Geçtiğimiz aylarda yurdu etkisi altına alan fırtına nedeni ile birçok şehirde valilik kararı ile kuryeler için çalışma yasağı getirilmişti. 19 Kasım’da yaşanan fırtınada çalışmak zorunda kalan motokuryeler Zonguldak Valiliği’ne seslenerek “Can güvenliğimiz yok” demişti.

Şaibeli Ankara-Nazilli maçına TFF'den inceleme! Şaibeli Ankara-Nazilli maçına TFF'den inceleme!


19 Kasım’da yasak getirilmemesine tepki gösteren Karadeniz Kuryeler Derneği Başkanı Doğukan Akın, 26 Kasım’da beklenen fırtınada kuryeler için çalışma yasağı kararı beklediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Geçen hafta İlimizde yaşanan doğal afet nedeniyle  hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim. Çatısı uçan evleri , Kökün'den kopan ağaçları , Su basan işyerlerini üzücü bir şekilde gördük. Tüm bunlar yaşanırken İlimiz ve ilçelerimizde hizmet veren Motorlu kuryeler için sesimizi duyurmaya çalıştık fakat herhangi bir geri dönüş alamadık. Kurumsal hizmet veren işyerini gerekli görüşmeleri sağlayarak hizmet vermeme yönünde anlaşmaya tabi tuttuk fakat  Restorant vb.sektöründe hizmet veren işletmeleri durdurma konusunda gerekli faydaları sağlayamayıp ilimizin En büyük insanı olan Valimiz'den destek istedik. AFAD Tarafından belirtilen Turuncu alarm söz konusu tüm bu riskler göz önüne alındığında motosikletli kuryelerin olumsuz çalışma şartları altında çalıştığı bir gerçektir. İş bu sebeple kar, fırtına, aşırı yağış gibi olumsuz hava koşullarında motosikletli kuryeler büyük oranda risk taşımaktadır. Kuryelerin can ve mal güvenliği göz önüne alınarak iş sağlığı ve güvenliği kanununun Madde 13/2'de düzenlendiği üzere " Kurul veya işverenin çalışanın talibi yönünde karar vermesi üzerinde çalışan, gerekli tedbirler alıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır". Bu hüküm işverenlere bildirildiği halde işveren tarafından işten kaçınma hakkının verilmediği için kuryeler mecbur çalışmaya devam etmektedirler. Sayın Valilik tarafından önümüzdeki günlerde riskli ve olumsuz hava koşullarında kuryelerin haklarını koruyacak şekilde kararlar alınmasını ve alınan bu kararların uygulanma noktasında denetimlerin gerekli birimler tarafından yapılmasını ilimizde bulunan kuryeler adına saygı ile arz ve talep ediyorum.

Editör: Bekir Ekici