Yüksel Yıldırımın 'Yeşil Başkanlar' adlı yazısı şu şekilde;

Prof.Dr. Şaban Teoman Duralı” isminin tünellere veriliş hikayesi! Prof.Dr. Şaban Teoman Duralı” isminin tünellere veriliş hikayesi!

"1930 başlarında başlayan planlı kentleşme kapsamında, valilik, belediye, gümrük, hastane, tren istasyonu ve halkevi binaların yenilenmesi, modern hale getirilmesi ile başlayan dönüşüm ile birlikte; caddeler, sokaklar, köprüler, park ve bahçelerin de yenileme çalışmaları beraberinde devam etmiştir. Kent merkezinde beton binalar yapılırken, güneşin ve yeşillik alanların korunmasına da özen gösterilmiştir.

Kısa bodur defnelik bitkilerin haki olduğu coğrafyamızda, kentsel büyüme ve bununla birlikte gelen barınma ihtiyacı gereği beton binalar çoğalırken, sokaklar, parklar, bahçeler ve caddeler dahil, sıralı ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları ihmal edilmemiştir. Bugün kent merkezindeki büyük çınar ağaçları o günlerin mirasıdır. Merkez, Fener, Kozlu, Üzülmez, Kilimli, Karadon ve Kandilli bölgesindeki geniş gövdeli ağaçlar; 1937, 1950, 1959, 1965 yıllarında yapılan ağaçlandırma çalışmalarından günümüze gelmiş geniş yapraklı çınarlardır.

Son dönem merkez belediye başkanlarından Hüseyin Öztek, Zeki Çakan ağaçlandırma ilaveleri yapmış olsalar da, Secaattin Gonca; Liman Caddesi üzerinde, Muharrem Akdemir; Milli Egemenlik Caddesi üzeri boyunca sıralı ağaç dikme çalışması yapmış belediye başkanlarıdır.

Geçmişten günümüze kentsel dönüşümde yeşili koruyan ve modernliği yeşille buluşturan başkanlarımızı hep “Yeşil Başkanlar” diye hatırlayacağız…"

Editör: Melisa Sapaz