17 Mayıs günü Zonguldak Limanı’na kayıtlı bir balıkçı teknesinin avladığı kalkan balıkları Sahil Güvenlik Bot Komutanlığına bağlı ekipler tarafından ele geçirildi.

Zonguldak spor camiası yasta... Teknik adam vefat etti Zonguldak spor camiası yasta... Teknik adam vefat etti

Sahil Güvenlik tarafından yakalanan balıkçılar Kozlu Limanı’na demirledi. Ardından inceleme yapılabilmesi için Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerine haber verildi.

Zonguldak’ta büyük ‘Kalkan’ operasyonu! Zonguldak’ta büyük ‘Kalkan’ operasyonu!

GECE YAKALANDI ÖĞLEN İNCELEMEYE GELDİLER!

Sabah 5:00’te yakalanan tekneye inceleme için öğle saatlerinde gidildiği öğrenildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin kalkan balıklarının uzun süre güneş altında beklediği ve muhafaza altına alınmadığı için bozulmuş olabileceğini belirtmesi üzerine yakalanan balıklar imha edildi.

YAŞLI VE YETİMLERE VERİLECEKTİ!

Gerekli prosedür hızlı işleseydi kaçak avlanan balıkların hızla muhafaza altına alınması ve Zonguldak’taki huzurevleri ve çocuk esirgeme gibi kurumları yemekhanelerine gönderilmesi bekleniyordu.

Sahil Güvenlik ekiplerinin balıkları gemide açık bir şekilde güneşin altına tutması ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin geç gelmesi balıkların tüketilemez duruma gelmesine neden oldu.

Yakalanan 153 kalkan balığı imha edilirken teknede bulunan 3 şahsa toplam 25.163 TL idari para cezası uygulandı.

KALKAN BALIĞI AVI VE MEVSİMİ

Özel olarak kalkan balığı avı ve mevsimi yoktur. “Kalkan balığı neredeyse bütün sezon boyunca avlanabilen tek balık çeşididir.” demek yanlış olmaz. İstanbul Boğazı’nın kuzey tarafı, Karadeniz’in batı tarafı, Sinop ve Samsun yöreleri kalkan avı için elverişli bölgelerdendir.

KALKAN BALIĞI NASIL TUTULUR?

Bu sorunun cevabı, şimdiye kadar balıkçıların edindikleri tecrübelerden yola çıkılarak bulunabilir. Kalkan balığı gibi iri balıkları yakalamak için özel olta takımlarına ve özel balık tutma tekniklerine ihtiyaç vardır. Balıkçılar deneme yanılma yöntemiyle ve balıkların ne tür yemlere geldikleri konusundaki tecrübeleriyle hangi balığın nasıl yakalanacağını keşfetmişlerdir. Gerekli ekipmanlar sağlandığında amatör bir balıkçının da kalkan balığı yakalaması gayet mümkündür. Kendinize hemen bir kalkan balığı takımı edinerek kalkan balıklarını kolayca avlayabilirsiniz. Kalkan balığı deniz dibinde küçük canlıları ve yengeçleri yiyerek beslendiğine göre, kalkan balığı yemi olarak istavrit, kefal, hamsi veya balık parçaları, kurt, sülünez ve böcekleri kullanmak yerinde olacaktır. 

KALKAN BALIĞI HANGİ SAATLERDE AVLANIR?

Kalkan balığını avlamak için özel bir saat yoktur. Günün her saatinde ava çıkılabilir.

KALKAN BALIĞI HANGİ AYDA AVLANIR?

Kalkan balığı bütün sezon boyunca avlanabilir. Kalkan avlanması zor bir balık türü olduğu için özel kalkan balığı yakalama teknikleri bulunur. Yaklaşık 40 metre uzunlukta bir misinanın ucuna birkaç iğne ve balık yemini takıp denize atarak oltanın dibe ulaşması sağlanır. Kalkan yassı bir balık çeşidi olduğu için oltaya da denizin dibinde yatsı bir pozisyon verilmesi ve balığın yeme yaklaşması sağlanır. Ancak bazı durumlarda oltaya yetişkin kalkan balığın yerine yavru kalkan balıkları takılmaktadır. Oltaya takılan küçük kalkan balıkları avlanmamalıdır ki nesilleri devam edebilsin. Bu yüzden küçük balıkları oltaya geldiğinde denize geri bırakılmalıdır.

KALKAN BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?

Kalkan balığı lezzetli olduğu kadar temizlenmesi de zahmet gerektiren bir balıktır. Kalkan balığı temizleme işi için özel kalkan bıçakları işinizi kolaylaştırmaya yarar. Normal bıçakla da temizlemek mümkündür ancak ele zarar verme ihtimali olduğu için kalkan bıçağı kullanmak yerinde olur. 

İlk olarak kalkan balığının yüzgeçleri kesilir, daha sonra dilim dilim doğranır ve en son olarak iç organlar çıkarılıp ayıklanır. Kan ve ve organ kalmaması ve hijyen sağlamak için bol suyla yıkanır ve arzuya göre pişirilir.

KALKAN BALIĞI FAYDALARI NELERDİR?

En pahalı ve az bulunan balıklardan biri olan kalkan balığı faydası saymakla bitmez.

Kolesterol metabolizmasını ayarlar, Omega 3 ve damar genişletici özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde etkilidir

Kemikler için yararlıdır, süt ve peynirin yanı sıra balıktan da kalsiyum alabilirsiniz çünkü kalsiyum içerir

Şeker hastaları için yararlıdır, zayıf düşen bünyeyi kuvvetlendirir

Astım tehlikesini azaltır, araştırmalara göre balık yiyen çocuklar balık yemeyenlere oranla daha az astıma yakalanmaktadır

Balık yiyen kadınların çocuklarının zeka seviyesi daha yüksek olur; hamilelik esnasında balık tüketimine ağırlık veren annelerin çocuklarının zekalarının daha üstün seviyede olduğu araştırmalarla ortaya konmuştur

Kırışıklıklara karşı etkilidir; balık tüketen insanlar daha geç kırışır

Prostat kanserini önler, Omega 3 yağlarından zengin bir beslenme, tümör ve metastaz oluşumunu azaltır

Balık yemek enerji ve mutluluk verir; yapılan araştırmalara göre depresyon ve tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğu ortaya çıktı.

KALKAN BALIĞI FİYATLARI NE KADAR?

Yanlış avlanma yüzünden denizlerimizde iyice azalan kalkan balığı az bulunduğu ve zor avlandığı için fiyatı oldukça yüksek seyreden balıklardan birisidir. Genellikle gelir durumu yüksek olan ve kalkan balığına özel merakı olan kesimler tarafından alıcı bulan kalkan balığı fiyatları 2023 yılı itibarıyla kilosu 750 tlden satışa sunulmaktadır.  En pahalı balıklardan olan kalkan balığı büyüklüğüne bağlı olarak kilosu 600-800 TL'den alıcı bulmaktadır. Kalkan balığı az tutulduğu için kalkan balığı ithalatı da az ve pahalı olmaktadır.

Editör: U. G.