Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Z HABER’in gündeme getirdiği enerji üreticisi kurumlara yerli kömür alımında alt ve üst limit uygulamasının sonuçlarını değerlendirerek “Bu karardan dönülmeli” ifadesini kullandı.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, uygulamayla birlikte rödovans saha işletmecilerinin zor duruma düşeceğini söyledi.

Pandemi döneminde yerli ve milli kaynakların ekonomiye kazandırılmasının ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü ifade eden Yeşil, “Pandemi döneminde tedarik süreci yaşandı. Bu süreçte yerli kaynakların ne kadar önemli olduğunu gördük. Yerli ve milli kaynakların ekonomiye kazandırılması için rödovansçılar TTK sahalarında yer yüzüne yakın üretim anlamında kapasitesi çok olmayan alanlardaki kömürleri ekonomiye kazandırmak için bu arkadaşlarımız canla başla mücadele ediyor. BU arkadaşlarımızın ekonomiye kazandırdığı her ton kömür dışarıdan alacağımız kömürlere bedeldir. Hem kendi vatandaşlarımız buralarda ekmek kapısı bulacak hem de yurt dışına daha az dolar göndermiş olacaktık. Amaç buydu. Ne yazık ki pandemide baş başa kaldık. Yurt dışından kömür gelmedi. Demir çelik ve termik santrallerin tedarik sıkıntısı yaşadığını gördük. Üretim arttırılması ve yatırımların yapılması konusunda biz bir mücadele ediyoruz. Alaattin bey ve onun gibi düzgün iş yapan rödovans sahalarında çalışan arkadaşlarımız ağır bedeller ödedi. Rödovans bedellerinin düşük olması ve asgari ücret zamlarına rağmen işçi çıkarmadılar. Linyit ocaklarında Soma’da bu tedarik sıkıntısı yok. Bizim bir ayda çıkardığımız kömürü onlar 1 günde çıkardığını anlattı Alaattin bey. Bunlar bu sıkıntılarını yaşamıyor. Emin olun elektrik faturaları artacaktır. Bu enflasyonla mücadele ne de vatandaşı rahatlama adına bir çalışma değildir. Yurt dışından gelen kömürü desteklemek çok etik olmadığını düşünüyorum.” dedi.

RÖDOVANS SAHA İŞLETMECİLERİ DESTEKLENMELİ

Yeşil, rödovanslı sahalarında binlerce madencinin alın terleriyle ekmek mücadelesi içinde olduğunu ifade etti. Bu kararın madenciler arasında işsizliği de arttıracağını vurgu yapan Yeşil, şöyle dedi:

“Metin bey ve Alaattin bey rödovans saha işletmecilerin sorunlarını harfi harfine anlattılar. Özel sektörde çıkarılan kömürün artık çıkartılmayacak anlamına gelen, çıkartılsa da termik santrallere verilmeyecek anlamına gelen bir açıklama var. Bu bizi üzdü. Pandemiden sonra özellikle yerli ve milli kaynaklar açıklamalarına ters düşen bir açıklama. Yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması konusunda bizim yıllardır bir çabamız var. Rödovansçı ve üretim yapan arkadaşlarımızın desteklenmesi ve yatırımlar yapılması konusunda hem fikiriz. Biz bu yanlıştan dönüleceğini umuyorum. Biz yıllardır burada bedel ödedik. Yurt dışından gelen ithal kömürleri soluduk. Biz bunlara artık katlanmak istemediğimizi deklare ettik. “

Editör: TE Bilişim