Tadına Doyum Olmaz Revani Tarifi

Türk mutfağının çeşit çeşit yemekleri ve tatlılarının dillere destan lezzetleri ile yeni duraktasınız. Bu yazımızda, Osmanlı mutfağından çıkma ve Türkiye gastronomisinde yer eden revani tarifi nasıl yapılır ve püf noktaları neler sizlerle paylaşacağız. Restoranlarda vazgeçilmez ve evlerde hem yapması hem yemesi keyif veren bir tatlıdır.

Sünger yapısı ile diğer şerbetli tatlılara nazaran yemesi daha hafif ve keyiflidir. Ayrıca yapılışı çok kolay ve kısa süre içerisinde gerçekleşir. Kısıtlı zamanda lezzetli ve hemen çıkabilecek bir tatlı olan revani, aroması ile de ferahlık verir. Revani nasıl yapılır, malzemeleri ve detayları ile işte burada sizlerle. Gelin birlikte hem ev sakinleri hem de misafirleriniz için tadına doyum olmaz revani tarifimize geçelim.

Malzemeler

Hem keki hem de şerbeti için ayrı revani tarifi verilecektir. Tarifi uygulamaya başlamadan önce yazıyı baştan sona okumanız önerilir. Tarifi okurken aşamaları yapmaya çalışırsanız eğer, tarif üzerinde yanlışlık olabilir. Çünkü aşamalar içerisinde önceden hazırlamanız gereken malzemeler olabilir. Hazırsanız içinizi ısıtacak leziz bir şerbetli tatlıya başlayalım.

Keki İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt (ekşi olmasın)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un (pasta, tatlı unu)
  • 3 adet yumurta (L boyutunda)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (içme suyu)
  • ½ limon suyu (çok ekşi limonunuz varsa, seyreltme yapabilirsiniz)

Hazırlanışı

Enfes ve tam ölçülü revani tarifi malzemelerini hazırladıktan sonra, yapım aşamasına hemen başlamadan önce tüm detayları okumanız tavsiye edilir.

  1. Öncelikle şerbet ile başlamanız gerekir. Çünkü şerbetin kullanmadan önce oda sıcaklığında soğuma aşaması vardır.
    1. Revani şerbeti için sos tavasını ocağa yerleştirin.
    2. Orta ateşte ısınan sos tavanıza su ve şekeri dökün, kaynamaya bırakın.
    3. Kaynayan şerbete yarım limon suyu ilave edin ve 1-2 dakika daha kaynamasına izin verin.
  2. Revani keki tarifi için ise karıştırma kabına şeker ve yumurta konulur. Mikser yardımı ile çırpılır.
    1. Karışım üzerine yoğurt, sıvıyağ ve irmik yavaş yavaş eklenerek çırpılır.
    2. Daha sonra un, vanilya ve kabartma tozu da eleme yolu ile karışıma eklenir. Hızlı olmayan biçimde çırpılır.
  3. Fırına girecek tatlının kabı yağlanır ya da yağlı pişirme kâğıdı ile kaplanır. Kaba hazırlanan kek hamuru dökülür.
  4. Önceden 170 derece ayarında ısıtılmış fırında kek 30-35 dakika kadar pişirilir. Hamurun olduğunu ve fırından alma vaktinin geldiğini üzeri kızardığı zaman anlayabilirsiniz.
  5. Peki, revani şerbeti nasıl dökülür? Şerbeti dökmeden evvel dilimler haline getirilirse kolaylık olur. Keki fırından çıkardıktan sonra 5-10 dakika kadar oda sıcaklığında ılımaya bırakın.
  6. Tatlıyı servis etmeden önce revaniyi 1-2 saat dinlendirirseniz daha lezzetli olacaktır.
  7. Revani tarifi için son adım sunumdur. Tatlı sunumu için üzerine Hindistan cevizi, ceviz içi, fındık kırıkları veya Antep fıstığı tozu kullanabilirsiniz.

Püf Noktalar

Revani tatlı tarifi için püf noktaları aşamalar halinde burada bulabilirsiniz.

Oda sıcaklığındaki yumurtaları kabın içine kırdıktan sonra üzerine toz şekeri ilave edin. Bu şekilde, şeker eridiği için yumurta ile birleşiminde çok daha yumuşak ve kremamsı bir kıvam tutturulur.

Revani kek nasıl yapılır? Tabi ki yoğurt kullanarak. Çünkü bu yoğurt sayesinde revaniye özel süngerimsi kıvam yakalanıyor. Yoğurdun hafif sulu olmasına dikkat edin.

Son olarak zevkinize göre irmik yerine haşhaş kullanarak tatlıyı farklı şekilde yorumlayabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim