Zonguldak Elektrikçiler Odası Başkanı İbrahim Artikar elektrikçilikte mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale geldiğini ifade ederek elektrik ustalarını uyardı

Artikar açıklamasında belge almak için sınava girecek elektrik ustaları için yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bilindiği üzere, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getiren meslekler ”e ilişkin tebliğ (Sıra no: 2021/1) 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu tebliğ gereğince bahsi geçen meslekler tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olduğundan, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler mesleki faaliyetlerini yürütemeyeceklerdir. Aksi durumda 5344 sayılı kanunun ek-1’ nci maddesine göre cezai işleme maruz kalacaklardır.

Zonguldak Elektrikçiler Esnaf Sanatkarları Odası olarak üyelerimiz ve çalışanları öncelikli olmak şartı ile İlimiz de bu mesleklerde faaliyet gösteren özel yada kamu farketmeksizin kapsamda bulunan meslek dallarında kişinin cebinden hiçbir ücret çıkmadan tamamen Devlet teşviği ve sponsor firmalar aracılığı ile üyelerimizin ve bölgemizde çalışanların bu belgeleri almasını sağlayacağız.

Verecek olduğumuz belgeler Avrupa Birliği Çerçevesi ile desteklenmesinden dolayı belgeler uluslararası geçerliliğe sahip olacaktır. Kayıt için odamız dan gerekli bilgi ve belgeler teğmin edilebilecektir
 

 SINAV ÜCRETİ ALINMADAN BELGE VERİLECEK MESLEKLER:
 Elektrik Tesisatçısı Seviye 3                                          Sınav ücreti :1.160 tl

 Elektrik Tesisatçısı Seviye 4                                          Sınav ücreti :1.200 tl
 Elektrik Tesisatçısı Seviye 5                                          Sınav ücreti :1.780 tl
 Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi Seviye 4        Sınav ücreti :   850 tl
 Görüntü ve Ses Sistemleri Elemanı Seviye 4                Sınav ücreti :1.020 tl

Elektrik Tesisatçısı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesi Kapsamında;
A1 - İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma ve İş Organizasyonu (Zorunlu Birim)
A2 - Elektrik İç Tesisat Uygulaması (Zorunlu Birim),
olmak üzere belge vermekteyiz. Elektik Tesisatçısı (Seviye 3) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemiz ' ilköğretim mezunluğu ve kalfalık' düzeyindedir. Elektrik Tesisatçısı (Seviye 3) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemizde bütün branşlar zorunludur. Sınavlarımız 2 Teorik (yazılı) 1 Uygulama (Pratik) şeklindedir. Başarısız olma durumunda adayın 2 sınav hakkı bulunmaktadır.

Elektrik Tesisatçısı (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi Kapsamında;
A1 - İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma ve Çalışma Sürelerinin Organizasyonu (Zorunlu Birim)
B2 - Elektrik İç Tesisat Uygulaması (Seçmeli Birim),
olmak üzere belge vermekteyiz. Elektrik Tesisatçısı (Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemiz 'meslek lisesi mezunluğu ve ustalık' düzeyindedir. Elektrik Tesisatçısı (Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemizde A1 branşı zorunlu  B2 branşı seçmeli birimdir. Sınavlarımız 2 Teorik (yazılı) 1 Uygulama (Pratik) şeklindedir. Başarısız olma durumunda adayın 2 sınav hakkı bulunmaktadır.

Elektrik Tesisatçısı (Seviye 5) Mesleki Yeterlilik Belgesi Kapsamında;
A1 - İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma ve Kalite Yönetimi, İş Organizasyonu ve Mesleki Gelişim Faaliyetleri (Zorunlu Birim)
A2 - Elektrik Yapı Tesisatı Denetim İşlemleri (Zorunlu Birim)
B1 - Elektrik Tesisatı Döşeme, Fonksiyonelliğini Sağlama, Bakım ve Onarım İşlemleri (Seçmeli Birim)
B2 - Elektrik Tesisatı Projelerini Hazırlama İşlemleri (Seçmeli Birim)
olmak üzere belge vermekteyiz. Elektrik Tesisatçısı (Seviye 5) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemiz 'önlisans mezunluğu ve fen adamları yönetmeliğinde 2. gruba denk' düzeyindedir. Elektrik Tesisatçısı (Seviye 5) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemizde A1 ve A2 branşı zorunlu B1 ve B2 branşları seçmeli birimdir. Adayımız seçmeli birimlerden en az 1 (Bir) tane birim seçmek zorundadır. Dilerse her iki seçmeli birimi de seçebilir. Sınavlarımız 3 Teorik (yazılı) 2 Uygulama (Pratik) şeklindedir. Başarısız olma durumunda adayın 2 sınav hakkı bulunmaktadır.

Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi (SEVİYE 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi Kapsamında;
A1 - İş Sağlığı ve Güvenliği, Yangın ve Acil Durum Kuralları, Çevre Koruma, Kalite ve Mesleki Gelişim Faaliyetleri (Zorunlu Birim)
B1 - Soğutucuların Servis İşlemleri (Seçmeli Birim)
B2 - Temizleyici ve Yıkayıcıların Servis İşlemleri (Seçmeli Birim)
B3 - Isıtıcı ve Pişiricilerin Servis İşlemleri (Seçmeli Birim)
B4 - Küçük Ev Aletleri ve Kişisel Bakım Cihazlarının Servis İşlemleri (Seçmeli Birim)
B5 - Klimaların Servis İşlemleri (Seçmeli Birim)
olmak üzere belge vermekteyiz. Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi (Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemiz 'meslek lisesi ve ustalık' düzeyindedir. Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi (Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemizde A1 branşı zorunlu B1, B2, B3, B4, B5 branşları seçmeli birimdir. Adayımız seçmeli birimlerden en az 1 (Bir) tane seçmek zorundadır. Dilerse birden fazla branş seçebilir. Sınavlarımız 2 Teorik (yazılı) 1 Uygulama (Pratik) şeklindedir. Başarısız olma durumunda adayın 2 sınav hakkı bulunmaktadır.


Görüntü ve Ses Sistemleri Elemanı (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi Kapsamında;
A1 - İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Koruma ve Kalite Yönetimi, İş Organizasyonu ve Mesleki Gelişim Faaliyetleri (Zorunlu Birim)
B1 - Görüntü Sistemlerinin Kurulum, Bakım ve Onarım İşlemleri (Seçmeli Birim)
B2 - Uydu Sistemlerinin Kurulum, Bakım ve Onarım İşlemleri (Seçmeli Birim)
B3 - Ses Sistemlerinin Kurulum, Söküm, Bakım ve Onarım İşlemleri (Seçmeli Birim)
B4 - Işıklandırma Sistemlerinin Kurulum, Söküm, Bakım ve Onarım İşlemleri (seçmeli Birim)
olmak üzere belge vermekteyiz. Görüntü ve Ses Sistemleri Elemanı (Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemiz 'meslek lisesi ve ustalık' düzeyindedir. Görüntü ve Ses Sistemleri Elemanı(Seviye 4) MYK Mesleki Yeterlilik Belgemizde A1 branşı zorunlu B1, B2, B3, B4, B5 branşları seçmeli birimdir. Adayımız seçmeli birimlerden en az 1 (Bir) tane seçmek zorundadır. Dilerse birden fazla branş seçebilir. Sınavlarımız 2 Teorik (yazılı) 1 Uygulama (Pratik) şeklindedir. Başarısız olma durumunda adayın 2 sınav hakkı bulunmaktadır.

Editör: TE Bilişim