Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan dokuz işçiyi arama çalışmaları başlatılmıştı.
ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği maden, Erzincan’da aktif bir fay hattı üzerinde ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafede bulunuyor. Bu sebeple uzmanlar, madende çevre felaketi meydana gelebileceği konusunda senelerdir uyarıyordu. Ancak yasal başvurular sonuçsuz kaldı.
21 Şubat’ta ise arama kurtarma faaliyetlerine ara verilmişti. Dokuz işçi hala göçük altında.
‘Bunun adı cinayettir!’
Olayla ilgili şirket çalışanlarının ifade tutanaklarını paylaşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın Twitter’dan aktardığına göre çatlaklar olay günü sabah tespit edildi fakat 12.00-12.15 arasında patlatma yapıldı.
CHP’li vekilin aktardığına göre yığın liç sahasında sekiz metre olması gereken basamak yükseklikleri aşıldı. Anagold’un resmi internet sitesine göre yığın liç sahasının her fazının her biri 8 metre yüksekliğine sahip sekiz basamaktan oluşmalı.
Buna göre dört fazda maksimum 32 basamak olması gerekiyor. Ancak ifadelerde proje şirketinin 36 basamağa kadar çıkma yetkisi verdiği belirtiliyor. Nitekim ilk kayma 33’üncü basamakta meydana geldi.
Yavuzyılmaz, şunları yazdı: “Eğer Çevre, Enerji ve Çalışma Bakanlıkları sahanın bu durumunu denetlemediyse ve üretim baskısı yaratan bu tasarım değişikliğine onay verdiyse bunun adı cinayettir!”
Editör: Bekir Ekici