Zonguldak’ta pek çok sorun ve tartışma her ne kadar gündemi meşgul etse de halkın ve esnafın en birinci gündemi Türkiye’de olduğu gibi ekonomi ve zam’lar. Sürekli gelen yeni zamlar ve alım gücünün hızla düşmesi ile birlikte çalışanlar, işsizler, emekliler, asgari ücretliler ve işverenler kara kara düşünüyor.

HALK TEPKİLİ
Politik arenada ve basında öne çıkan tartışma ve polemiklerden bıkan kitleler yaşanan sorunlan ve çözüm yollarından bahsedilmemesine sosyal medya kanalları üzerinden tepki gösteriyor. Türki Lirasının değer kaybı, hayat pahalılığı ve belirsizlik politik anlamda Ak partili, CHP’li, MHP’li, İyi Partili, DEVA’lı, Saadet partili  diye ayırmadan yıkıcı etkisini arttırıyor. Politik anlamda her ne kadar insanlar hangi görüşten olursa olsun herkesin tek kaygısı var; “yarın ne olacak?”.

YIKICI ETKİ SON BAHARDA
Yaz sebze ve meyve fiyatları ile kısmen tüketimde yaşanan rahatlığa rağmen diğer giderlerde fiyatlar uçuyor. Son olarak doğalgaz  ve elektrik fiyatlarına yapılan büyük zamlar yine yaz döneminde çok fazla hissedilmeyecek olsa da sonbahardan itibaren hem konutlarda hem de işletmelerde yıkıcı etkisi kaçınılmaz görülüyor. Doğalgaz ve elektrik zamları ile piyasada ki tüm ürünlerin de aynı oranlarda artışı kaçınılmaz görülüyor.

İŞLETMELER İŞÇİ ÇIKARIYOR
Artan imalat ve işletme maliyetleri nedeniyle ihracat odaklı üretim yapanlar dışında pek çok işletme kadro daralmasına gidiyor. Bazı firmaların işçi çıkardıkları görülürken yükselen fiyatlar nedeniyle Zonguldak’ta iş ve inşaat piyasasında yaşanan hızlı daralma satışları da vurmuş durumda.

YENİ ZAM BEKLENTİSİ
Ürün ve tüketim bazında sürekli gelen zamlar, dövizde yaşanan yükseliş piyasalarda kararsızlık, belirsizlik ve endişeye neden olurken Ak Parti hükümetinin çalışan ve emeklilere yönelik zam açıklamalarına yönelik beklentiler yükseldi. İstihdam alanlarının darlığı, yeni istihdam alanlarının hayata geçirilememesi en çok da işsiz kalanları endişelendiriyor. 

YARDIM İSTEYENLERİN SAYISINDA PATLAMA
Ramazan veya diğer zamanlarda siyasi partilerden, STK’lardan, devlet kurumlarından, iş insanlarından ve yardım isteyenlerin sayısında adeta patlama olduğu belirtiliyor. Kişi ve kurumlar artan talepler karşısında çaresiz kalırken yediden yetmişe herkes gündelik harcama ve giderler konusunda küçülmeye gidiyor.

VATANDAŞ KAVGA DEĞİL ÇÖZÜM İSTİYOR
Dünyada değişen ekonomik dengelerin büyük yansımaları, iç ekonomide ortaya çıkan tutarsızlık, pandemi sürecinin getirdiği yük ve Rusya – Ukrayna savaşının etkileri gibi pek çok neden bir araya geldiğinde çıkan tablonun kaçınılmaz yönleri olsa da halk politik kavgaları değil ekonomide çıkış ve çözüm yollarının hızlandırılmasını bekliyor.

Editör: TE Bilişim