Çaycuma Belediyesinden karikatür yarışması! Çaycuma Belediyesinden karikatür yarışması!
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğini ziyaret etti. Eğitim Sen üyeleri ve emekli öğretmenlerin katıldığı toplantıya yoğun bir katılım oldu.
Toplantının açılışında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Çaycuma'da Selüloz-İş üyesi OYKA Kâğıt Fabrikası işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktıklarını hatırlatarak Eğitim Sen olarak, KESK olarak Selüloz-İş Sendikası üye işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını söyledi.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan ile birlikte özellikle Çaycuma’da laik ve bilimsel eğitimi kararlılıkla savunuyor olmalarından dolayı hukuksuz bir şekilde ihraç edildiklerini ve yaklaşık altı yıl sonra göreve iade edildiklerini hatırlatan İsmet Akyol; ihraç edildikleri dönemde Çaycuma halkının, eğitim emekçilerinin ve Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın yanlarında olduklarını söyleyerek, teşekkür etti. Akyol, geçtiğimiz hafta vefat eden zurna sanatçısı Seyfullah Yılmaz’ın (Seyfi Usta) Çaycuma’nın sosyal ve kültürel yaşantısına büyük katkı sunduğunu bu anlamda önemli bir simge olduğunu ve isminin yaşatılmasını Belediyeden talep ettiklerini söyledi.
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin sadece yerellerin nasıl yönetileceğiyle ilgili bir seçim olmadığını belirten Akyol; “Yerel seçimler, aynı zamanda, krizin faturasının işçi ve emekçi halk kitlelerine yıkılmasına karşı bir mücadele alanıdır. Yerel seçimler aynı zamanda iktidarının baskıcı politikalarını güçlendirme olanağını elde etmesine engel olma mücadelesidir. Yerel seçimler, bütün toplumun geleceğini ilgilendiren bir mücadele alanı haline gelmiştir. Emekten, demokrasiden, laiklikten, özgürlüklerden ve barıştan yana kamu emekçileri de bu seçimlerde ‘nasıl bir yerel yönetim’ ve ‘nasıl bir gelecek’ istediğini ortaya koyacaktır.” dedi.
Ziyarette konuşan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı zurna sanatçısı Seyfullah Yılmaz’ın adının yaşatılmasının gündemlerinde olduğunu söyledi. Kantarcı, Çaycuma’da kendi dönemlerinde, son on yılda, yapılanları anlatarak yeni dönemde yapılacak çalışmalarla ilgi bilgi verdi. Toplantıya katılanların sorularını yanıtlayarak görüş ve önerilerini alan Kantarcı, toplantı nedeniyle Eğitim Sen’e teşekkür etti.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, KESK tarafından 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerle ilgili açıklanan ''tutum belgesi'' ile "Çaycuma İlçe Merkezinde Eğitim Sorunları" başlıklı dosyayı Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'ya sundu.  Çaycuma genelindeki eğitim sorunlarını içeren ayrıntılı dosya ise Eğitim Sen tarafından önümüzdeki günlerde Çaycuma Kaymakamlığı ve Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sunulacak.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'ya sunulan "Çaycuma İlçe Merkezinde Eğitim Sorunları" başlıklı dosya şu şekilde:
• Bu dönemde öne çıkan sorunların en başında öğrencilerin beslenme sorunu gelmektedir. Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocukların sadece büyüme ve gelişiminde değil, okul başarısı üzerinde de son derece etkili olduğu konusunda çok sayıda bilimsel araştırma vardır. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat süreleri kısalmakta, algılamaları azalmakta, zaman zaman öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları gelişebilmekte ve benzeri nedenlerden dolayı okul başarıları düşebilmektedir. Özellikle ekonomik krizle birlikte hızlı artan yoksullaşma, öncelikle en hassas durumdaki çocukları etkilemiştir. Çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gitmekte, yine birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğü görülmektedir. Çaycuma’da az sayıda okul dışındaki öğrenciler içilebilir, sağlıklı ve temiz suya da ücretsiz ulaşamamaktadır.  Okullarda tuvalet dışında temiz ve içilebilir nitelikte suya erişim için çeşmelerin oluşturulması gerekmektedir. Çaycuma Nuran ve Celal Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında ilçe genelinde taşıma kapsamındaki lise öğrencilerine yemek pişirilmektedir. İlgili bölümün personel kadrosunun artırılması ve yeterli ödenek ayrılması durumunda ilçe genelindeki tüm öğrencilere yemek pişirilebilecektir. Tüm öğrencilere ücretsiz ve sağlıklı bir öğün yemeğin verilmesinin yanı sıra öğrencilerin içilebilecek nitelikte, temiz ve sağlıklı suya ücretsiz ulaşmasını sağlayacak çalışmaların bir an önce başlatılması gerekmektedir.
 • Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması ve okul öncesi eğitim kurumlarında velilerden alınan ‘katkı payı’nın yanı sıra servis ücreti ve yardımcı personel ücreti vb. giderlerin veliler tarafından karşılanması nedeniyle dar gelirli ve sosyal yardımlarla geçinen aileler çocuklarını okul öncesi eğitim kurumlarına gönderememektedir. Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması ve okul öncesi eğitim kurumlarının çoğu ailenin ekonomik olanaklarını zorlaması nedeniyle aileler kreş görünümlü Kur’an kurslarına (sıbyan mektepleri) çocuklarını göndermek zorunda kalmaktadır. 4-6 yaş grubundaki çocukların bir kısmı, müftülük ve çeşitli cemaatlerin açtığı Kur’an kurslarında (sıbyan mekteplerinde) tamamen denetimsiz ve eğitim kurallarından yoksun bir şekilde,  öğretmenlik vasfı olmayan kişilerce eğitim bilimi ve pedagojisine aykırı bir şekilde eğitilmektedir. Verilen yanlış eğitim nedeniyle bu tür yerlere giden birçok çocuğun psikolojisinin bozulduğuna dair bilgiler sendikamıza iletilmektedir. Koşulları ve fiziki olanakları uygun olan okullardan başlanarak ana sınıfları zorunlu hale getirilmeli, gerekli yasal düzenlemeler yapılarak iki yıllık okul öncesi eğitime geçilmelidir. Ayrıca mahallelerde kreşlerin açılması gerekmektedir.
• Tarihi binasıyla Çaycuma’nın önemli yapılarından biri olan öğretmenevi eksiklikler nedeniyle sağlıklı koşullarda hizmet verememektedir. Çaycuma’da 1200’ün üzerinde eğitim çalışanın bulunmaktadır. Çaycuma Kaymakamlığı başta olmak üzere çok sayıda kurumun birçok etkinliğini öğretmenevinde yapmaktadır. Öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının, emekli öğretmenlerin eş ve çocuklarıyla birlikte öğretmenevinden yararlanması için eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Çaycuma Kaymakamlığı, Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü, Çaycuma Belediyesi ile ilgili kurumların desteğiyle tadilat çalışmaları daha kısa süre bitecektir. Çaycuma’da yeni bir öğretmenevi binasına da ihtiyaç vardır.
• Prof. Dr. Mahmut Özer’in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde Çaycuma TSO Fen Lisesine 150 kız ve 150 erkek olmak üzere 300 yatak kapasiteli bir pansiyon yapılacağı, yine Çaycuma’da 16 derslikli ilkokul yapılacağı belirtilmişti. Sözü edilen binalar yapılmamıştır. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Fen Lisesine yeni bir pansiyonun yanı sıra Pehlivanlar Mahallesinde ilkokul ve ortaokul binasına ihtiyaç vardır. TOKİ ve Nadır bölgesinde de ilkokul, ortaokul binalarına ihtiyaç vardır.
• Çaycuma Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi prefabrik binada eğitim-öğretime devam etmektedir. Sağlıklı bir biçimde eğitim-öğretim faaliyetinin devam edebilmesi için yeni bir binanın yapılması gerekmektedir.
• Şehit Aydın Berber Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren Anadolu Lisesini dönüştürülmüştür. Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi eski bir yapı olduğu gibi derslik sayısı da azdır. Çaycuma Oktay ve Olcay Yurtbay Anadolu Lisesinin proje okulu olması ve sınavla öğrenci olması nedeniyle Şehit Aydın Berber Anadolu Lisesi var olan talebi karşılayamamaktadır. Nüfusu her geçen gün artan Çaycuma’da yeni bir Anadolu Lisesi binasına ihtiyaç vardır.
• 2022-2023 eğitim-öğretim yılının 2. döneminde açılan Çaycuma Bilim ve Sanat Merkezi, eski Çaycuma İmam Hatip Ortaokulu binasında başlamıştır. Söz konusu bina İmam Hatip Derneğine aittir. Donanımlı Çaycuma Bilim ve Sanat Merkezi binasına ihtiyaç vardır.
• Çaycuma Mesleki Eğitim Merkezi, Çaycuma Rehberlik ve Araştırma Merkezi için yeni binaya ihtiyaç vardır.
• Çaycuma Ayça Yazıcıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu I. ve II. Kademe ve Çaycuma Özel Eğitim Meslek Okulu binaları yeterli değildir.
• Çaycuma Atatürk İlkokulunun bir bölümü depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmıştır. Atatürk İlkokulunda ikili eğitime geçilmiştir. “Bakanlığımız tarafından Yık-Yap Projesi kapsamında yeni bina yapımına hızlı bir şekilde başlanacaktır.” denilmesine rağmen henüz okul inşaatına başlanmamıştır.
• Çaycuma Mimar Sinan Ortaokulu, Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi, Şehit Hasan Yağlı İlkokulu binalarında drenaj sisteminin olmaması nedeniyle binalar su almakta ve zarar görmektedir. Bu okullarımızda drenaj sisteminin yapılması gerekmektedir.
• Okulların bahçelerine kamelya ve oturma bankları yerleştirilmesi gerekmektedir.
• Okulların bulunduğu uzak mahallelere ders başlangıç ve bitiş saatleri dikkate alınarak Belediyenin ÇOMBÜS servisleri konulmalıdır.
• Çaycuma Nihat Kantarcı Anadolu Lisesinin yanındaki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) erkek öğrenci yurdu, yeni yurt binasının yapılması nedeniyle boşaltılmıştır. Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi öğrencilerinin bir kısmı Çaycuma’nın belde ve köylerinden taşımayla gelmektedir. Boşaltılan binanın gerekli tadilat çalışmasının yapılarak Nihat Kantarcı Anadolu Lisesi pansiyonu olarak kullanılması öğrenci velileri tarafından talep edilmektedir. 
• Bilindiği gibi Çaycuma Çay Mahallesi sınırları içinde bulunan Atatürk İlköğretim Okulu yıkılarak yerine Bülent Kantarcı tarafından bir okul binası yapılmıştır. Okulların ilkokul ve ortaokul olarak dönüştürülmesinin ardından 2014 yılında Atatürk İlköğretim Okulu binası yerine yapılan yeni binaya Mimar Sinan Ortaokulu adı verilmiştir. 1956 yılında eğitim, öğretime başlayan, Çaycuma Yeni Mahalle sınırları içinde bulanan (Pehlivanlar Mahallesi girişinde) ve okul dönüşümleri öncesinde de Mimar Sinan İlköğretim Okulu adıyla eğitim öğretime devam eden okula ise Atatürk İlkokulu adı verilmiştir.  Okullar yalnızca binalarıyla değil; bulundukları köy, mahalle ve semtlerle de anılırlar. İnsanların mezun oldukları okula ilgili yaşanmışlıkları, anıları vardır. Söz konusu iki okulun adların değiştirilmesi Çaycuma halkı ile bu okullardan mezun olmuş kişiler ve görev yapmış öğretmenler tarafından kabul görmemiştir. Çaycuma halkının ve bu okullardan mezun olanların beklentisi Mimar Sinan Ortaokulunun adının Atatürk Ortaokulu, Atatürk İlkokulunun adının ise Mimar Sinan İlkokulu olarak değiştirilmesidir.
Editör: Şeyma Kaya