CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabın bir paylaşım yaparak, Amasra’da meydana gelen maden faciasında 43 maden işçisinin ihmallerden dolayı hayatını kaybettiğini belgeler ile açıkladı.

Yavuzyılmaz'ın açıklaması şu şekilde;

Amasra maden faciasında 43 madencimizin göz göre göre nasıl hayatını kaybettiğinin belgesine ulaştık. İşte, ocaktaki havalandırmanın yetersiz olduğunu gösteren belge!

Resmi belgelerde;
"50 yıllık aspiratörün mevcut ocak açıklığını karşılayamadığı, 11.000 m3/dk kapasitesi olduğu ancak en fazla 3.600 m3/dk kapasiteyle çalışabildiği belirtiliyor.Kurumda çeşitli uyarıların yapıldığı 12.07.2018 tarihinden patlama anına kadar bir türlü yeni aspiratör tedarik edilemiyor.

4 yıl 3 ay gecikiliyor! Ve 14 Ekim 2022 günü…

Havalandırma sisteminin ocakta biriken metan gazını tahliye edememesi ve bir ateşleyiciyle ortamın tetiklenmesi grizu patlamasına neden oluyor. Bu nedenle 43 madencimiz hayatını kaybediyor…

Ocaktaki havalandırma yetersizliğinin ispatı niteliğindeki mevcut aspiratör, patlamadan sonra ‘‘ocak çalışmaya başlayacak’’ denilerek hızla değiştiriliyor.Böylece düşük kapasitede çalışabilen yetersiz aspiratör ortadan kaldırılmış oluyor.Bir nevi delil karartılmış oluyor!"

Türk balıkçılar Ukrayna'da avlandı! Türk balıkçılar Ukrayna'da avlandı!

Editör: Melisa Sapaz