Zonguldak Tarih editörü Hayatı Yılmaz Zonguldak sahil projesini paylaşarak Atatürk’ün Zonguldak’a ilk adım attığı iskelenin yıkılmasına da tepki gösterdi.

“Hepimizin anısında kalan liman iskelesinin yok edilmesini, tarih affetmeyecektir.” İfadelerini kullanan Yılmaz’ın paylaşımı şu şekilde:

“Belediyenin kurulduğu 1899 yılından itibaren neredeyse her on senede bir yeni düzenleme yapılıyor. Zonguldak Belediyesi‘nin buraya aktardığı paralarla onlarca fabrika kurulurdu. Son proje 33 milyona mal oldu. En azından başlangıç parası bu kadardı.

Her yeni düzenleme bir öncekini arattı. Daha açılışı dahi yapılamayan bu proje beraberinde hataları da peşinde getirdi. Denize sıfır olan bu koridora ahşap düzenlemeler yapılması, Zonguldak gibi rutubeti bol olan bir yerde, üstelik denizin üstüne yapılan ahşabın 10 sene bile dayanamayacağı şimdiden belli.

Ne yazık ki milyonlar dökülüyor ama değişen çok fazla düzen de yok.

Kafeler yapmışlar, eskiden de vardı, banklar yapmışlar eskiden de vardı. Palmiyeler eskiden de vardı.

1932'de sahil iken düzenlemesi başlanan bu koridorda her zaman çocuk bahçesi vardı. Bu projede inşallah tekrar konmuştur.

Her şeyin ötesinde ; Atatürk'ün Zonguldak'a ayak bastığı iskele ile; Zonguldak'ın bir zamanlar var olmasına sebep olmuş, gümrük kapısı gibi kullanılan ,limanın simgesi haline gelmiş, hepimizin anısında kalan liman iskelesinin yok edilmesini, tarih affetmeyecektir.”

Hayati Yılmaz - Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilişim