Kolay Mercimek Köftesi Tarifi

Mercimek köftesi günlük hayatınızda yapmaktan keyif aldığınız ve oldukça doyurucu olan bir yemektir. Kolay mercimek köftesi tarifi oldukça pratiktir ve bu köfteyi yapması da bir o kadar kolaydır.

Mercimek köftesi altın günlerinin, toplu misafirlerin, kız kıza buluşulan günlerin vazgeçilmezidir. Hemen hemen herkes bu yemeği bayılarak yer ve küçükten büyüğe herkesin severek tercih ettiği bir yemektir. Hem bu yüzden hem de doyuruculuğu bakımından mercimek köftesi sık sık tercih edilmektedir.

Mercimek köftesinden önce mercimeğin faydaları neler bakalım:

Kolay mercimek köftesi tarifine geçmeden önce mercimeğin önemini ve faydasını bilmek sizler için iyi olacaktır. Mercimek bir çeşit baklagildir ve bünyesinde çok miktarda protein barındırır.

Vejetaryen olanların sık tercih ettiği bir besindir. Çünkü mercimek pek çok şekilde tercih edilebilir. Vejetaryenler et yemeyi, veganlar ise hem et hem de süt ve süt ürünlerini tüketmeyi tercih etmedikleri için vücutları ve yaşamları için gerekli olan besini başka gıdalardan almaya çalışırlar. Bunların başında ise mercimek gelir.

Mercimek protein açısından önemli bir besindir. Bunun için mercimek köftesinin sevenleri çok geniş bir yelpazede yer alır. Çay saatlerinde, akşam yemeklerinde öğle yemeklerinde, ara öğünlerde gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

Mercimek köftesi doyurucu bir yemektir. Özellikle ayranla birlikte tercih edip tüketirseniz sizi uzun süre tok tutacaktır. Çünkü mideniz şişecek ve tokluk hissi oluşacaktır. Bu yönüyle de az yağ ile yapıldığında diyet yapan ve kilosuna dikkat eden, kilo almamaya çalışan kilo vermeye çalışan insanlar için mantıklı bir besindir.

Mercimek Köftesi Yapılışı

  • 1.5 su bardağı mercimeği bol suyla güzelce yıkadıktan sonra suyun içine atıp kaynatın.
  • Kırmızı mercimeklerimizi güzelce haşladıktan ve suyunu çekmeye başladıktan sonra içine 1.5 su bardağı kadar ince bulgur ekleyin.
  • Biraz bıraktıktan sonra ocağın altını kapatın. Bu sürede mercimek ve bulgurun haşlanmasını bekleyin.
  • 2 adet kuru soğanı mümkün olduğu kadar ince doğrayın ve tavanın içine alın. Altını yakmadan önce tavanın içine aldığınız kuru soğanların üstüne 1 çay bardağını geçmeyecek kadar zeytinyağı ekleyin.
  • Zeytinyağını ekledikten sonra tavanın altını orta ateşte açın ve soğanları kavurmaya başlayın. Bu kavurma işleminiz ortalama olarak 5 dakika olmalıdır. Kolay mercimek köftesi tarifinin en güzel kısmı ise oldukça az malzemeyle oldukça kısa sürede yapılıyor olmasıdır.
  • Kavrulan soğana 1 yemek kaşığı kadar biber salçası ekleyin. Biber salçasını ekledikten sonra 1 yemek kaşığı da domates salçası ekleyin. Üzerine 1.5 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
  • Ardından 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı kimyon ve istediğiniz miktarda olacak şekilde pul biber ekleyin. İstemezseniz pul biber eklemeyebilirsiniz. Oluşturduğunuz karışıma yarım demet maydanoz ekleyin.

Kolay Mercimek Köftesi Tarifi Detayları

Elinizde oluşan soğanlı karışımı daha önceden haşlayıp bıraktığınız bulgurlu ve mercimekli karışıma güzelce ilave edin. Homojen bir hale gelene kadar güzelce yoğurun. Kolay mercimek köftesi tarifinin bu kısmı çok önemli. Çünkü güzel bir mercimek köftesi yapmak istiyorsanız güzel bir şekilde yoğurun.

Mercimek köftesinin rahiyasını alması ve elinizin lezzeti geçmesi için çok büyük titizlikle yoğurulması gerekir. Yoğurma işlemin yaparken kişisel hijyeninize de önem göstermeniz gerekmektedir. Öncelikle yoğururken saçınızı toplamınız iyi olacaktır. Eğer hala saçınızın dökülebileceğini düşünüyorsanız saçınıza bir de bone takmanız gerekebilir. Bunun dışında yoğurma işlemine geçmeden önce ve saçınızı topladıktan ve bone taktıktan sonra el hijyenine geçmeniz gerekmektedir.

El hijyeniniz yoğurma işlemi için çok önemlidir. Ellerinizi güzelce en az 30 saniye boyunca sabunla yıkamalısınız. Tercihe göre temiz birer eldiven kullanabilirsiniz. Eldiven ve bone kullanmanız hijyen seviyesini artıracaktır. Mercimek köftesini yapmak için çeşitli püf noktalar vardır.

Güzel Mercimek Köftesi Yapmak İçin İpuçları

Kolay mercimek köftesi tarifinin bazı püf noktaları vardır. Aynı pilav yaparken olduğu gibi mercimek köftesi yaparken de su oranına oldukça dikkat etmemiz gerekir. Mercimekleri yok olacak kadar yumuşatmamaya veya çok az pişirip sert bırakmamaya özen gösterin. Eğer ocağın altını açtıktan sonra suyun fazla olduğunu fark ederseniz tam fark ettiğiniz anda suyunu azaltın.

Mercimeklerinizi pişirdikten sonra suyun tamamen bitmiş olmamasına dikkat edin. Üzerine bulgur ekleyeceğiniz için suyun tamamen çekilmiş olmaması önemlidir. Üzerine bulgur ekledikten sonra o bulgurlar şişecektir. Bu yüzden bulgurların iyice şişebilmesi için tencerenin içinde su olması gerekmektedir. Kolay mercimek köftesi tarifinin bir diğer önemli kısmı ise mercimeklere ilave ettiğiniz bulgurun öncesinden ıslatılmış olmamasıdır.  Eğer bulguru önceden ıslarsanız güzel bir şekilde şişmez ve kıvamı kötü olur.

Püf Noktaları Kaçırmayın

Kolay mercimek köftesi tarifinin önemli bir püf noktası vardır. O da salça ve yağ karışımının kıvamıdır. Eğer yağ miktarını az tutarsanız köfteniz kuru olacaktır ve en önemlisi kıvamı kötü olacaktır. Çok koyarsanız da bu yağ köfteye ağır bir tat verecektir bu yüzden köftenizi yaparken yağ oranına dikkat etmelisiniz. Ama korkmayın. Kıvamı tutmayan mercimek köfteniz için güzel hale getirme yöntemleri var. Eğer mercimek köftenizin kıvamından memnun değilseniz veya yanlış yaptıysanız kurtarmanın yolları var. Gelin mercimek köftenizi kurtarma yöntemlerini inceleyelim. İlk olarak eğer köfteniz çok cıvık olduysa bir köşede sıcak suda biraz bulgur haşlayıp mercimek köftenizin üzerine ilave edebilirsiniz.

Mercimek köftenizin kıvamını sevmediyseniz veya istediğiniz gibi olmadıysa kolay mercimek köftesi tarifi ile yaptığınız köfteyi kurtarmanızın bir yolu daha var. O da oluşturduğunuz karışıma bir adet patates koymaktır. Eğer çok tuz koymuşsanız ya da kıvamı çok cıvık olmuşsa patatesler kıvamının düzelmesini sağlayacaktır.

Köfteniz fazla kuru olmuşsa kontrollü bir şekilde zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Gördüğünüz gibi mercimek köftesi yapmak bu kadar basittir ve kıvamını tutturamadığınız takdirde kurtarmak için pek çok yolu vardır. Afiyet olsun.  

Editör: TE Bilişim