Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu TTK’ya alınacak 2 bin işçi alımı konusunda Z HABER’e konuştu.

İşçi alımının başlayacağı tarih konusunda Ağustos ayı içerisinde netleşmesini bekliyoruz diyen Çolakoğlu yönetmeliklerde yapılması beklenen değişikliklerin hukuki prosedürlerinin zaman aldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Filyos’ta yaptığı duyuru ile 2 bin işçi alımı için heyecanlı bekleyiş başlamıştı. Zonguldak Milletvekilleri ile Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın toplantısının ardından işçi alımının Ağustos ayının ilk haftasında başlayacağı açıklanmıştı.

KURUMLARA TALİMAT VERİLDİ YAZIŞMALAR BAŞLADI

Bakan Bayraktar’ın Ahmet Çolakoğlu ile yaptığı görüşme sonrası Türkiye Taşkömürü Kurumu ve İş-Kur Zonguldak Müdürlüğü arasında görüşmeler başladı. Gerekli yazışmaların tamamlanmasının ardından başvuru tarihinin resmen açıklanması bekleniyor.

İŞÇİ ALIMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Geçtiğimiz haftalarda yapılan Ağustos ayının ilk haftasında yapılması beklenen işçi alımı başvurularının önümüzdeki günlerde başlayacağı ifade ediliyor.

İş-Kur İl Müdürlüğü ve TTK Genel Müdürlüğü arasında yapılan görüşmeler sonucunda gerekli kriterleri karşılayan adayların online veya telefon üzerinden başvuru yapması için altyapı hazırlanıyor.

YÖNETMELİKLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR

Bu kadar da olmaz! Belediyenin kablolarını çaldılar! Bu kadar da olmaz! Belediyenin kablolarını çaldılar!

Kura ile TTK’da çalışmaya hak kazanan kişilerin 3 ay içerisinde işi bırakması durumunda yedek sıradan işçi alımı yapılması konusunda mevzuatta değişiklik yapılması bekleniyor. GMİS ve maden işçilerinin talebi doğrultusunda bu sürenin uzatılması için yönetmeliklerde değişiklik yapılması için görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerin devam ettiğini belirten Milletvekili Çolakoğlu “İşten ayrılma ve işe girmede kriterlerde değişiklik için görüşmeler yapılıyor. Bunun hukuki boyutu var. Prosedürler zaman alıyor. Netlik kazandığı zaman işçi alımı tarihi de belirlenecektir. Ağustos ayı içerisinde işçi alımı için gayret ediyoruz.” Dedi.

MÜLAKAT- BEDEN GÜCÜ TESTİ YAPILACAK MI?

İşçilerin en büyük talebi işi yapabilecek fiziki yeterliliğe sahip adayların kuraya alınması ve bu kişilerin ocakta çalışmaya hak kazanması. Konu hakkında eski yönetmelikte böyle bir madde bulunmazken Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bünyesindeki mevzuatlarda değişiklik yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Değişiklik yapılırsa işçilere sağlık raporunun yanı sıra beden gücü testi yapılacak. Buna göre kuraya katılmaya hak kazancak veya kura sonrasında fiziki mülakat yapılacak.

İLÇE NÜFUSUNA ORANLA KOTA BELİRLENECEK

2 bin işçi alımında ilçelere göre dağılım yapılması ve bu dağılıma göre kura çekilmesi bekleniyor. Başvuran adaylar ilçelere göre dağılıp noter huzurunda çekilecek kura ile işe girmeye hak kazanacak?

KESİNLEŞEN BİR ŞEY YOK!

İşçi alımı konusunda mevzuatlarda değişiklik yapılmasının görüşmelerinin devam ettiğini belirten Ahmet Çolakoğlu “Henüz kesinleşen bir şey yok. İşten ayrılma süresinde yedek çağrılması, işe alımda fiziki test, Yenice’den işçi alınıp alınmayacağı bunların hepsi bakanlık nezdinde görüşülüyor. Hem Enerji Bakanlığı hem de Çalışma Bakanlığı yönetmeliklerinin hukuki boyutları tartışılıyor. Şuan için kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Mevzuat değişecek veya değişmeyecek diyemeyiz. Ağustos ayı içerisinde işçi alımını başlatmak için çaba gösteriyoruz.” dedi.

Editör: U. G.