Pıratik Islak Kek Tarifi

Herkes tarafından severek tüketilen ıslak kek, her mutfakta yer alan malzemeler kullanılarak kolay bir şekilde hazırlanır. Yapım aşamalarının kolayca tamamlanması ve pişirme süresinin kısalığı sebebiyle son derece pratik kek tarifleri arasında yer alır. Pratik olmasının yanında güzel bir sunum yapılmasına olanak sağlar.

ISLAK KEK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER NELERDİR?

Islak kek harcının yapımı için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Islak kekin sosu için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • ½ (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı süt

ISLAK KEK NASIL YAPILIR?

Islak kek harcının yapım aşamaları sırasıyla şu şekildedir:

  • Çukur bir kap içerisine 2 adet yumurta ve 1 su bardağı toz şeker eklenir. Ardından yumurta ve toz şeker birbiriyle tamamen karışıncaya kadar çırpılır. Karışımın beyaz renk alarak köpüklü bir yapıya dönüşmesi malzemelerin birbiriyle tam anlamıyla karıştığını gösterir. Çırpma işleminin mikser yardımıyla gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Böylece malzemelerin daha kısa süre içerisinde ve daha verimli bir şekilde birbirine karışması sağlanır.
  • Birbirine tamamen karışan yumurta ve toz şeker karışımının üzerine 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ ve 3 yemek kaşığı kakao ilave edilir. Ardından karışım mikser yardımıyla çırpılarak malzemelerin homojen ve dengeli bir şekilde karışması sağlanır.
  • Karışım üzerine 2 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya eklenir. Unun elenmiş olması daha güzel bir görüntünün elde edilmesine olanak sağlar. Bu nedenle genellikle kek harcı yapılırken kullanılacak olan unun elendikten sonra karışıma ilave edilmesi tavsiye edilir.
  • Eklenen malzemeler spatula yardımıyla aynı yöne doğru karıştırılır. Spatula yardımıyla aynı yöne doğru karıştırılmasının sebebi malzemelerin daha kolay ve kısa bir süre içerisinde karışmasını sağlamaktır.

ISLAK KEK NASIL PİŞİRİLİR?

Islak kek harcını pişirmek için sırasıyla şu adımların uygulanması gerekir;

  • Harcı pişirmek için dikdörtgen şeklinde büyük boy bir borcamın kullanılması önerilir.
  • Borcamın içi sıvı yağ ile yağlanarak üzerine kek hamuru ilave edilir.
  • Ardından kek hamuru spatula yardımıyla borcamın içerisine eşit bir şekilde dağıtılır.
  • Fırında 180 °C sıcaklıkta yaklaşık 20 – 25 dakika pişirilir. Kekin pişme süresi fırından fırına değişkenlik gösterebilir. Bazı fırınlar keki 15 dakikada pişirebilirken bazıları ise 30 – 35 dakikada pişirebilir. Bu nedenle kekin pişme süresi hakkında net bir şey söylemek doğru değildir, pişirme esnasında kontrollü olunması gerekir.
  • Kek piştikten sonra fırından alınarak yaklaşık 10 dakika dinlendirilir. Ardından sosu daha iyi çekebilmesi amacıyla güzelce dilimlenir.

ISLAK KEK SOSU NASIL HAZIRLANIR?

Islak kek sosunun kek fırında pişerken hazırlanması tavsiye edilir.

Islak kek sosu şu şekilde hazırlanır:

  • Öncelikle küçük bir tava içerisine yarım su bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı kakao, ½ (yarım) çay bardağı sıvı yağ ve 1,5 su bardağı süt ilave edilir.
  • Ardından karışım kaynayıncaya kadar sürekli çırpıcı yardımıyla karıştırılır ve sos hazır hale gelir.
  • Kaynayan sos ocaktan alındıktan sonra ılıması için biraz bekletilir.
  • Hazırlanan sos dilimlenen kekin üzerine ilave edilerek kekin her yerine dağıtılması sağlanır. Ardından ıslak kekin üzeri streç film ile kapatılır. Buzdolabında en az 2 saat bekletilip sosunu çekmesi ve soğuması sağlanır. Sosunu çekip soğumasının ardından isteğe bağlı olarak üzeri farklı malzemelerle süslenebilir ve servise hazır hale gelir.

Editör: TE Bilişim