Saltukova’da sanayi alanı olarak belirlenen arazide kurulmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSBProjesi, Belediye Başkanı Alim Genç’in gizli - kapaklı yaptığı itiraz ile rafa kaldırıldı. Saltukova büyük bir fırsatı kaçırmış oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan itirazda OSB alanı olarak belirlenmiş bölgenin yerleşim alanı olarak planlandığı belirtildi ancak  Saltukova Belediyesi’nin böyle bir çalışmasının da bulunmadığı ortaya çıktı.

Zonguldak Çaycuma’ya bağlı Saltukova’da belirlenen OSB alanı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verdiği karar şok etti.

Kararın önce bakanlığın tasarrufu olduğu sanıldı ancak kararın altından ise Saltukova Belediye Başkanı Alim Genç’in imzası çıktı.

Filyos’ta yaşanan gelişmeler ile hızlandırılan OSB için sürecin nasıl ilerleyeceği merak ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Zonguldak Çaycuma İlçesi Saltukova Beldesi sınırları içerisinde kurulması planlanan Çaycuma -Saltukova Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) başvuru evrakları Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne teslim edilmişti.

Başta sessiz kalan Belediye Başkanı Alim Genç’in Çaycuma TSO ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün süreci hızlandırması sürecinde itirazını da gizli tutmaya çalıştığı ortaya çıktı.

Belediye Itiraz Yazı

İTİRAZ GEREKÇESİ GENİŞLEME PLANI
Saltukova Beldesi sınırları içerisinde kurulması planlanan OSB alanı için Saltukova Belediyesi tarafından artacak nüfus nedeni ile yerleşim alanı olarak planlandığı ve OSB’ye bölgede ihtiyaç olmadığı gerekçesi ile olumsuz değerlendirme yapıldı.

2023’TE BAŞVURU YAPILDI 2024’TE REDDEDİLDİ!

2023 yılı içerisinde OSB’nin kurulması için Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu başvuruda bulundu. Başvuru sonrası Kamitoğlu şu ifadelere yer vermişti;

DOĞALGAZ KEŞİF ALANI
“İlimiz son yıllarda bölgesel ve küresel rekabet açısından önemli gelişmelerin yaşandığı bir şehir konumuna gelmiştir. Çaycuma İlçesi sınırları içerisinde ülkemizin en büyük projelerinden biri olan Filyos Vadisi Projesi kapsamında yapımı tamamlanan 25 milyon ton kapasiteli Filyos Limanı, Endüstri Bölgesi ve Serbest Bölge mevcuttur. Bunun yanı sıra Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi Karadeniz’de, ilimiz açıklarında yapılmıştır. Kuyulardaki sondaj tamamlama ve deniz tabanındaki çalışmaların da sonuna gelinmiş olup çıkan doğal gaz Filyos Doğalgaz İşleme Tesislerinde işlenerek kullanıcılarla buluşturulacaktır.

Filyos Endüstri Projesi

OSB DOLULUK ORANINA ULAŞTI
Zonguldak ilinin aktif üç OSB’sinden biri olan Zonguldak-Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi yüzde 100 doluluk oranına ulaşmıştır. Ayrıca ilave alan çalışmaları devam etmekte olup ilave alan parsellerinin yatırımcılara ön tahsisi de yapılmıştır.

Bu gelişmeler ışığında önemli bir sanayi alt yapısına sahip olan Çaycuma ilçemiz yatırımını büyütmek isteyen, başta ülkemizin muhtelif illerinde faaliyet gösteren ve bulundukları yerde sıkışmış yatırımcılar olmak üzere, il içerisinde kapasitesini artırmayı planlayan yatırımcılar ve Filyos Vadisi Projesi’nin etkileri ile bölgemizi tercih eden önemli yatırımcıların talepleri almaktadır. Bu durum ise kaçınılmaz olarak belde de yeni bir OSB alanını zorunlu kılmıştır.”

Kamitoğlu Başvuru (1)

YATIRIMCI GELMEK İSTİYOR
Bu amaçla gelen yatırım taleplerini değerlendirmek; bunu yaparken de yatırımcıya nitelikli sanayi parseli üreterek ülke ve bölge ekonomisine girdi sağlayabilmek amacıyla Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Saltukova Beldesi’nde Filyos limanı, endüstri bölgesi ve serbest bölgenin hemen yanında oluşturmayı planladığımız Organize Sanayi Bölgesi’ne ait başvuru belgelerini teslim ettik.”

Bakanlik Saltukova Osb Yer Seçimi Ustyazi Page 0001

NÜFUS ARTACAK FABRİKA DEĞİL KONUT YAPILACAK!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Zonguldak Saltukova Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yeri olarak; Çaycuma, Saltukova Beldesi, Hacılar-Çamlık-Çorak köyleri arasında kalan bölge için yer seçimi işlemlerinin başlatılması talebine belediyenin olumsuz yanıt verdiği ortaya çıktı.

Diğer OSB’lerde doluluğun yüzde yüze ulaşması ile kurulması zorunlu hale gelen Saltukova OSB alanına itiraz nedeni olarak başka genişleme alanı olmaması gerekçe gösterildi.

Bakanlik Saltukova Osb Yer Seçimi Ustyazi Page 0002

Korku dolu anlar! Doğalgaz borusu patladı! Korku dolu anlar! Doğalgaz borusu patladı!

Saltukova Belediyesi’nin mevcut imar planlarının bölgede yaşanan hızlı gelişmeler nedeni ile şimdiden gelen talepleri karşılamadığı, Belediyenin özellikle konut alanları, ticaret alanları, otel alanları, küçük sanayi alanları, sosyal ve kültürel tesis alanları gibi yeni alanlara ihtiyacı olduğu, yer seçimi öneri alan dışında başka gelişme alanlarının olmadığını bu nedenle söz konusu OSB için öneri alanın uygun görülmediği ifade edildi.

HABER: UMUT GÜNDOĞAN

Editör: U. G.