Kolay Adımlarla Nefis Kuymak Tarifi

Kuymak bir diğer ismi ile mıhlama, Karadeniz bölgesinden Türkiye’nin birçok iline yayılan lezzetlerdendir. Nefis kuymak tarifi yapılırken yöreden yöreye farklılıklar olsa da tadı hepsinde aynıdır. Bazıları kuymağı kaymakla yaparken bazıları da içerisine yöresel peynir çeşitleri koyarak hazırlar.   

Kuymağı evlerde hazırlayabildiğiniz gibi Karadeniz’in çeşitli bölgelerine giderek de yiyebilirsiniz. Özellikle Gümüşhane, Bayburt gibi illerde süt kaymağı ile hazırlanan kuymak, Trabzon’da minci peyniri ya da uzayan peynir ile yapılır. Rize ve Artvin illerinde mıhlama olarak bilinen bu lezzet, yörelere göre değişik malzemeler eklenerek lezzetlendirilebilir. Mısır unu, peynir ve tereyağın birleşerek oluşturduğu bu lezzetin nasıl yapıldığına bir bakalım.

Kuymak Çeşitleri ve İçerisine Konulan Malzemeler

Kuymak çeşitleri birçok peynir çeşidi ile birlikte yapılır. Trabzon, Rize ve Artvin illerinde hazırlanan kuymak türlerine mamalika denir. Mamalika kaynamış olan suyun içerisine mısır unu ilave edilerek yapılan kuymaktır.

Nefis kuymak tarifi içerisinde olan bir diğer çeşit ise dönme kuymaktır. Mısır unu, kaymak ve peynir çeşitleri ile yapılan bu lezzetin içerisinde bolca yağ bulunur. Doğu Anadolu bölgesi ve Karadeniz’in bazı bölgelerinde ise Haşıl adı verilen kuymak yapılır. Bu kuymağın içerisinde mısır, bulgur ve nişasta vardır.

Türkiye’nin birçok ilçesinde Trabzon iline ait kuymak yapımı tercih edilir. Peki Trabzon yöresine ait kuymak malzemeleri nelerdir bir göz atalım;

  • 4 yemek kaşığı mısır unu (2 veya 3 yemek kaşığı da koyabilirsiniz)
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Telli peynir, kolot peyniri ve kaşar peyniri çeşitleri
  • Tuz (istediğiniz kadar koyabilirsiniz)

Kuymak Nasıl Yapılır?

Nefis kuymak tarifi yapmak için öncelikle tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı konulur ve eritilir. 3 veya 4 yemek kaşığı mısır unu tavaya koyulur ve kavurulmaya başlanır. Mısır unu iyice kavrulur ve rengi dönmeye başlayınca ve kokusunu verince 1 su bardağı su yavaşça tavaya dökülür. Kuymağın topaklanmaması için karıştırılmaya devam edilir.

Kuymak pişirilirken altı kısılır ve yağın üzerine çıkması beklenir. Yağ kuymağın üzerine çıktıktan sonra biraz daha pişirilir. Son işlem olarak peynir kuymağın üzerine dökülür ve kuymak karıştırılmadan peynirin içine geçmesi sağlanır. Yağ tekrar yüzeye çıktığında ise kuymağınız artık hazır hale gelir.

Kuymak hazırlanırken peynir detayına dikkat etmek gereklidir. Çünkü kuymağa tadını veren peynir çeşitleridir. Ancak kolot peynirinin olmadığı durumlarda farklı peynir çeşitleri kullanılarak kuymak yapılabilir. Siz de kuymak için özel hazırlanan peynir ve kaşar çeşitleri sayesinde lezzetli bir kuymak yapabilirsiniz.

Kuymağın Püf Noktaları ve Kuymak Hakkında Bilgiler

Hazırlayacağınız kuymağı yapmak için ilk önce tavanızı ısıtmalısınız. Mısır ununun kokusunu yumuşatmak ve daha lezzetlendirmek için kuymağa süt koyabilirsiniz. Kuymak birçok peynir türünden yapılsa bile kuymağa en iyi lezzeti kolot peyniri vermektedir. Ayrıca kolot peyniri kuymağı istenilen kıvamda yapabilir. Ancak istediğiniz peyniri kuymakta kullanabilirsiniz.

Kuymağın içerisine tuz atmadan önce kuymağa koyduğunuz peynirlerin tuzuna bakmanız gereklidir. Böylece kuymağınızın tuzu dengede olur. Kuymakta dikkat edilmesi gerekilen en önemli püf noktalarından birisi kuymağı iyice kavurmak gerektiğidir. Kuymak ne kadar çok kavrulursa o kadar iyi kıvam ve lezzet verir.

Kuymak, ülkemizin her yerinde bilinen bir lezzet olmanın yanı sıra asıl memleketi Trabzon, Rize ve Artvin, Ordu ilidir. Her ilde değişik malzemeler konularak yapılır. Kuymak bu illerin bazılarında mıhlama olarak bilinir ancak kuymak ile mıhlamanın arasında çok fazla fark yoktur. Kuymak mısır unu ile ön plana çıkarken mıhlama da önemli olan peynir ve çeşitleridir. Siz de peynir çeşitlerini kullanarak nefis kuymak tarifi ile sofranıza renk katabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim