunda hareket edeceğiz. Esnafın aldığı karara saygı duymak zorundayız. Çünkü biz onların temsilcisiyiz, onların oylarıyla buradayız. Belediyemiz bizi anlayana kadar en uygun kararı alacağız. Ancak bu kararın ne yönde olacağını şu an netleştiremedik.

Burada il ve ilçe başkanlarının da gelmesini isterdim. Toplumu ve esnafı ciddiye almalarını beklerdik. En azından bir muhatap çıkıp “Arkadaşlar, sıkıntılar bu şekilde” diyebilmeliydi. Ancak daha fazla konuşursam sıkıntılı bir durum oluşacak.”

Editör: U. G.