Zonguldak Tarih editörü Hayati Yılmaz Zonguldakspor’un tarihini anlatarak kuruluşundan bugüne kadar ligde yükselişi düşüşü ve isminin değişmesinin hikâyesini anlattı.

Yılmaz Kömürspor’un Bal ligine düşmesinin ardından Dilaverspor’un isminin ve logosunun değiştirilerek Zonguldak Kömürspor adını alışının hikayesini şu ifadelerle kaleme aldı:

“1924 yılları,Zonguldak`ta Maadin Mühendis Mektebi kurulur. Gençler okumak için dışarıdan Zonguldak`a gelmeye başlamıştır.
Gençler aynı zamanda Zonguldak dışından kendi kültürlerini ve ilgi alanlarını da Zonguldak`a taşımıştır.
Bunlardan biri de Futboldur.

KARAELMASSPOR 1924
İstanbul gibi büyük şehirlerde futbol takımları kurulmuştur. Bu nedenle bu gençler futbola gönül vermeye başlamıştır.
Bu gençlere destek veren ise, yine Zonguldak`a dışarıdan atanan ayni zamanda Mithat Pasa`nin torunu olan Okul Müdürü Refik Bey`dir
Bir takım oluştururlar.
O yıllarda Karaelmas betimlemesini ortaya atan Zonguldak gazetecisi Tahir Karauğuz`dur. Takımın ismini Karaelmasspor koydular.
Fakat sadece takım kurumak yetmiyordur, aynı zamanda rakiplerinin de olması gerekiyordur.
Zonguldak`ta ki maden müesseselerinde de takımlar oluşturulur. Futbol Zonguldak`ta yavaş yavaş filizlenir.
Uzun süre bu takımların amatör karşılaşmalarına sahne olur.
Top sahaları ise, bugün istasyonun olduğu yerde, Kirazlık denilen yaklaşık bir futbol sahasının neredeyse yarısına denk gelen bir alandadır.
Zaman ile Maadin Mühendis Mektebi`nin altında bataklık halinde olan, zaman zaman da sel baskınlarında göle dönen alan, toprak ile doldurularak futbol sahası haline getirilir. Ayrıca zaten 19 Mayıs kutlamaları için bir alana ihtiyaç duyulmuştur.
Bütün bunlar, 88 yıl sürecek bir takımın ilk adımlarıdır.

KÖMÜRSPOR 1945
Birinci Dünya Savaşı başlaması an meselesidir. Bu yüzden memleket gençlerini dinçte tutmak için bir kanun çıkarılır. Buna göre işçi sayısı 500 kişiyi geçen tüm kurumlarda spor yapmak için bir kulüp kurulma kanunu çıkarılır. Zonguldak ve çevresinde bu çapta kulüpler kurulur.1942`de buna istinaden Çatalağzı Garspor (Demirspor) kurulur.1945`te Kömürspor.
1943 yılında Armutçuk`ta meydana gelen maden kazasında ölen işçilerin kıyafetleri lacivert renktedir. Akan kan ise kırmızı. 1945 yılında takım kurulduğunda kulübün rengi ise kırmızı, lacivert olur.
Kısa sürede şehrin takımı haline gelen kulüp, artık şehir dışı liglerde mücadele etmeye başlar. ilk başlarda Zonguldak esnafının yardımları ile ayakta duran takım,Eki (TTK) devletleştirilmesi ile ve işçi sayısının artırımı ile Kömürspor`a işçilerden aidat alınmaya başlanır.
1960 yıllarında takım önemli galibiyetler almaya başlar.60 ihtilalinden sonra İstanbul`da düzenlenen Cemal Görsel Kupası`na katılır. Burada Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray kulüpleri ile karşılaşma fırsatını bulur.

ZONGULDAKSPOR 1966
Kömürspor 1966 yılında Türkiye Futbol Liginde 2.lige yükselir.( bugün 1,lig)
Kömürspor`un adı da Zonguldakspor olarak değiştirilir. Çünkü takım artık dışarıda Zonguldak`ı temsil edecektir.
(40 bin işçiden 10 TL kesilse, bugünün parası ile aylık 400 bin lira geliri var. ) EKİ işçilerinde önemli gelir elde eden takım, İstanbul takımlarından daha cazip hale gelmiştir .Hal böyle olunca takım kadrosu da çok iyi oyunculardan oluşmaya başlar.
O yılar aynı zamanda Bülent Ecevit`in de desteği ile maden işçisinin maaşları artırılmıştır.
Zonguldakspor 1973-74 sezonunda 2. Lig Beyaz Grup'ta şampiyon olur.
Kırmızı Grup şampiyonu, Trabzonspor ile beraber 1. Lig'e (Bugün Süper lig) çıkarlar.
14 yıl boyunca yer aldığı 1. Lig'de 1979-80 sezonunda en başarılı performansı sergileyerek 3.olur.
Zonguldakspor 1980`de "pik" yapmıştır. 1960 yılında İstanbul`a gidip oynadığı büyük kulüpler artık Zonguldak`a geliyor, Zonguldakpor burada onlara cehennemi yaşatıyordu. Zonguldakspor oyuncuları aynı zamanda Milli Takım`a da çağrılıyordu. Ulusal gazeteler her gün Zonguldakspor`dan bahsediyordu.
Zonguldak seyircisi her maçta stadı adeta tıka basa doldururdu. Bu Anadolu kulüplerinde görülmemiş bir şeydi.
Fakat buna rağmen 1980 ihtilalinden sonra durum değişti.
Zonguldakspor 1981-82 sezonunda ligi dördüncülükle bitirdikten sonra bir daha bu sıraları göremeyecektir. Bundan sonra ligde sonuncu sıralarda kalacak, ligden düşmeme mücadelesi verecektir.
80 ihtilalinden sonra Özal ile birlikte Zonguldak maden ocaklarında değişimler yaşandığı için şehir olarak da gerileme dönemine girilmiştir. ÖZAL dönemi serbest ekonomi ve özeleştirme politikaları ülkede uygulanmaya başlanır. TTK ocakları zarar etmeye başlarken, her ne hikmetse TTK arazilerinde açılan kaçak ocaklar ve özel ocaklar kar etmeye başlamıştır.
Zonguldak`ta TTK küçülürken kaçak ocak ve özel ocak sahipleri büyümeye başlar
Bu gidişat, 1980 yılların sonlarında artık sonun başlangıcı halini alır.
1987-1989 sezonu ile birlikte Zonguldakspor`da inişe geçer
İki yıl içinde 1. Lig'den 3. Lig'e düşer.
1989'dan sonra, 2. Lig ve 3. Lig arası gidip gelir Zonguldakspor.
2007-08 sezonunda 3. Lig 4. Grup'ta verdiği amatör kümeye düşmeme mücadelesini mali sıkıntılar yüzünden kaybeder ve 1. Amatör Küme'ye düşer. Kulüp sadece ligden düşmekle kalmaz, borç batağına da düşmüştür.
2010-11 sezonunda kurulan ve kısaca "BAL" diye tabir edilen Bölgesel Amatör Lig'e, Kilimli Belediyespor ile birlikte katılma hakkı kazanır. Fakat burada oynadığı maçlarda 3.olunca kurallar gereği Zonguldak 1. Amatör Küme'de 2.olan Demir Madencilik Dilaverspor'la baraj maçı oynamak durumunda kalır. Karşılaşmayı, 4-2 Demir Madencilik Dilaverspor kazanınca, Demir Madencilik Dilaverspor BAL ligine yükselir. Zonguldakspor ise amatör ligin 2. seviyesine düşer.

FENERSPOR 2011
Tıpkı şehrin kaderi gibi Zonguldakspor`un da kaderi belirlenmiştir artık. Borç batağı, mali sıkıntılar hat safhadadır.
İcra kapıdadır. Bu nedenle bir çare aranır. Bu çare kulüp isminin değiştirilmesidir.
2011 yılında Zonguldakpor Kulübü ismi Fenerspor yapılarak, bir sene daha mücadele eder. 2012 yılında kulüp feshedilmiştir.
88 yıllık mücadele böylelikle biter. Adeta şehrin kaderini yaşayan Zonguldakspor, madenci takımı biterken, özel ocak şirketine ait olan başka bir kulüp devreye sokulur.

ZONGULDAK KÖMÜRSPOR 2012
Bal ligine çıkan Demir Madencilik Dilaverspor`un ismi, Zonguldak Kömürspor adı alarak, artık şehri temsil eden takım olur.
Bir şey değişmiş midir? Hayır...
Yine mali sıkıntılar içindedir.
Yani anlayacağınız resmi olarak, o takım bu takım değil artık.
Ama gönlümüzde aynı.
Çünkü halen madenci kıyafeti lacivert, ölen şehit işçilerin kanı kırmızıdır.”

Editör: TE Bilişim