Merhaba değerli okurlar, bu yazımda Zonguldak’taki işsizlikten, gençlerin savrulmasından ve umut olabilecek durumlardan bahsedeceğim.

Filyos… Zonguldak veya Batı Karadeniz Gaz Sahası… Türkiye Petrolleri’nin ve ilgili bakanlıkların öncülüğünde önemli yatırımlar yapılıyor. Şimdilik yerel emek sezonluk işgücü olarak çalıştırılsa da yıllar içinde bölgede ihtisas gerektiren önemli iş kolları, sürekli iş alanları oluşacaktır, diye düşünüyorum.

Birçok alanda mühendislikler, aktif bir saha çalışması olacağından daha şanslı gibi duruyor.

Zonguldak ve bölge ekonomisi de ciddi şekilde kalkınacaktır.

Taşkömürü ile cumhuriyetin sanayi lokomotifi Zonguldak, belki yeniden emeğin başkenti olup nüfus kaybetmektense göç almaya başlar.

Avrupa’da petrol / doğalgaz bulunması sonucu büyüyen kasaba örnekleri var. Tarihsel gelişmişlikleri aynı olmasa da günümüzde bu tip keşiflerin ve yatırımların bölgenin ekonomik yapılanmasını nasıl değiştirdiğini görebiliriz. 

Bu kısmı toparlamak gerekirse, Filyos mühendisliğin farklı disiplinlerinde önemli istihdamlar yaratabilir. Üretim sağlanacak, liman da yapılıyor; dolayısıyla ciddi bir ticaret hatta belki uluslararası bir ticaret alanı da doğabilir. Eğitim planı yaparken bu tip gelişmeleri dikkate almakta fayda var.

Gençlere Umut Veren de Var Duvar Ören de
Adalet ve Kalkınma Partili eski Zeytinburnu Belediye Başkanı ve şuanki Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu’nda bir buz pisti açmış. Başlarda piste ilgi var ancak daha sonrasında ilgi gittikçe azalmış. Akşamları ise madde bağımlısı gençler pist etrafında toplanarak “hoş olmayan” görüntüler oluşuyormuş. Belediye önce bu gençlere pisti koruma görevi vermiş ardından da bir buz hokeyi takımı kurup gençleri hem kötü alışkanlıklardan kurtarmış hem de ülkemizi temsil etme hakkı vermiş. Güzel bir tanıtım videosu da var, eminim ki izleyenler etkilenecektir.

Murat Aydın pist yapıyor, takım kuruyor; lisanlar – eğitimler derken yıllar geçiyor ve o takım Türkiye Şampiyonu oluyor. Kutlarım.

Zonguldak’ta ne oluyor? Şehir tarihinin en önemli yatırımlarından birini alıyor. Gençleri belli bir alana yönelmeye teşvik edecek ne var? Günü kurtarmayalım. Mesele yarına yatırım yapmak.

Dünyanın en güzel buz pistini bile yapabiliriz, tasarım ve para. Peki önemli olan ne?

Önemli olan o pisti yapıp birilerini yeni bir yaşama, güzel bir yaşama sevk etmek. Görüntüyü değil hayatları değiştirirseniz hatırlanırsınız.

Ak Partili bir başkan bunu yapıyor, Selim Alan ne yapıyor? Kaçak giriş olmasın diye Kapuz Plajı’na duvar örüyor.

Ağustos Çıkmaz’ı şiirinde ne diyor Attila İlhan: “elimi tutuyorlar ayağımı / yetişemiyorum ardından / hevesim olsa param olmuyor / param olsa hevesim”