Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün yeni dönemde emeklilerin çektiği sıkıntılara kayıtsız kalmadıklarını ifade ederek hedeflerini açıkladı.

Mültecilere verilen sosyal hakların emeklilere verilmediğine değinen Akgün emekliler için yeni dönem projeleri içinde Pazar Yeri Sosyal İletişim merkezinde, emekliler için özel fiyatlandırılmış çay, kahve ve meşrubat ikramı gibi bazı projelerini açıkladı.

Adnan Akgün’ün emekliler ile ilgili tepkisi ve projeleri şu şekilde:

Ulu önder M. Kemal Atatürk’ün veciz ifadesiyle;

Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır.

Bu cümlenin devamı da çok önemli ve belirleyicidir.

Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmaya hakkı yoktur.

Diğer taraftan, mütedeyyin hükümetimiz sadece Atatürk’ün sözlerini ciddiye almamakla kalmıyor Peygamber Efendimizin bir hadis-i şerifinde buyurduğu: “Herhangi bir genç yaşlılığından dolayı bir ihtiyara hürmet eder ise, yüce Allah da yaşlandığında ona hürmet edecek kimseler halk eder.”(Ebu-Davud Edeb 58) nasihatını da ciddiye almayan bir tavır takınıyor.

Şahsım adına samimi kişisel görüşüm ve yorumum odur ki;

Emekliler, uzun yılların yorgunluğunun ardından nefes almak, yitip giden gençliklerinin hasletlerinde önlerindeki yaşamın keyfini sürmek beklentisi içinde olması gerekenlerdir.

Sanılanın aksine emekliler, emekliliklerinde; yaşamlarının en güzel yıllarını, geçmiş yaşam tecrübelerinden edindikleri bilgiyle bilgece yaşarken, yaşama ve sosyal hayata çok daha pozitif bakabilme yeteneği kazanmış insanlardır.

Daha yapıcı, daha olumlu, daha samimi ve daha küçük mutluluklardan çok daha büyük mutluluklar çıkarabilme yeteneğine ulaşmış insanlardır.

Unutulmamalıdır ki; bir emekli herhangi bir problemi çözerken en basit, en sade yolu tercih edecektir çünkü size kısa sürede çözülmüş gibi gelen o beceri, geçmişini anlatan yıllarının da ifadesidir.

Ancak günümüzde emekliler neredeyse yok sayılmakta, adeta devlete, hükümete ve özellikle bütçeye yük olarak görülmektedirler.

Basit bir “mürekkep hesap” faiziyle bile, emeklilerin yıllar içinde devlete ödedikleri paraların getirisi hesaplandığında, çok net biçimde, devletin emekliye borcunu asla ödeyemeyeceğini görmek fazlasıyla mümkündür.

Durum bu merkezdeyken Sayın Cumhurbaşkanımızın “emekliye ödenecek paramız yok” diyebilmesi ister istemez akıllara “mültecilere ödenen paraları” getirmektedir.

Her karışı ecdadımızın kanlarıyla sulanmış bu topraklarda Ensar söylemleri adı altında mülteci gibi yaşamak, mültecilerin ise mal sahibi gibi davranabilmeleri hangi mantıkla açıklanabilir?

23 Kasım 2022 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın bizzat yaptığı açıklamayla, mültecilere yapılan yardım miktarı 45 milyar dolar (45.000.000.000 $) olarak deklere edilmiştir.

Gayri resmi kayıtlarda bu rakamın 200.000.000.000 $ (İkiyüz milyar dolar) üstünde olduğu iddia edilmektedir.

Yine 05 Aralık 2017 yılında Başbakan yardımcısı Recep Akdağ’ın, sadece Suriyeliler için ödenen rakamın 30.000.000.000 $ (30 Milyar Dolar) olduğu açıklaması bulunmaktadır.

Bugünün dolar kuruyla bu rakam 1 Trilyon Türk Lirasının (1.000.000.000.000 TL) üstünde bir değeri ifade etmektedir.

21 Eylül 2023 tarihinde emeklilere ödenen ortalama maaş 7.500 TL’yken, Suriyeli mültecilere ödenen maaş miktarı 9.893 TL’dir. Mülteci “resmi” sayısı 4.638.000 kişidir!

Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere iktidarın anlayışına göre; Ensar diye tanımlananlar gerçekte mültecilerden aşağıda görülmektedirler.

Aldıkları maaşlarla, emekliyemeyen emeklilerden koşmalarını beklemek, aldıklarıyla yetinmelerini istemek, sosyal devlet anlayışının hiçbir kuralı ve etik değeriyle örtüşmemektedir.

Yaşanan bu kadar sıkıntıyı gören, hisseden Çatalağzı Belediyesi olarak, elimizden geldiğince emeklilerimizin yanında olabilmeye özen gösteriyoruz.

Bu özenimizin ifadesi olarak;

Yalnız yaşayan yaşlılarımıza yemek desteği veriyoruz.

Yeni dönem projelerimiz içinde Pazar Yeri Sosyal İletişim Merkezi’mizde, emeklilerimiz için özel fiyatlandırılmış çay, kahve ve meşrubat ikramlarımızın olmasını hedefliyoruz.

Yine Sosyal İletişim Merkezi’mizde günlük gazete ve dergiler bulundurulmasını planlıyoruz.

Ayrıca özendirici sosyal aktiviteler (spor, dama, satranç, el sanatları kursları vb.) için çalışmalarımız sürmektedir.

Tarihe not! Tarihe not!

Sosyal Medya aracılığıyla “sosyal etkinlik grupları” projelendirilmiş, kişisel iletişimin ve ortak hareket becerilerinin geliştirilmesi için çalışmalarımız sürmektedir.

Emeklilerimiz, sosyal hayatın dışında değil tam ortasında, içimizde bulunması gereken en önemli sosyal gruptur.

Bu gerçekten hareketle; emeklilerimizle yapmayı planladığımız sohbet toplentılarından elde edilecek sonuçlarla, emeklilerimizin beklentilerine uygun performanslar göstermeyi kendimize borç, emeklilerimize saygı olarak kabul etmekteyiz.

Saygılarımızla…

Adnan Akgün

Maden Mühendisi

Çatalağzı Belediye Başkanı

Çatalağzı Belediye Başkan Adayı

ANT OLSUN

BİZ ÇALIŞIYORUZ

Editör: U. G.